Jobb- och utbildningsmässa på Ådalsskolan

Som en del av Ådalsskolans entreprenörskapsvecka arrangeras i dag den årliga Jobb- och utbildningsmässan. Den är öppen för både gymnasieelever och arbetssökande.

– Vi har 37 utställare i år från en rad olika branscher, säger studie- och yrkesvägledaren Eliin Nordlander.

– Mässan är viktig för eleverna, som både kan hitta jobb och inspireras av vilka möjligheter till jobb som det finns här, och för företagen som vill hitta kompetenser och stimulera eleverna att söka jobb i framtiden.

En av de helt nya utställarna var fastighetsmäklaren Martin Eriksson, Höga Kusten Mäkleri.

– Jag vet inte riktigt vad jag förväntar mig, men jag tycker att det är viktigt att synas i ett sånt här sammanhang. Fastighetsmarknaden i Kramfors och Höga Kusten är spännande och kommer att fortsätta vara det.

Arrangörer av Jobb- och utbildningsmässan är Kramfors gymnasium, Näringslivsenheten, HR-enheten och Arbetsförmedlingen.

– Alla arbetssökande i kommunen har bjudits in hit i dag, säger Örjan Löf på Arbetsförmedlingen.

– Det finns chans att knyta kontakter och för många att direkt hitta jobb eller intressanta utbildningar.

Företagen i Kramfors går generellt bra. Särskilt inom industrisektorn.

– Vi har för närvarande låga 6,2 procents arbetslöshet i kommunen och det är långt under rikssnittet som ligger på 6,8 procent, säger Örjan Löf.

Har kvinnliga företagare andra förutsättningar än manliga företagare?

Enligt Företagarnas rapport ”Företagarfakta 2024” var 27,6 procent av företagarna i Kramfors kommun kvinnor år 2022. Det är en siffra som är väldigt nära den som gäller för hela landet. En av Kramfors kvinnliga företagare är Åsa Westman, som driver färg– och inredningsbutiken Colorama i Lunde. 

– Jag kan se att det ibland finns vissa skillnader i hur kvinnliga expediter blir bemötta jämfört med manliga, säger Åsa.

– Men jag har fokuserat på min drivkraft, lusten att skapa – måla, inreda – och att hjälpa kunder med sina projekt.  Att få utlopp för min kreativitet och ha roligt på jobbet.

Köpte företag ihop med pappa

Åsa startade sin resa som egenföretagare som inredningsmålare.

– Jag var ung och ambitiös, ville bara måla och tog på mig allt möjligt, och började även att jobba extra på färgbutiken i Kramfors som då hette Färgtema och ägdes av Ivan Hägglund och Hubert Gustavsson.

– När dom ville sälja, tog jag och min pappa Knut–Erik ”Knutte” Westman beslutet att köpa det. Att pappa var med var förstås enormt betydelsefullt, säger Åsa.

Far och dotter var med om att ta verksamheten in i Colorama–kedjan och att 2015 flytta från Kramfors till Lunde.

– När vi flyttade till Lunde fick vi större lokaler och kunde ha ett bättre utbud. Det var kul att vi kunde behålla våra gamla kunder och även hittat nya som bor vid kusten.

Numera har pappa ”Knutte” gått i pension och i butiken härjar Åsa tillsammans med sin man Anders och bäste vännen Kicki.

”Får ha lite mer tålamod”

Åren som företagare har ömsom varit positiva, ömsom utmanande. Som för de flesta.

– Och att vara kvinna i den här branschen har ibland lett till en del lustiga situationer, ler Åsa.

Ännu i dag kan det vara en del som har svårt att förstå att det är Åsa som är ”chefen” och inte en man.

– Jag tror generellt att det ställs andra krav på oss kvinnor att bevisa mer – och att vi blir bemött på ett annat sätt – än om vi vore män.

– Vi får nog ha lite mer tålamod och var lite tuffare, helt enkelt.

Lägre än EU–genomsnittet

I morgon är det Internationella kvinnodagen. Den infaller 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

Enligt Ekonomifakta var cirka 28 procent av företagarna i Sverige kvinnor år 2023. 

Man kan notera att andelen kvinnliga företagare i Sverige är lägre än EU-genomsnittet, som ligger på cirka 33 procent. Denna skillnad kan delvis förklaras av att kvinnor i Sverige ofta arbetar inom den offentligt finansierade sektorn, där privat företagande är mindre vanligt.

