Anrika Wikströms upphör – butik i gallerian tar över delar av sortimentet

Sista juli stänger anrika Wikströms klädbutik på Limstagatan i Kramfors efter 94 år. I 45 av dem har Maria Granström arbetat i den.

Delar av sortimentet – märket Norrland och flera märken inom damkonfektion – tas dock över av Jessica Demander, som driver butiken You and Me i Gallerian Christoffer.

– Jag fick idén redan när Maria sa att hon skulle sälja eller avveckla Wikströms, för jag tycker att det är viktigt för stan att ha ett bra utbud av varor, säger Jessica.

Maria Granström är glad för den här lösningen.

– Många av mina kunder är förtvivlade över att Wikströms upphör men nu kan de ju hitta damkläder och Norrland-plagg hos Jessica. Det kommer att bli uppskattat, säger hon.

Butik i åtta år

You and Me kommer inte att köpa de plagg som idag finns hos Wikströms utan bara ta över ett antal märken.

– Jag har valt ut dem som jag tror passar min butik bäst och sedan kommer jag att ta hem varor efter att ha varit på modemässan i Stockholm i augusti. Damkonfektion kommer att finnas i min butik från september.

Däremot kommer Norrland–sortimentet att vara på plats innan månadsskiftet.

Sedan tidigare säljer You and Me väskor och skor. Butiken har funnits i Gallerian Christoffer i fyra år men sammanlagt har Jessica Demander drivit den i åtta år. Hon och maken Micael har också caféet Mama Opas i gallerian.

Utförsäljning pågår 

För Maria Granström återstår nu bara dagar innan hon låser butiksdörren på Limstagatan för gott. Hon har jobbat på Wikströms i 45 år, varav 32 som innehavare.

– Jag anställdes av min far sedan jag gått ut skolan och sedan övertog jag butiken efter honom.

Just nu pågår utförsäljning på Wikströms.

– Jag har haft väldigt mycket folk under sommaren, säger Maria.

Även om Wikströms kommer att saknas av många, finns det chans att träffa på Maria Granström i butik också i fortsättningen.

– Jo, skrattar hon, jag har lovat att jobba en del för Jessica på You and me framöver. Så jag lär väl träffa en hel del gamla kunder där.

Linda och Anders Thylander startar ny restaurang i f d Strikes lokaler

Restaurang LAT. Det är namnet på den nya restaurang som i september öppnar i f d Strikes lokaler, vägg i vägg med bowlinghallen.

LAT är initialerna till Linda och Anders Thylander. Två erfarna restaurangmänniskor som nu startar eget.

Linda och Anders har båda ett förflutet på bland annat Hotell Höga Kusten.

– Under mitt yrkesliv har jag varit allt ifrån kallskänka till restaurangchef och Anders har jobbat länge som kock. Just nu är vi båda anställda på restaurangen på MSB på Sandö men från hösten blir det LAT till hundra procent, säger Linda.

Lång erfarenhet och många idéer

Sammanlagt har paret cirka 50 års erfarenhet av restaurangbranschen och har samlat på sig mängder av idéer som de vill förverkliga i sin gemensamma satsning på Restaurang LAT.

– Inriktningen kommer att vara en restaurang av god klass med en meny med både vällagad, svensk husmanskost och spännande crossover–rätter, säger Anders.

– Vi kommer att använda oss av lokala leverantörer och utländska produkter av hög kvalitet. Och vi kommer att ha en meny som regelbundet förändras och förnyas.

Restaurangen kommer att vara öppen kvällar, helger och på luncher.

– Sedan ska vi marknadsföra After Work, att kombinera ett besök hos oss med att spela bowling och erbjuda vinprovningar, säger Linda som är utbildad sommelier och engagerad i Munskänkarna Kramfors.

I anslutning till restaurangen finns en särskild lokal för grupper och den kommer att användas för framför allt provningar.

– Där kan vi också tänka oss att erbjuda dagkonferenser, säger Anders.

En reseanledning till Kramfors

Eftersom restauranglokalerna inte använts på två år, finns ett behov av viss uppfräschning.

– Vi jobbar också med inredningen och alla tillstånd som krävs. Men vårt mål är att vara igång i september, säger Anders.

Man har redan ny rekryterat en kock som ska komplettera Anders i köket.

