Nina Thelin och Johan Fahlén, Stringo – Årets Företagare

Stringo med vd Nina Thelin och produktionschef Johan Fahlén i spetsen – där har ni Årets Företagare i Kramfors!

Kramfors kommun var naturligtvis på plats idag när organisationen Företagarna Kramfors avslöjade vilka som får ta emot den hedersamma utmärkelsen. Kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S) och näringslivschef Mikael Berggren uppvaktade och gratulerade.

Nyfiken på AI?

Kom på en inspirerande och praktisk workshop om AI.

Datum: 4 juni
Tid: Kl. 12.00–13.00
Plats: Hotell Kramm, Kramfors

Vill du lära dig mer om AI och hur det kan förenkla din arbetsdag? Välkommen till en workshop där du får testa hur ChatGPT kan användas för att:

Skriva offerter och avtal

Formulera tydliga mejl och kundbrev

Brainstorma produktidéer och kampanjer

Skapa rapporter och mötesunderlag

Automatisera kundtjänstsvar och FAQ-innehåll

Program:
11.30 – Gemensam lunch (alla betalar sin egen)
11.45 – Introduktion
12.00 – Föreläsning: ”Vad är AI – och hur kan det effektivisera din arbetsdag?”
13.00 – AI-verkstad: Testa själv! Ta gärna med egen dator för praktisk handledning.

Workshopledare: Mikael Englund, Bron Innovation

Anmälan:
Skicka ett mejl till foretagsservice@kramfors.se
Ange antal deltagare och företag/organisation.

Arrangörer: Bron Innovation och Kramfors kommun / Näringslivsenheten

Rekrytera uppsagda från Northvolt – få stöd i processen

Har du svårt att hitta rätt kompetens till ditt företag? Nu finns en möjlighet att både stärka ditt team och bidra till omställningen för personer som blivit uppsagda från Northvolt.

Arbetsförmedlingen erbjuder riktat stöd till arbetsgivare som vill rekrytera någon av de medarbetare som nu söker nya utmaningar efter uppsägningar från batteriföretaget Northvolt. Stödet kan handla om hjälp med urval, matchning, introduktion och olika former av ekonomiskt stöd. På Arbetsförmedlingens webbplats kan du läsa mer om hur det fungerar och hur du går tillväga.

Läs mer om stödet på Arbetsförmedlingen.se

En stor sjö i förgrunden och ett berg i bakgrunden. Himlen är blå.

Om att möjliggöra drömmar på landsbygden – välkommen till vårt webbinarium!

Under Landsbygdsveckan 5–11 maj tar Kramfors kommun plats med ett eget digitalt webbinarium som sätter ljuset vår landsbygd, våra byar och de människor som bor där. Tillsammans med tre lokala föreningar berättar vi den 8 maj om hur man kan forma framtidens landsbygd.

– Vi vill visa på kraften som finns när människor samlas kring sin plats, säger Andreas Gylling, landsbygdsutvecklare i Kramfors kommun och fortsätter:

– Förändring skapas i mötet mellan människor och plats. Det är där engagemang, delaktighet och framtidstro föds.

Finnmarken, Lövvik och Nordingrå inspirerar

Det handlar alltså inte bara om visioner utan om verklig förändring. Genom samarbete mellan kommunen och föreningar har idéer fått växa och blomstra.

Under webbinariet ger Finnmarkens bygdeförening, Lövviks by- och idrottsförening och Nordingrå intresse- och företagarförening exempel på hur man genom engagemang, kreativitet och handlingskraft kan skapa förändring i bygderna.

Generöst delar representanter från föreningarna med sig av erfarenheter och tankar kring vad det innebär att agera gemensamt, och hur det ger ringar på vattnet i hela kommunen.

– Detta är en chans att höra konkreta exempel på hur utveckling växer fram. Inte ovanifrån, utan inifrån byn, från engagemang och samskapande, säger Andreas Gylling.

FAKTA och ANMÄLAN

Webbinariets namn: Tillsammans möjliggör vi drömmar på landsbygden
När: Torsdag 8 maj, kl. 13.00–14.30
Var: Digitalt – anmälan krävs. Anslutningslänk skickas efter anmälan.