Det finns flera betydande skillnader i krav och förutsättningar mellan kvinnliga och manliga företagare. Här sammanfattas några av de mest framträdande aspekterna, enligt jamstalldhetskartan.se:

Tillgång till kapital: Kvinnliga företagare möter ofta större utmaningar än manliga när det gäller att få finansiering. Det kan delvis bero på förutfattade meningar hos investerare och långivare samt på kvinnors relativt lägre representation inom nätverk som tillhandahåller kapital. 

Affärsnätverk och mentorskap: Män har traditionellt haft tillgång till större och mer inflytelserika affärsnätverk. Kvinnor kan ha svårare att hitta mentorer och rådgivare inom det entreprenöriella ekosystemet, vilket kan begränsa deras möjligheter att utveckla och expandera sina företag. 

Ny rapport beställd om flygplatsens betydelse för samhället

Våren 2021 presenterade konsultfirman Sweco en rapport om samhällseffekterna av verksamheten på länets tre flygplatser. Däribland den av Kramfors kommun och Sollefteå kommun gemensamt ägda Höga Kusten Airport. Nu är en ny rapport beställd och den torde visa att betydelsen av flygplatsen är ännu större idag, menar flygplatsens vd Per Enroth.

– Den slutsatsen drar jag bland annat utifrån att av att vi sedan 2021 har ett högre passagerarantal och att regementet I 21 i Sollefteå dessutom återetablerades 2022 och har ökat sin verksamhet stadigt sedan dess, säger Per Enroth.

Förra året var det enskilt bästa för Höga Kusten Airport sedan 2015 med över 11 000 passagerare.

”Förutsättningarna har förändrats”

Sweco:s rapport 2021 visade att en eventuell nedläggning av Höga Kusten Airport skulle ge konsekvenserna av cirka 850 minskade jobb i Kramfors och cirka 1 000 i hela Västernorrland.

– Förutsättningarna har förändrats sedan 2021 på ett sätt som måste beaktas, säger tillväxtchef Susanne Königson. 

– Tillkomsten av I 21, satsningen som görs på Mondi Dynäs samt att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, expanderar sin verksamhet på Sandö är bara några exempel på utökade behov för flygplatsen. Utvecklingen av el–flyg kopplat till medvetenheten om klimathänsyn och att tidsaspekten för resandet är viktig utifrån ett effektivitets- och kostnadsperspektiv, har sammantaget också betydelse för att flygresor väljs i högre utsträckning än tidigare. 

Vill utveckla flygplatsen

Det primära upptagningsområdet för flygplatsen är det område som nås inom 1 timmes bilresa från och det sekundära inom 1,5 timmes bilresa. 

Totalt omfattar upptagningsområdet för Höga Kusten Airport (KRF) cirka 241 000 boende och cirka 115 000 förvärvsarbetade, enligt rapporten från 2021.

– Vi behöver flygplatsen för att möta upp företagens och militärens behov i första hand. I andra hand för invånare och vår egen organisation som ibland behöver delta i möten i Stockholm på dagtid och där övernattning annars skulle vara ett alternativt, men som är både kostsamt och kan påverka familjesituationen på ett negativt sätt, säger Susanne Königson.

Höga Kusten Airport fick i april förra året beskedet att trafikplikten blir kvar även efter 2027.

– Ju större betydelse flygplatsen visar sig ha, desto bättre möjligheter för oss att kunna utveckla verksamheten inför framtiden, säger Per Enroth.

Höga Kusten Airport genomför för närvarande en förstudie som har till syfte att visa på hur man kan utnyttja den knutpunkt och det kommunikationsnav som station Västeraspby och Höga Kusten Airport utgör.

Positiva tongångar på Skidstahus – siktar på fördubblad försäljning kommande år

Ingemar Kallin och Kalle Holmlund hade jobbat ihop i bara sex månader, när de köpte Skidstahus. Ett företag som då befann sig i nedgång.

Nu, snart två år senare och några viktiga beslut senare, kan ägarna se positiva tecken.

– Vi hoppas kunna fördubbla vår försäljning och produktion under de närmaste åren, säger vd och delägare Kalle Holmlund.

Skidstahus grundades för 72 år sedan och 2017 köptes det av bolaget Storskogen. Läget var mycket ljust och i början av pandemin gick försäljningen rakt upp. Det jobbades för högtryck för att klara av alla leveranser, företaget hade över 70 anställda och planerna på ännu en fabriksbyggnad vad långt gångna.