– Sedan kommer vi att ta in timanställda till olika sysslor. Vi kommer själva att jobba hårt för att få snurr på allting och utveckla allt eftersom, förklarar Linda.

Anders och Linda öppnar sin restaurang i september.

Hon och Anders vill bygga upp någonting som både ska kännas spännande, hålla en hög nivå och även kunna vara en anledning för folk från andra kommuner att åka till Kramfors.

– Restaurang LAT ska vara ett ställe där man vill hänga, umgås och njuta av ett bra utbud av mat och dryck. Kort sagt, en restaurang som vi själva vill gå till ofta.

Företagsklimatet allt bättre i Kramfors – ny film visar på stark optimism

Hårt kommuninternt arbete och ett gott samarbete med det lokala näringslivet ligger bakom att företagsklimatet förbättrats i Kramfors kommun.

I en ny film skildras en hoppfull stämning och optimism hos både politiker, tjänstemän och näringslivsrepresentanter.

Här kan du se filmen:

Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande i Kramfors, säger:

– Att vi har många och duktiga företag är viktigt. Det genererar fler arbetstillfällen och viktiga skatteintäkter som gör att vi kan erbjuda bra service till alla i kommunen.

– Nu vill vi ge företagen ännu bättre förutsättningar att bedriva sina verksamheter och vi ska vara väldigt lyhörda för deras behov.

Både hon och Susanne Königson, tillväxt– och näringslivschef, betonar att det ska vara lätt att starta, driva och utveckla företag i Kramfors kommun.

– Vi har mycket kvar att göra men det är väldigt inspirerande att vi redan förbättrat oss inom alla områden, enligt den senaste enkäten från Svenskt Näringsliv om företagsklimatet, säger Susanne.

– Det skapar energi och en optimism som präglar både oss och näringslivet på vår gemensamma resa mot målet att skapa Västernorrlands bästa företagsklimat till 2025.

Ett gott exempel på bra samarbete och kvalitetshöjning är att det nu etableras ett Nyföretagarcentrum i Kramfors, som finansieras av både kommunen och det lokala näringslivet. Där kommer nya företagare att erbjuds rådgivning.

”Tillsammans gör vi skillnad”

Kristina Wallin Nyhlén är ordförande för Företagarna Kramfors och ingår även i Näringslivsrådet i Kramfors kommun.

– Det viktigaste för att nå fram till Västernorrlands bästa företagsklimat 2025 är att vi hjälps åt. Vi måste ta ett krafttag, oavsett partitillhörighet, bransch eller ansvarsområde. Tillsammans är vi starka och tillsammans gör vi skillnad, säger hon.

Bland företagarna som deltar i filmen finns Torbjörn Ullsten, vd för Mjälloms Tunnbröd:

– Jag tycker över lag att det är en väldigt positiv attityd, ända från politiken ned till tjänstemännen. Jag tror stenhårt på utvecklingen i kommunen just nu, säger han.

Småföretagarna prisade Jerry Larsson och Marlene Grönlund

Småföretagarna i Kramfors har delat ut utmärkelser till Årets Småföretagare i Kramfors kommun 2019 och 2020.

Valet föll på Jerry Larsson, Ådalen III AB, respektive Marlene Grönlund, KRT Kramfors Rekond & Tvätt AB.

Utmärkelserna delades ut av Småföretagarna Kramfors ordförande Arnold Sundström, vid en ceremoni i Klockestrand i lördags. Kramfors kommun representerades av kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S) och vice ordförande Jon Björkman (V).

Här är motiveringarna:

Årets småföretagare i Kramfors kommun 2019: Jerry Larsson, Ådalen III AB

”Jerry står för framåtanda och kreativitet. 

Han är en entreprenör som utvecklat en traditionell verksamhet med nya idéer och satsningar och inlett samarbeten som gjort Ådalen III till en mötesplats för nya målgrupper.”

Årets småföretagare i Kramfors kommun 2020: Marlene Grönlund, KRT Kramfors Rekond & Tvätt AB

Marlene är hängiven sitt yrke och efter flytten till nya lokaler i Fiskja har hon tagit sin verksamhet till en ny och högre nivå.

Genom sin professionalitet och noggrannhet är hon ett attraktivt val, både för bilfirmor, företag och privatpersoner.

