Ingemar Kallin och Kalle Holmlund hade jobbat ihop i bara sex månader, när de köpte Skidstahus. Ett företag som då befann sig i nedgång.
Nu, snart två år senare och några viktiga beslut senare, kan ägarna se positiva tecken.
– Vi hoppas kunna fördubbla vår försäljning och produktion under de närmaste åren, säger vd och delägare Kalle Holmlund.
Skidstahus grundades för 72 år sedan och 2017 köptes det av bolaget Storskogen. Läget var mycket ljust och i början av pandemin gick försäljningen rakt upp. Det jobbades för högtryck för att klara av alla leveranser, företaget hade över 70 anställda och planerna på ännu en fabriksbyggnad vad långt gångna.
Så kom lågkonjunkturen och allt förändrades.
– Jag började här som ekonomichef på hösten 2022 och Kalle jobbade som konsult åt Storskogen, berättar Ingemar Kallin, som numera även är delägare och fabrikschef.
Ingemar och Kalle kände inte varandra sedan tidigare.
– Men när Storskogen aviserade att det ville sälja Skidstahus, visste vi att det fanns en stark grund att bygga vidare på, berättar Ingemar Kallin, idag delägare, ekonomi- och fabrikschef.
Inget fabriksbygge
En tid av nödvändiga åtgärder följde.
Bygget av ny fabrik avstyrdes.
– Sannolikt kommer det aldrig att bli av, säger Kalle Holmlund.
Dessutom har personalstyrkan bantats i omgångar.
I dag jobbar 33 personer på Skidstahus, ungefär jämnt fördelade på produktion och kontor.
– Vi ser att försäljningen ökar igen och framöver kommer vi att behöva förstärka teamet, framför allt i fabriken. Förhoppningsvis vill några av de skickliga hantverkare som tvingades lämna oss tidigare komma tillbaka, säger Ingemar Kallin.
Spill blir ved
All försäljning sker via 19 hundraprocentigt provisionskontrakterade agenter över hela landet och med en slimmad organisation sköts också all marknadsföring inom den egna organisationen, från hemsida till inspirerande reportage hos nöjda kunder.
– Vi tror på att synas där det betyder mest – i människors hem och hjärtan. Därför jobbar vi aktivt med sociala medier, magasin och kreativa initiativ som sätter Skidstahus på kartan, säger Kalle Holmlund.
Ett exempel på ett sådant initiativ är företagets strävan att ta tillvara spillet från sin hustillverkning. Överblivet virke kommer packas i säckar och säljas som fin granved direkt från lastbil i olika städer – en enkel, men effektiv ”happening” som både minskar svinn och skapar uppmärksamhet.
Litenhet ger flexibilitet
Höga Kusten, Mälardalen, Göteborg, Umeå och fjälltrakterna upp till Hemavan är av tradition områden där Skidstahus säljer bra.
– Vår filosofi är att vara det flexibla husföretaget som mer än något annat låter kunden ”bygga” sitt eget hus, i stort som smått. Vår litenhet och organisation gör det möjligt, säger Kalle Holmlund.
– Vi erbjuder alla våra kunder tillgång till våra husdesigners, och det räcker med en handritad skiss för att vi ska kunna ha något att utgå ifrån för en första planlösningsskiss.
Sedan är det också en poäng att det är senvuxen gran från Ångermanland och Västerbotten är det som används till alla hus som tillverkas. Den är stark och med hög densitet.
– Att vi har vår fabrik här i Ullånger, mitt i Höga Kusten, ser vi som en av våra största styrkor. Här finns kunskapen, traditionen och råvaran, säger Ingemar Kallin.
Vill dubbla produktionen
Just nu är kompetensbehovet inte akut, men det finns ett gott samarbete med Träakademien i Kramfors – ”Jag sitter i ledningsgruppen, säger Kalle Holmlund” – och via det tar Skidstahus emot praktikanter.
– Vår ambition är att växa för varje år, säger Kalle Holmlund.
2022 tillverkade Skidstahus 160 hus. I fjol blev det 70.
– Vi har gott om jobb för närvarande och vi ser att försäljningssiffrorna sakta kryper uppåt.
Inom fem år vill och tror ägarna att Skidstahus ska kunna producera cirka 150 hus.
– Det är ett realistiskt mål, förutsatt att världsläget förblir stabilt. Vi bygger framtidens hem och ser en fortsatt stark efterfrågan, särskilt från kunder som värdesätter kvalitet och personliga lösningar, säger Kalle Holmlund.
Trots att branschen har sett kraftiga prisökningar på material, är företagets kunder – ofta personer över 50 år med en stabil ekonomi – mindre priskänsliga.