Medverkande:

  • Andreas Gylling, landsbygdsutvecklare, Kramfors kommun
  • Inger Bergström, Finnmarkens bygdeförening
  • Örjan Löf, Nordingrå intresse- och företagarförening
  • Tommy Bergqvist och Caroline Nordén, Lövviks by- och idrottsförening
  • Hanna Astner, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)

Anmälan: Mejla till andreas.gylling@kramfors.se

Vad kännetecknar de medverkande bygderna och föreningarna?

Finnmarken
Finnmarksområdet i Kramfors kommuns västra del har en historia ända från 1600-talet, när svedjefinnarna bosatte sig här.

Idag är Finnmarken ett uppskattat rekreationsområde som erbjuder fina badplatser, slingrande stigar och bergknallar med en hisnande utsikt över Ådalen, hela vägen från Högakustenbron till Sollefteå.

Finnmarkens bygdeförening har som ambition att öka attraktiviteten för området och arbetar aktivt för att medverka till vård och bevarande av Finnmarkens natur, kultur, landsbygdsmiljö och fornminnen. Området utvecklas med hjälp av frivilliga krafter och Kramfors kommuns satsning på samhälls- och ortsutvecklingsmedel. Öppna aktiviteter för alla anordnas på ideell basis.

Nordingrå
Nordingrå brukar beskrivas som hjärtat i Höga Kusten. Landskapet är säreget och omväxlande med sina berg, mäktiga dalgångar och sjöar där byarna förbinds av slingrande grusvägar. I bygden är entreprenörsandan är ständigt närvarande.

Nordingrå intresse- och företagarförenings syfte är att skapa en samlad röst för hela bygden. Vara en plats för nya idéer och ta initiativ för att gemensamt forma framtiden. I tätorten Vallen har föreningen utvecklat en promenadslinga, som knyter samman sjöar och målpunkter i samhället. Samtidigt sker en dialog med Kramfors kommun för att forma och investera i centrummiljöer, bland annat ett nytt som formas i samverkan mellan offentlig, ideell och privat sektor.

Norabygden
Norabygden är en gammal jordbruksbygd och en av de äldsta församlingarna i Ångermanland. Landskapet andas Höga Kusten och karaktäristiskt för bygden är ett öppet jordbrukslandskap med små byar och växande besöksnäring.

Lövviks by- och idrottsförening har 180 medlemmar. Med tanke på att det bor cirka 80 invånare i själva Lövvik, förstår alla att engagemanget för föreningen och platsen är stort.

Hjärtat i verksamheten är föreningshuset som ligger mitt i byn. Kärnan där idéerna och engagemanget spirar och växer. Strängarna på lyran är många som fotboll, hockey, trivselkvällar och en toppstuga på vårdkasberget Valkallen med storslagen utsikt över Ångermanälven.

Genom att våga drömma, arbeta tillsammans och med ideella krafter har föreningen etablerat en friluftsteater på landsbygden mitt i Höga Kusten, se bilden nedan.

Nya näringslivsrådet samlat – tillsammans utvecklar vi kommunen!

Idag har den tredje upplagan av näringslivsrådet haft sitt första möte; en kraftfull sammansättning av åtta kompetenta företagare samt engagerade politiker och tjänstepersoner. Tillsammans bildar de ett starkt forum för dialog, samverkan och utveckling.

– Det känns som en engagerad och inspirerande samling. Den här gången representerar deltagarna sig själva med twisten att de tar med sig sin bakgrund, erfarenhet, kunskap och vilja in i arbetet, säger Malin Svanholm, kommunstyrelsens ordförande.

Arena för näringslivsklimat och samhällsutveckling
Näringslivsrådet, som startades 2019, är en viktig plattform där olika perspektiv möts för att skapa goda förutsättningarna för ett levande och växande näringsliv i kommunen.

Men egentligen handlar engagemanget om så mycket mer – ett bra näringslivsklimat grundläggs av ett väl fungerande samhälle. Frågeställningarna och idéerna kommer därför att bölja över hela skalan.