Högre betyg på alla punkter för Kramfors kommun i Svenskt Näringslivs företagsenkät

Varje höst publicerar organisationen Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i svenska kommuner. Redan nu har den dock släppt resultatet av den enkät bland lokala företag, som ligger till grund för rankingen.

Kramfors kommun visar på plus för alla 15 områden som enkäten omfattar, jämfört med 2020.

Att betygen är högre över hela linjen är lika ovanligt som positivt.

– Det är oerhört glädjande för oss på kommunen att få den här positiva responsen från våra företagare, säger Susanne Königson, tillväxt- och näringslivschef. 

– Vi har jobbat med flera av de utpekade områdena under ett antal år och nu börjar vi se resultatet av detta. Vi är helt klart på rätt spår och det är mycket tack vare ett medvetet tillsammansarbete, både internt och externt, säger Susanne. 

Till de områden där betygen ökat mest hör tillgång till relevant kompetens, kommunpolitikers attityder, information till företagen och skolans kontakter med det lokala  näringslivet.

I Svenskt Näringslivs redovisning av enkätsvaren för 2021 får Kramfors kommun tredje högsta betyget i Västernorrland efter Timrå och Sollefteå och hamnar strax över genomsnittet för hela riket.

”Skapar tillväxt och sysselsättning”

Näringslivsfrågorna har lyfts upp och fått högre prioritet i Kramfors kommun. I vintras fattades ett politiskt beslut om att till 2025 ha Västernorrlands bästa företagsklimat.

– Företagen är viktiga för hela kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S). 

– Livskraftiga och hållbara företag skapar tillväxt och sysselsättning och stärker kommunens attraktionskraft. Dessutom bidrar de med skattemedel till vård, skola och omsorg så att kommunen kan erbjuda en god samhällsservice.

Det var i näringslivsrådet som initiativet togs att ha som målsättningen att kommunen ska Västernorrlands bästa företagsklimat.

– För att lyckas med det måste vi tillsammans och målmedvetet styra energin i rätt riktning och uppvisa handlingskraft. Samarbetet mellan kommunen och det lokala näringslivet är helt avgörande för hur väl vi kommer att lyckas, säger Malin Svanholm.

Viktig dialog med företagen

Susanne Königson pekar också på andra aspekter som har stor betydelse: 

– Tålamod och nytänkande är viktigt liksom kommunikation, dialog och ömsesidig förståelse för varandras förutsättningar och uppdrag, säger Susanne.

– Vi har ett gott samarbete med näringslivet och trots pandemin har vi mött över 100 företag sedan årsskiftet, främst digitalt men även fysiskt. Vi har fått jättebra inspel till viktiga och konkreta förbättringar som vi kunnat ta till oss och göra verkstad av. Det är bra när företagen tar kontakt med oss direkt när det är något som skaver så att vi får möjlighet att ta tag i frågorna.

Flaggstångsfabriken i Torsåker 35–årsjubilerar – en unik verksamhet

För 35 år sedan startade Christer Fritz en unik verksamhet i Kramfors kommun: Torsåkers Flaggstångsfabrik.

All tillverkning sker av granträd från den egna skogen och på maskiner som Christer till stor del har konstruerat själv.

Det var 1986 som Christer behövde en egen flaggstång.

– Men sedan jag sonderat marknaden bestämde jag mig för att göra en själv. Och lite på den vägen är det, säger han.

Han började ta emot beställningar från vänner och bekanta. Ryktet om Christers flaggstänger spred sig och till sist beslutade han sig för att satsa på flaggstångstillverkning fullt ut.

– Det började med 10–15 träflaggstänger om året men nu ligger det konstant på ett hundratal. Jag kombinerar det med att vara återförsäljare av flaggstänger i glasfiber och med att sälja ved.

Senvuxen gran – perfekt råvara för en flaggstång.

Hantverksmässig tillverkning

Tillverkningen är ett rent hantverk. 

Christer väljer noggrant ut gran från sin egen skog.

– Det måste vara senvuxen gran. Gran med täta årsringar. Det ger den högsta kvaliteten på slutprodukten, förklarar han.

Träden helbarkas och läggs på tork. 

Flaggstänger på tork.

Det tar upp till två år innan torkningen är klar. 