Så kom lågkonjunkturen och allt förändrades.

– Jag började här som ekonomichef på hösten 2022 och Kalle jobbade som konsult åt Storskogen, berättar Ingemar Kallin, som numera även är delägare och fabrikschef.

Ingemar och Kalle kände inte varandra sedan tidigare.

– Men när Storskogen aviserade att det ville sälja Skidstahus, visste vi att det fanns en stark grund att bygga vidare på, berättar Ingemar Kallin, idag delägare, ekonomi- och fabrikschef.

Inget fabriksbygge

En tid av nödvändiga åtgärder följde. 

Bygget av ny fabrik avstyrdes.

– Sannolikt kommer det aldrig att bli av, säger Kalle Holmlund.

Dessutom har personalstyrkan bantats i omgångar.

I dag jobbar 33 personer på Skidstahus, ungefär jämnt fördelade på produktion och kontor.

– Vi ser att försäljningen ökar igen och framöver kommer vi att behöva förstärka teamet, framför allt i fabriken. Förhoppningsvis vill några av de skickliga hantverkare som tvingades lämna oss tidigare komma tillbaka, säger Ingemar Kallin.

Spill blir ved

All försäljning sker via 19 hundraprocentigt provisionskontrakterade agenter över hela landet och med en slimmad organisation sköts också all marknadsföring inom den egna organisationen, från hemsida till inspirerande reportage hos nöjda kunder.

– Vi tror på att synas där det betyder mest – i människors hem och hjärtan. Därför jobbar vi aktivt med sociala medier, magasin och kreativa initiativ som sätter Skidstahus på kartan, säger Kalle Holmlund.

Ett exempel på ett sådant initiativ är företagets strävan att ta tillvara spillet från sin hustillverkning. Överblivet virke kommer packas i säckar och säljas som fin granved direkt från lastbil i olika städer – en enkel, men effektiv ”happening” som både minskar svinn och skapar uppmärksamhet.

Litenhet ger flexibilitet

Höga Kusten, Mälardalen, Göteborg, Umeå och fjälltrakterna upp till Hemavan är av tradition områden där Skidstahus säljer bra. 

– Vår filosofi är att vara det flexibla husföretaget som mer än något annat låter kunden ”bygga” sitt eget hus, i stort som smått. Vår litenhet och organisation gör det möjligt, säger Kalle Holmlund.

– Vi erbjuder alla våra kunder tillgång till våra husdesigners, och det räcker med en handritad skiss för att vi ska kunna ha något att utgå ifrån för en första planlösningsskiss.

Sedan är det också en poäng att det är senvuxen gran från Ångermanland och Västerbotten är det som används till alla hus som tillverkas. Den är stark och med hög densitet.

– Att vi har vår fabrik här i Ullånger, mitt i Höga Kusten, ser vi som en av våra största styrkor. Här finns kunskapen, traditionen och råvaran, säger Ingemar Kallin.

Vill dubbla produktionen

Just nu är kompetensbehovet inte akut, men det finns ett gott samarbete med Träakademien i Kramfors – ”Jag sitter i ledningsgruppen, säger Kalle Holmlund” – och via det tar Skidstahus emot praktikanter. 

– Vår ambition är att växa för varje år, säger Kalle Holmlund.

2022 tillverkade Skidstahus 160 hus. I fjol blev det 70.

– Vi har gott om jobb för närvarande och vi ser att försäljningssiffrorna sakta kryper uppåt.

Inom fem år vill och tror ägarna att Skidstahus ska kunna producera cirka 150 hus.

– Det är ett realistiskt mål, förutsatt att världsläget förblir stabilt. Vi bygger framtidens hem och ser en fortsatt stark efterfrågan, särskilt från kunder som värdesätter kvalitet och personliga lösningar, säger Kalle Holmlund.

Trots att branschen har sett kraftiga prisökningar på material, är företagets kunder – ofta personer över 50 år med en stabil ekonomi – mindre priskänsliga.

Höga Kusten Airport gör förstudie som kommunikationsnav

Höga Kusten Airport genomför för närvarande en förstudie som har till syfte att visa på hur man kan utnyttja den knutpunkt och det kommunikationsnav som station Västeraspby och Höga Kusten Airport utgör. 