Gemensamt utvecklingsfokus lockar
Torbjörn Ullsten har suttit med i det tidigare näringslivsrådet och tackade ja till att även medverka i den nya tappningen.

– Näringslivsrådet hanterar frågor som berör mig och mitt företags utveckling, men jag drivs också av möjligheten att tillsammans med andra göra skillnad och utveckla kommunen. Det finns mycket klokskap i den här gruppen.

Handplockad grupp
Även Mikael Berggren, t f näringslivschef, tror mycket på den nya sammansättningen. Deltagarna är handplockade från olika branscher och man har också varit noga med att skapa en jämn fördelning av män och kvinnor samt att deltagarna ska representera alla delar av kommunen.

– Gruppen är ett ovärderligt bollplank och möjlighet för oss att få en referensram. Tillsammansarbete på allra bästa sätt, avslutar Mikael Berggren.

Dessa ingår i näringslivsrådet:
Magnus Kangas (Mondi)
Mats Löfroth (Hotell Höga Kusten)
Peter Gerdin (Företagarna)
Lotta Sahlén (Ådalens TV service)
Monica Nygren (Elpress)
Anna-Lena Hörnfeldt (Folksam)
Torbjörn Ullsten (Mjälloms tunnbröd)
Niklas Eriksson (VTG)
Malin Svanholm (Kommunstyrelsens ordförande)
Susanne Königson (tillväxtchef)
Ida Stafrin (oppositionsråd)
Peter Carlstedt (kommundirektör)
Mikael Berggren (t f näringslivschef)

Inventering av kompetensbehov på kort och lång sikt

Sedan i februari har kompetensmäklaren Rose–Marie Eriksson och näringslivsutvecklaren Andreas Telhammer gjort över 40 företagsbesök i kommunen. Alla i syftet att kartlägga kompetensbehoven, både på kort och lång sikt.

Många av kommunens cirka 2 000 företag vill anställa medarbetare, nu eller framöver.

– Vår roll är att kartlägga behoven och underlätta för företagen att hitta den kompetens som de söker, säger Rose–Marie.

Företagsbesöken sker brett.

– Vi besöker små och medelstora företag och i olika branscher.

I vissa fall kan Rose–Marie och Andreas direkt koppla ihop företag med potentiella medarbetare, genom Höga Kustens kompetensbank. I den finns cv och intresseanmälan att jobba och bo i Höga Kusten, från personer från hela landet.

– Den är en bra och den växer hela tiden, säger Andreas.

– Men vi samlar också information för beslutsunderlag för en dimensionering av framtida utbildningsplatser och eventuellt nya utbildningar.

Näringslivsenheten och Bildningsförvaltningen har ett nära samarbete om detta.

Det arbete som Rose–Marie och Andreas gör, är också kopplat till kommunens strävan efter att attrahera fler inflyttare.

– Vi har en väldigt bra och utvecklad inflyttningsservice och vi samverkar med varandra, för kompetensbehov och inflyttning går ofta hand i hand, säger Andreas Telhammer.

Under 2025 kommer han och Rose–Marie Eriksson att göra minst 200 företagsbesök runt om i kommunen.

Något som också är ett led i att skapa ett ännu bättre företagsklimat i Kramfors.

En komplett ansökan till Miljö och Bygg kan hanteras snabbare

Alla som söker tillstånd eller bygglov hos kommunens Miljö– och byggavdelning vill att det ska gå snabbt. Då är det viktigt att ansökan är komplett.

– Kontakta oss gärna innan du lämnar in en ansökan för att få rådgivning, säger Märith Löfgren, miljö– och hälsoskyddsinspektör.

Miljö- och byggavdelningen jobbar med tillstånd och tillsyn inom många olika områden.  

– Om du tänker starta företag eller har ett företag som du vill utveckla behöver du ofta något beslut från oss, säger Märith. Det kan till exempel vara bygglov, en miljöprövning eller en registrering av livsmedelsanläggning.

– Kontakta oss gärna innan du lämnar in en ansökan, helst via mejl till mob@kramfors.se.