Sedan svarvas och putsas flaggstängerna. 

Avslutningsvis behandlas de med linolja och målas med linoljefärg.

Leverans och montering

All tillverkning sker på beställning och Christer gör flaggstänger med upp till 18 meters längd, men även båtmaster och stolpar.

– Dessutom säljer vi tillbehör som flaggor och vimplar, inflikar hustrun Christina, och vi tar också emot beställningar på andra länders flaggor och landskapsflaggor.

Christer och Christina Fritz.

Någon särskild marknadsföring ägnar sig företaget inte åt.

– Vi har vår hemsida, sedan är det mun till mun–effekten som ger jobb. Nöjda kunder som pratar med bekanta. 

– Förut annonserade vi i dagstidningarna, när Nya Norrland och Västernorrlands Allehanda fanns och varje hushåll i Ådalen hade minst en av dem. Men nu är det ju andra tider, säger Christer.

Leveranserna av flaggstängerna sker både med lastbil – till köpare som bor långt ifrån Torsåker – men till dem i närområdet levererar Christer själv. Och närområdet kan beskrivas som hela Västernorrland – med omnejd…

– Jag brukar både leverera och montera. Det är en uppskattad service.

Egenkonstruerade maskiner

Christer har en timanställd medarbetare som är självgående.

– Annars fixar jag och Christina allting själva.

Och även om Christer fyller 65 år i år har han inga planer på att upphöra med verksamheten.

– Så länge jag är pigg och tycker att det är roligt, och så länge det finns kunder som vill ha mina produkter, kommer jag att fortsätta. 

– Visst, det är rätt tungt arbete till stora delar men mycket handlar om att använda rätt teknik vid momenten.

Sedan är det ju detta med maskinerna som Christer använder sig av. 

Flera av dem har han konstruerat själv. 

Bland annat kan man se en vev från en kallmangel (!) sitta på hyvelmaskinen.

– Det som inte finns på marknaden som passar ens behov får man fixa på egen hand, ler Christer.

Specialtillverkad hyvelmaskin.

Boka en träff med Malin och Susanne

Christer och Christina bokade en träff med kommunalrådet Malin Svanholm (S) och tillväxt– och näringslivschefen Susanne Königson.

Susanne Königson (t v) och Malin Svanholm.

Alla företagare i Kramfors kommun kan boka ett företagsbesök av Malin och Susanne.

Läs mer om det här:

https://magasin.kramfors.se/artiklar/foretagare-i-kramfors-kommun-boka-ett-mote-med-malin-och-susanne/

Digital träff med besöksnäringsföretag i Kramfors kommun

Hur kan vi utveckla besöksnäringen i Kramfors kommun? Vilka behov finns det hos företagen och hur kan vi samverka på ett bättre sätt?

Det var några av frågorna som diskuterades under en digital träff med lokala besöksnäringsföretag, som Kramfors kommun bjöd in till tidigare i veckan.


– Vi är angelägna om att ha en bra dialog med kommunens alla företag, säger Mikael Berggren, näringslivsutvecklare på Kramfors kommun.

– Besöksnäringen är en starkt växande sektor i vår kommun. Därför är det av stor vikt att kunna träffas och tillsammans med andra samverkansparter kunna utveckla och ta till vara på den allt större efterfrågan och nyfikenhet som finns på vår intressanta kommun.

Viktiga mötesplatser

Arrangörer av den digitala träffen var både näringslivsenheten och kultur- och fritidsenheten. Deltog gjorde även Cecilia Lideskog, utvecklingsstrateg på Höga Kusten Destinationsutveckling, och Mikael Englund, verksamhetsledare på Höga Kusten Turism.

– Det här var ett bra tillfälle att också kunna informera om aktuella besöksnäringsprojekt i kommunen, där Skulebergets linbana är det största, säger Patrik Asplund, enhetschef på Kultur- och Fritid.

Förutom information från de olika aktörerna skedde en dialog med företagen och mellan företagen.

– Den allmänna uppfattningen är att den här typen av träffar är viktiga, där man får tillfälle att diskutera olika frågor och även skapa kontakt med varandra. Vi kommer att fortsätta bjuda in till digitala träffar under pandemin, för att senare även kunna träffas i fysiska möten, säger Mikael Berggren.