I fredags träffade flygplatsens vd Per Enroth och näringslivsutvecklaren/projektledare Janne Mellander representanter för Combitech, som ska hjälpa till med förstudien. 

Combitech är ett konsultföretag som bygger motståndskraft genom samverkan mellan individer, offentliga verksamheter, näringsliv och ideella organisationer. Med lång erfarenhet från civilt och militärt försvar – samt försvars- och tillverkningssektorerna – kombinerar man kunskap och teknik för att möta morgondagens utmaningar. 

Anders Wigelsbo från Combitech har varit delaktig i framtagandet av den nya handboken för Sveriges flygplatser som för övrigt heter ”I att rusta en civil flygplats för höjd beredskap”.

Många frågeställningar och möjligheter

I uppdraget i förstudien ingår bland annat att ta reda på:

• Hur kan små och medelstora företag inom transport och logistik dra nytta av och bidra till utvecklingen av kommunikationsnavet Höga Kusten för Sveriges robusthet?

• Vilka infrastrukturåtgärder av både gods och passagerare krävs för att omlasta mellan olika transportslag som järnväg, flyg, lastbil och hamn för att stärka dessa företags utveckling?

• Hur och på vilket sätt kan försörjningsberedskapen utvecklas vid flygplatsen och dess omgivning för Sveriges och Nato:s försörjningsberedskap?

• Vilka behov av beredskapslager och transporter kan kommunikationsnavet Höga Kusten bistå med? 

• Kan tidtabellagda ankomst- och avgångstider synkroniseras bättre mellan transportslagen tåg och flyg?

”Bra med experthjälp”

Per Enroth och näringslivsutvecklare Janne Mellander är mycket nöjda med det inledande mötet med Combitech.

– Det här känns mycket bra att vi nu kan få den experthjälp och nätverk som vi behöver för att ta dessa frågor framåt i processen, säger Per Enroth. 

Anbudsskolan – för dig som vill göra affärer med kommunen och andra offentliga verksamheter

Offentliga upphandlingar är en möjlighet för lokala företag att leverera sina produkter och tjänster till bland annat kommunen. För många kan dock upphandlingsprocessen kännas komplicerad. Därför bjuds nu företagare in till den kostnadsfria Anbudsskolan den 13 mars!

Tillsammans med Företagarna Kramfors och utbildningsbolaget Antirio arrangerar Näringslivsenheten en informationskväll om grunderna i offentlig upphandling och om hur du som företagare kan få bättre förutsättningar att delta.

– I arbetet med att skapa ett ännu bättre företagsklimat är det viktigt att få med fler lokala företag som lämnar in anbud vid upphandlingar. Anbudsskolan kan förhoppningsvis leda till det och även till att skapa ökad förståelse för hur offentliga upphandlingar fungerar, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S).

Anbudsskolan genomförs den 13 mars på Hotell Kramm i Kramfors mellan klockan 17.00 och 20.00.

Under kvällen sker bland annat en enkel genomgång av regelverket för upphandlingar och hur e–avrop fungerar; det digitala verktyget för upphandlingar. Det kommer också att ges praktiska råd och konkreta tips som underlättar anbudsprocessen. Gott om tid finns för frågor och konkreta svar.

– Våra medlemmar tycker generellt att det är lite krångligt att lämna anbud, så det finns ett behov av att öka kunskaperna inom detta område. Vi vill också att fler upphandlingar ska utformas på ett sådan sätt att de lokala företagen ska ha större chans att lämna anbud, säger Kristina Wallin Nyhlén, ordförande i Företagarna Kramfors. 

– Vi tycker därför att det är viktigt att samarbeta med kommunen och Antirio för att genomföra Anbudsskolan och från vår sida ser vi gärna att den blir återkommande.

Tillförordnade näringslivschefen Mikael Berggren värnar om samverkan med näringslivet.

– Och att göra affärer med offentlig sektor kan innebära stora möjligheter för våra lokala företag. Jag tror att Anbudsskolan kan bidra till många, positiva effekter, säger han.

Anmälan till Anbudsskolan är kostnadsfri och ska se senast den 7 mars till:

janne.mellander@kramfors.se

Alla deltagare bjuds på smörgås och kaffe. Ange i anmälan om du har någon matallergi.

Nazek tar över Järnvägskiosken och utvecklar verksamheten

I över ett år har Järnvägskiosken på Ringvägen i Kramfors varit till salu. Nu är det klart att den övertas av Nazek Muhsin Amedi, som sedan 2020 driver NC Café & Restaurang på Limstagatan.