Mejlet bör innehålla:

  1. Fastighetsbeteckning eller adress på platsen (alternativt karta med markering).
  2. Vad handlar frågan om? Exempelvis vad du planerar att göra, utveckla, börja driva etcetera.
  3. Skiss med ungefärliga mått om du tänker bygga något. Ju utförligare och tydligare, desto bättre. 

– En tidig kontakt kan underlätta för din framtida ansökan. En ansökan som är komplett kan hanteras snabbare! 

Utvecklad och förbättrad service

Servicen till företagen är viktig. Kramfors kommun deltar under 2025 i Sveriges Kommuner och Regioners, SKR, kundundersökning ”Insikt” som mäter servicen vid myndighetsutövning.

– Får du en enkät via mejl från servicematning@origogroup.com fyll gärna i den så vi vet vad du tycker. 

– Genom det hjälper du oss att utveckla och förbättra vår service till våra företag, säger Märith Löfgren.

Mer information

På kommunens hemsida kan du hitta mer information för dig som företagare. 

https://www.kramfors.se/naringsliv–arbete/tillstand-regler-och-tillsyn.html

Där hittar du även en länk till verksamt.se som har samlad information och tjänster från flera myndigheter.

Välbesökta företagsfrukostar på Näringslivsenhetens och Företagarnas turné

I morse genomfördes den sista av tre företagsfrukostar på Näringslivsenhetens och Företagarna Kramfors marsturné.
Totalt har de besökts av över 150 personer.

– Ett bra facit för den här typen av mötesplatser som är så viktiga för att skapa och fördjupa kontakter, att träffa och ge information till företagen och att förstärka dialogen med dem, säger näringslivschefen Mikael Berggren.
Efter Arena Dannero och Granlunds Färg & Fritid i Ullånger, var Hotell Kramm platsen för fredagens företagsfrukost.
Programmet har varit gemensamt för alla tre frukostar – med bland annat kompetensförsörjning, samarbetet skola och näringsliv, besöksnäring, nätverkande, företagsklimat och företagsutveckling – men alltid med intervjuer av lokala företag på varje enskilt ställe.
På Hotell Kramm fick Nazek Said berätta om hur det varit att bygga upp NC Café & Restaurang i Kramfors och när hon öppnar NC Cafe & Spel i före detta Järnvägskioskens lokaler.
– Vi startar någon gång i början av april. Det kändes viktigt att stan får behålla den här verksamheten.
– Jag har en idé om att ta NC-konceptet till andra städer. Intresse finns från flera håll, men nu börjar vi med att öppna ett andra ställe här i Kramfors och sedan får vi se vad nästa steg blir, sa Nazek.
Kramfors-Alliansen är en anrik förening och inget företag, men med 13 sektioner och ett nära samarbete med både näringslivet och kommunen är den en viktig aktör på olika sätt.
– Vår bredd och den nytta vi gör för samhället innebär att vi betyder mycket för dem som bor här, för att attrahera nya invånare och för företagen i kommunen. Att som arbetsgivare ha anställda som är engagerade som ideella ledare på sin fritid bör också värderas, sa Alliansens Alexander Häggkvist.

Jobb- och utbildningsmässa på Ådalsskolan

Som en del av Ådalsskolans entreprenörskapsvecka arrangeras i dag den årliga Jobb- och utbildningsmässan. Den är öppen för både gymnasieelever och arbetssökande.

– Vi har 37 utställare i år från en rad olika branscher, säger studie- och yrkesvägledaren Eliin Nordlander.

– Mässan är viktig för eleverna, som både kan hitta jobb och inspireras av vilka möjligheter till jobb som det finns här, och för företagen som vill hitta kompetenser och stimulera eleverna att söka jobb i framtiden.

En av de helt nya utställarna var fastighetsmäklaren Martin Eriksson, Höga Kusten Mäkleri.

– Jag vet inte riktigt vad jag förväntar mig, men jag tycker att det är viktigt att synas i ett sånt här sammanhang. Fastighetsmarknaden i Kramfors och Höga Kusten är spännande och kommer att fortsätta vara det.

Arrangörer av Jobb- och utbildningsmässan är Kramfors gymnasium, Näringslivsenheten, HR-enheten och Arbetsförmedlingen.