Västernorrlands bästa företagsklimat 2025

Tidigare i år har Kramfors kommun bland annat genomfört ett digitalt möte med olika industriföretag. Där stod kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S) och tillväxt- och näringslivschefen Susanne Königson bakom inbjudan.

Näringslivsfrågor är högt prioriterade av Kramfors kommun, som till 2025 har som mål att skapa Västernorrlands bästa företagsklimat.

FriluftsByn vid Skuleberget bidrar till en levande landsbygd – och många hjälps åt

När Jerry Engström fick köpa det område som idag utgör basen av FriluftsByn, var Höga Kusten den plats som minst antal utländska besökare hade intresse av att uppleva i Sverige. Idag har Höga Kusten blivit ett av Sveriges mest populära besöksmål. 
– Det har minst sagt hänt en del senaste åtta åren, säger Jerry, och det brukar göra det när många hjälps åt. 

Resorna runt om i världen började ta ut sin rätt. Ena veckan New York och nästa Peking. Vardagen var hektisk mär Jerry jobbade som global marknadschef på Fjällräven. Längtan efter att bo och verka mer naturnära började gro i Jerry som växte upp i Örnsköldsvik och ofta återvände till Höga Kusten för att hitta energi och nya idéer. 
– Det var en kombination av ett livsstilsval och att få visa upp Höga Kusten för omvärlden som till slut gjorde att jag vågade ta steget, säger han.
Men för det behövdes mark. Jerry fick möjligheten att köpa leklandet Rövarbyn, den nedlagda labyrinten, Skulebergets Camping och Toppstugan av Docksta Bordtennisklubb.
– Just välkomnandet tillbaka till Höga Kusten var nog det viktigaste av allt. Det är så otroligt viktigt att omge sig med positivt inställda människor när man gör något som är lite läskigt.
Det var kanske därför den första personen som Jerry anställde var pappa Tommy. Tillsammans började de 2013 renovera och bygga nytt på Skulebergets sydsida. Snabbspola till idag och man kommer denna sommar ha 22 kollegor. 
Under dessa åtta år har FriluftsByn varit i ständig förändring och utveckling. Hus har byggts, idéer har fötts och förverkligats och olika initiativ och evenemang har avlöst varandra. Allt från smak- och arkitekturfestivaler till olika typer av äventyr.

En mötesplats för smakupplevelser

Vardagsrummet är en av de senaste skapelserna. Som ofta i FriluftsByn börjar det med en liten idé som sedan skalas upp. I detta fall började det med ett kök för att servera mat till gäster på utsidan, men som även blev en inomhusoas för folk att träffas på och njuta av mat och dryck. Inredningen går i trä och grönt, med rymd, smarta lösningar och generösa ljusinsläpp, som gör att hela stället harmonierar med naturen utanför. Berget, skogen, ängarna, sjön nedanför.

Jerry i Vardagsrummet.

– Jag har ritat det mesta själv men tagit hjälp av Spik Studios i Göteborg med färgsättning och möbleringen, säger Jerry Engström. Sedan är det ju en sak att tänka ut och rita, det ska bli verklighet också. Här har drivna kollegor, vänner och partners varit helt avgörande.
Flera meter upp i taket hänger en klassisk discokula, omgiven av en ring av gröna växter. Det finns lekhörna för barn, flera utrymmen för sällskap att äta och chilla lite avskilt och en trappa upp, längs väggarna, ryms flera grupper med bord och stolar.  Intill en vägg har det byggts upp ett litet etage för till exempel möten, intervjuer och intima konserter.

Ska drivas året runt

Jerry är tydlig med att maten som serveras ska ha stark koppling till de råvaror som finns kring Skuleberget. Därför kan du till exempel beställa hamburgare med kantareller och enbärsmajonnäs.

– Vi har samarbetat med duktige köksmästaren Tobias Andersson på Ulvö Hotell för att sätta ihop en bra meny. 

I sommar kommer köket att ledas av kockarna Victor Thai, från Vildmarksnästet i Idre, och Hanna Molin, från Gotthards krog i Umeå. Båda har anställning till september, men Jerry Engström har ambitionen att Vardagsrummet ska vara öppet året runt framöver och vara en bra kombination med Toppstugan på Skuleberget, som han också driver.