– Det blir mycket att stå i att ha två rörelser, men det känns samtidigt bra att kunna rädda service kvar i stan, säger Nazek.

Järnvägskiosken är en institution i Kramfors som spelbutik med tobak, godis och tidningar.

– Den är en viktig mötesplats och samlingspunkt för många kramforsbor och det hade varit tråkigt om den försvunnit.

Nazek hade först inga tankar på att köpa den, men när hon kontaktades av fastighetsägaren Fiskja Fastigheter blev hon intresserad.

– Jag ger det här en chans, säger hon.

Ägarbytet sker den 1 mars men de första veckorna kommer butiken att vara stängd för renovering och viss ombyggnad.

– Vi ska göra den fräsch och skapa en mysig fikahörna, eftersom jag kommer att utöka det befintliga sortimentet med mackor och toasts, säger Nazek.

Även i fortsättningen kommer det att kunna spelas på Svenska Spel och ATG.

– Till en början kommer jag att ha två–tre anställda på deltid, sedan får vi se hur det utvecklar sig.

När verksamheten öppnar igen efter renovering kommer namnet Järnvägskiosken att bytas ut mot NC Kiosk & Spel.

Ocab växer i Ådalen

Saneringskedjan Ocab har de senaste åren växt rejält i Ådalen.

– Vi har för närvarande 14 medarbetare i Kramfors och Sollefteå, säger platschefen Sofia Uddefors.

Elva av dem utgår från kontoret i Kramfors.

Sofia Uddefors område omfattar även Örnsköldsvik.

– Ocab etablerade sig i Kramfors 2016 och har haft en mycket god utveckling.

Kunderna utgörs både av privatpersoner och företag.

– Dessutom har vi ett kommunalt avtal som innefattar bostadsbolaget Krambo och fastighetsbolaget Kramfast, säger Sofia Uddefors.

Olika former av sanering är kärnan i verksamheten.

– Det kan vara uppdrag efter brand, vattenskador, dödsfall och asbestsanering, säger arbetsledaren Aleksandra Nilsson. Men vi utför även radon– och fuktmätningar.

Mycket av arbetet är tungt.

– Både fysisk och psykiskt, förtydligar Daniel Sundberg som är anställd på kontoret i Örnsköldsvik.

– När man träffar anhöriga som drabbats av brand eller vattenskada är de ofta ganska skärrade, då måste du vara lite av psykolog. Samtidigt är det något som skapar omväxling i vardagen och gör den intressant.

De medarbetare som rekryteras internutbildas i regel.

– Vi kan ha tur att få personer som har nödvändig kompetens, men det hör till undantagen. I regel lär vi upp dem, säger Sofia Uddefors.

Vid anställning läggs stor vikt vid personliga egenskaper.

– Det är viktigt att hitta personer som ”känns rätt” och som vi tror kan gå bra in i gruppen, för mycket av det vi gör bygger på ett bra teamwork, säger Aleksandra Nilsson.

Konkurrenter i branschen finns, men lokalt finns det inga som täcker sådan bredd som Ocab har i sitt utbud av tjänster.

– Vi har ett bra samarbete med andra aktörer och ser dem därför inte som konkurrenter utan som kollegor, förklarar Sofia Uddefors.

Här är kommunens nya upphandlingsteam

Varje år rankar Svenskt Näringsliv företagsklimatet i Sveriges kommuner. När företagare i Kramfors svarade på enkäten senast, var punkten Kommunens upphandling den bästa delrankingfaktorn. Den får genomsnittsbetyget 2,97, vilket är klart över det 2,74 som är snittbetyget för riket.

– Det goda betyget beror nog på den dialog vi har med företagarna i kommunen, både när de har frågor och vid de regelbundna företagsbesök som vi gör, säger Anita Åberg, samordnare på Upphandlingsenheten.

– Företag kan kontakta oss när som helst med frågor och synpunkter och det är vi mycket tacksamma för. Deras engagemang hjälper oss mycket i vårt arbete. Däremot kan vi under en aktuell upphandling enligt lag inte svara på specifika frågor om just den.