– Alla arbetssökande i kommunen har bjudits in hit i dag, säger Örjan Löf på Arbetsförmedlingen.

– Det finns chans att knyta kontakter och för många att direkt hitta jobb eller intressanta utbildningar.

Företagen i Kramfors går generellt bra. Särskilt inom industrisektorn.

– Vi har för närvarande låga 6,2 procents arbetslöshet i kommunen och det är långt under rikssnittet som ligger på 6,8 procent, säger Örjan Löf.

Har kvinnliga företagare andra förutsättningar än manliga företagare?

Enligt Företagarnas rapport ”Företagarfakta 2024” var 27,6 procent av företagarna i Kramfors kommun kvinnor år 2022. Det är en siffra som är väldigt nära den som gäller för hela landet. En av Kramfors kvinnliga företagare är Åsa Westman, som driver färg– och inredningsbutiken Colorama i Lunde. 

– Jag kan se att det ibland finns vissa skillnader i hur kvinnliga expediter blir bemötta jämfört med manliga, säger Åsa.

– Men jag har fokuserat på min drivkraft, lusten att skapa – måla, inreda – och att hjälpa kunder med sina projekt.  Att få utlopp för min kreativitet och ha roligt på jobbet.

Köpte företag ihop med pappa

Åsa startade sin resa som egenföretagare som inredningsmålare.

– Jag var ung och ambitiös, ville bara måla och tog på mig allt möjligt, och började även att jobba extra på färgbutiken i Kramfors som då hette Färgtema och ägdes av Ivan Hägglund och Hubert Gustavsson.

– När dom ville sälja, tog jag och min pappa Knut–Erik ”Knutte” Westman beslutet att köpa det. Att pappa var med var förstås enormt betydelsefullt, säger Åsa.

Far och dotter var med om att ta verksamheten in i Colorama–kedjan och att 2015 flytta från Kramfors till Lunde.

– När vi flyttade till Lunde fick vi större lokaler och kunde ha ett bättre utbud. Det var kul att vi kunde behålla våra gamla kunder och även hittat nya som bor vid kusten.

Numera har pappa ”Knutte” gått i pension och i butiken härjar Åsa tillsammans med sin man Anders och bäste vännen Kicki.

”Får ha lite mer tålamod”

Åren som företagare har ömsom varit positiva, ömsom utmanande. Som för de flesta.

– Och att vara kvinna i den här branschen har ibland lett till en del lustiga situationer, ler Åsa.

Ännu i dag kan det vara en del som har svårt att förstå att det är Åsa som är ”chefen” och inte en man.

– Jag tror generellt att det ställs andra krav på oss kvinnor att bevisa mer – och att vi blir bemött på ett annat sätt – än om vi vore män.

– Vi får nog ha lite mer tålamod och var lite tuffare, helt enkelt.

Lägre än EU–genomsnittet

I morgon är det Internationella kvinnodagen. Den infaller 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

Enligt Ekonomifakta var cirka 28 procent av företagarna i Sverige kvinnor år 2023. 

Man kan notera att andelen kvinnliga företagare i Sverige är lägre än EU-genomsnittet, som ligger på cirka 33 procent. Denna skillnad kan delvis förklaras av att kvinnor i Sverige ofta arbetar inom den offentligt finansierade sektorn, där privat företagande är mindre vanligt.

Det finns flera betydande skillnader i krav och förutsättningar mellan kvinnliga och manliga företagare. Här sammanfattas några av de mest framträdande aspekterna, enligt jamstalldhetskartan.se:

Tillgång till kapital: Kvinnliga företagare möter ofta större utmaningar än manliga när det gäller att få finansiering. Det kan delvis bero på förutfattade meningar hos investerare och långivare samt på kvinnors relativt lägre representation inom nätverk som tillhandahåller kapital. 

Affärsnätverk och mentorskap: Män har traditionellt haft tillgång till större och mer inflytelserika affärsnätverk. Kvinnor kan ha svårare att hitta mentorer och rådgivare inom det entreprenöriella ekosystemet, vilket kan begränsa deras möjligheter att utveckla och expandera sina företag.