– Med linbanan och det ökade intresset för både Skuleberget och hela Höga Kusten, kommer vi att kunna skapa attraktionskraft året om på ett helt annat sätt än hittills. 

Toppstugan skjuts på ett år

Tanken var att även Toppstugan på Skuleberget skulle byggas ut i år men där är nu förhoppningen att det ska kunna ske till 2022 och att det blir en nyinvigning nästa sommar.
– Givet placeringen krävs det lite mer av planeringen men nu börjar vi komma tillrätta med hur vi bland annat ska lösa avloppsfrågan och annat som visar sig vara lite mer komplext än man först anar. Det krävs några sista godkända ansökningar från Länsstyrelsen innan vi kan gå vidare men det ska inte behöva bli några problem.

Den positiva och lösningsorienterade inställningen går nästan att ta på och Jerry är övertygad om att Skuleberget kommer att kunna ge många positiva effekter för Kramfors kommun och Höga Kusten.

En levande landsbygd

– Vi ser det redan idag. De som bor här har alltid varit driftiga och senaste åren har fler anlänt för att bidra. Det gör att det skapas jobb och ger medvind för andra att satsa på just sin passion, oavsett om det handlar om att öppna ett utegym, ett bryggeri eller ett bed and breakfast. 
Just sammanhållningen och att man kan gå från ord till handling är något som Jerry upprepade gånger återkommer till. 
– Regionen och kommunen har en otroligt viktig roll i detta och jag upplever att vi blir bättre på att förstå varandra för varje år som går. Inte minst Kramfors kommun tycker jag är otroligt på hugget, vilket man också bör vara för vi har en otrolig möjlighet om vi hjälps åt.

Inspirerande grannentreprenör

Här menar Jerry att det även underlättar att ha en lika våghalsig granne.
– Det hjälper något så enormt att kunna bolla tankar med likasinnade. Jag och Fredric Wedin, som bland annat driver Skulebergets Havscamping, ringes eller träffar varandra minst en gång i veckan och utbyter tankar. Vi är fler som drar åt samma håll och det ger kraft till hela destinationen Skuleberget, säger Jerry Engström.

Bild från FriluftsByns innergård.

Nya ägaren till Hörsångs camping: ”Det här är en oslipad diamant”

Från Hälla i Åsele till Hörsång i Norabygden.

Christina Fox har bytt inland mot kust och är ny ägare till Hörsångs camping.

– Jag ser det här som en oslipad diamant i Höga Kusten, säger hon.

Hon beskriver sig själv som både nyfiken, engagerad och modig. När hon för tiotalet år sedan tog över 50–talscaféet i Hälla, var det utan någon som helst erfarenhet av att baka.

– Men jag fastnade för verksamheten och lärde mig den från grunden.

I fjol hade hon dock landat i beslutet att sälja caféet. Året innan hade hon besökt Höga Kusten för första gången och blivit alldeles tagen av den fantastiska naturen.

– Jag kände magi och väldigt positiva energier, så när jag fick veta att Hörsångs camping var till salu anmälde jag mitt intresse. En köpare stod före i kön, men där kunde inte finansieringen lösas så jag fick chansen och tog den, säger Christina.

”Mycket jobb”

Hon lämnade Åsele – ”Jag äger fortfarande 50–talscaféet, men har köpare till det och hoppas att affären går i lås inom kort” – för att starta en ny tillvaro i Norabygden.

– Jag har nog alltid velat bo vid havet. Jag tycker att det är underbart här ute och även om det är mycket jobb med att få campingen som jag vill ha den, är jag fast beslutsam om att på sikt göra det till en toppanläggning. Jag kommer dock att skynda långsamt. Viktigast nu är att rensa, fräscha till och få snurr på verksamheten, säger hon.

Christina är inställd på arbete sju dagar i veckan från tidiga morgnar till sena kvällar, men kommer att försöka hitta personal som kan jobba timmar.

– Sedan har jag också fått löfte från några av långliggarna på campingen att de kan hjälpa till så här i uppstarten. Jag har även vänner och bekanta som ställer upp. Det är guld värt för mig.

Har en femårsplan

Hörsångs camping har sex–sju uthyrningsstugor och cirka 20–25 platser för husvagnar. Dessutom finns det en båhamn. Några stenkast från campingen går Högakustenleden.