Aktuella upphandlingar finner du på kommunens hemsida:

https://www.kramfors.se/naringsliv–arbete/upphandling-och-inkop/aktuella-upphandlingar.html

För att delta i en upphandling måste du registrera konto på e–avrop:

https://www.e-avrop.com/register.aspx

Tre nya medarbetare

Förutom Anita Åberg består Upphandlingsenheten av tre medarbetare som samtliga är nyrekryterade:

Nina Orefjärd som är jurist med en bakgrund som regionpolitiker.

Marcus Grönlund som har många år bakom sig som näringslivsutvecklare i kommunen.

Ann–Charlott Granlöf med mångårig erfarenhet av administrativa uppgifter inom den kommunala verksamheten.

– I och med att teamet har utökats med en tjänst ser vi goda möjligheter till att ytterligare höja kvalitén inom området upphandling och inköp, säger Anita Åberg.

För att komma i kontakt med upphandlare:

Maila upphandling@kramfors.se eller sök respektive medarbetare via 0612–80 000.

Nya ägare av Sandslåns camping och vandrarhem – restaurangen öppnar på fredag

Alexandra De Wall och Peter Gustafsson tog över Sandslåns camping och vandrarhem i oktober, efter att ha driftat anläggningen sedan i juli.

I år satsar man på året runt–verksamhet för vandrarhemmet – och på fredag 24 januari öppnar restaurangen.

– Vi hade ingen aning om att det här stället fanns förra våren, säger Alexandra, men när vi såg annonsen på Blocket blev vi intresserade. 

– När vi tittat närmare på allting och känt oss för med att driva anläggningen, bestämde vi oss för att köpa den.

I samma veva blev man också nya kommuninvånare. I köpet ingick den bostad som ligger på samma område som campingen, vandrarhemmet och restaurangen.

Paret har kvar sin gård i Undrom i Sollefteå kommun, 13 minuters restid från deras nya hem vid älvkanten, men ska lägga ut den till försäljning till våren.

– Det har varit mycket jobb med allting i vinter och mer kommer det att bli framöver men det ska bli skönt när vi bara har ett ställe att förhålla oss till, säger Peter.

”Potential att bli riktigt bra”

Han är kalkylingenjör med egen konsultfirma i byggbranschen. Alexandra är utbildad kock och har tidigare jobbat på High Coast Whisky.

– Men trots att det var så nära därifrån och hit var Sandslån okänt för mig, skrattar hon.

Den ursprungliga planen var att hitta ett café att överta.

– Nu blev det lite mer, säger Peter, men vi tror att det här har potential att bli riktigt bra.

– Vi har redan säkerställt att det blir ett samarbete med dem som arrangerar motorträffar på ön, ortsbefolkningen är entusiastiska och genom att marknadsföra oss rätt är vi övertygade om att fler kommer att hitta hit än tidigare.

Vandrarhemmet har inte varit öppet på vintertid tidigare, men de nya ägarna satsar på det och har bra beläggning tack vare anställda på de firmor som arbetar med de stora vindkraftsprojekten i närheten och i Mondi Dynäs projekt Aurora.

Fullständiga rättigheter

Restaurangen med plats för drygt 30 gäster öppnar kommande helg.

– Vi har fått fullständiga rättigheter och kommer att ha den öppen varje helg fram till våren då vi utökar öppettiderna, säger Alexandra.

Det nya namnet på restaurangen är Sandslån Kök & Bar.

– Inriktningen blir pubrätter till att börja med, men till sommaren blir menyn mer inspirerad av fisk och skaldjur.

Alexandra kommer att ha hjälp av yngste sonen Max i köket. 

– Sedan får vi se hur många medarbetare vi kommer att behöva, säger Peter.

Man har bytt värmesystem efter övertagandet och genomfört en hel del andra uppgraderingar och renoveringar.

– Resten kommer vi att ta allt eftersom. 

Flera samarbeten

Alexandra och Peter hoppas kunna etablera fler samarbeten – bland annat med bussarrangörer – och samverka med både High Coast Whisky och andra besöksnäringsföretag.

– Självklart har vi också ett nära samarbete med Ådalens Industrimuseum, säger Peter.

Förhoppningen är även att det ska bli fler avgångar från Sandslån för älvbåten Ådalen III.

– Särskilt som vi kommer att ha öppet i restaurangen betydligt senare på kvällarna än tidigare, förklarar Alexandra.

Vandrarhemmet har 31 rum med sammanlagt cirka 80 bäddar.

Campingen har minst 40 ställplatser.

– Det beror lite på hur man räknar för det finns en stor yta som även är naturcamping, säger Peter.