– Jag kommer i år att satsa på ett café och att försöka få till en serveringslokal inomhus alldeles intill huvudbyggnaden. 

Hon har satt upp en femårsplan där målet är att ha ett restaurangkök klart till senast 2023, för att kunna köra After Work och lunchbufféer på helgerna under säsong.

– På sikt vill jag också satsa på ett spa med behandlingar. Nutidens turister vill ha hög kvalitet och är beredd att betala för det.

Årets första gäster har redan besökt Hörsångs camping och nu hoppas Christina Fox på en bra sommar. Hennes första som besöksnäringsentreprenör i Höga Kusten.

Hörsång är en idyll.

Intressant fastighetsaffär i centrala Kramfors – ”stans bästa affärsläge”

En större fastighetsaffär är klar i Kramfors. Fiskja Fastighets AB har köpt fastigheterna Muraren 5 och 8 av P E G E i Kramfors AB.

– Det är stans bästa affärsläge, säger Kristina Wallin Nylén, som är en av tre delägare i det säljande bolaget. De övriga två är Barbro Wallin och Louise Larusson.

Avtalet gäller fastigheter som idag har fem olika hyresgäster: Blomstrande Hem, Kramfors Trafikskola, Kramfors Bokhandel, Järnvägskiosken och Kramfors Gummiservice.

– Det är en väldigt bra mix av verksamheter som drar kunder till varandra, säger Kristina Wallin Nylén.

P E G E i Kramfors AB har varit ägare sedan 1983, då PG Wallin – pappa till Kristina och hennes två syskon – köpte dem för att ursprungligen öppna en Ica–butik och bygga ett hyreshus.

Av olika anledningar gick inte dessa planer i lås. Då kom John Brundin in i bilden och via honom blev klassiska möbel– och inredningsbutiken Möbler & Hemkultur hyresgäst.

– De nuvarande hyresgästerna kompletterar varandra på ett bra sätt och det är också mycket trafik vid södra infarten till Kramfors centrum. Det sammantaget gör det här till det i vårt tycke bästa affärsläget i stan, säger Kristina Wallin Nylén.

”Köpare med bra driv”

P E G E i Kramfors AB har de senaste åren sålt stora delar av sitt fastighetsbestånd i kommunen.

– Det känns bra att nya krafter tar över som vill förvalta och utveckla det som byggts upp. Jag och mina syskon i bolaget är väldigt glada för att Fiskja Fastighets AB blir ny ägare till Muraren 5 och 8. Dom har ett bra driv och en tydlig satsning på Kramfors, säger Kristina Wallin Nylén.

– Jag är övertygad om att det här är positivt för hela stan.

Padelhall i Postnord–huset

Fiskja Fastighets AB, med Lars–Erik Sjöberg och Anders Sjöberg, äger redan flera fastigheter i kommunen. Bland annat gamla Kvantum–huset i Fiskja – där bland annat Sundströms Bil är hyresgäst – och Muraren 7 där Postnord finns. 

– Vi tror på Kramfors och har för avsikt att framöver förvärva fler, större affärsfastigheter, säger Lars–Erik Sjöberg.

– Affären med P E G E i Kramfors AB känns extra bra eftersom jag och Kristina känner varandra sedan tidigare genom vår bakgrund inom ICA. Överlåtelsen har gått ganska snabbt och vi ser de här fastigheterna som väldigt strategiska i det här området.

Fiskja Fastighets AB har också skrivit avtal med en intressant hyresgäst i Muraren 7.

– Eric Karrabi och Kalle Hellström kommer att starta padel–hall med två inomhusbanor. Den ska kunna öppnas i slutet av sommaren och blir ytterligare en intressant verksamhet i centrumnära läge, säger Lars–Erik Sjöberg.

Om magasin.kramfors.se

Detta är ett digitalt näringslivsmagasin med företagsnyheter, information, inspiration och råd från Kramfors kommun. Magasinet uppdateras kontinuerligt.

Ansvarig utgivare: Susanne Königson, susanne.konigson@kramfors.se
Kommunikatör/redaktör: Olof Wigren, olof.wigren@kramfors.se
Besöksadress: Näringslivsenheten, Torggatan 12, Kramfors.
Höga Kusten logotyp och länk