Ljusdals kommun besökte Kramfors för att inspireras av landsbygdsutveckling

En delegation från Ljusdals kommun besökte i förra veckan Kramfors, för att ta del av hur kommunen tillsammans med föreningar och företag samverkar kring landsbygdsutveckling.

– I Kramfors kommun finns både ett strategiskt och operativt arbetssätt, där engagemang och samverkan mellan parter skapar önskad positiv, lokal utveckling, säger Bengt Strandberg, landsbygdsutvecklare i Hälsingekommunen.

Han kom till Kramfors tillsammans med Blanka Unger, platsutvecklare, och Suzanne Bäckman, näringslivsutvecklare.

Under dagen besökte delegationen från Ljusdal tre platser i kommunen:

* Lövvik – för att höra om arbetet bakom Höga Kusten Friluftsteater. Tommy Bergqvist, ordförande i Lövviks By och Idrottsförening beskrev hela processen från idé till invigning och samarbetet med kommunen.

* Hornöberget – för att lyssna till hur Mats Löfroth, ägare av Hotell Höga Kusten och Björkuddens Hotell och Restaurang, utvecklat sina verksamheter och visionerna för framtiden.

* Lugnvik – för att ta del av Lugnviks IF:s Vinnova–projekt och Servicepunkten hos Handlarn.

Imponerad av drivet och engagemanget

Under landsbygdskonferensen i Sollefteå i höstas var det ett seminariepass om lanthandelns betydelse för service för lokalsamhället. Handlarn i Lugnvik fick utgöra det goda exemplet.

– Vi fick på konferensen veta hur den lokala butiken tillsammans med lokalsamhället över tid lyckats vända en negativ avveckling till att med framtidstro skapa en positiv utveckling, säger Bengt Strandberg.

– I Kramfors kommun verkade det generellt finnas både drivkraft och engagemang samt en väl fungerande samverkan mellan lokalsamhälle, föreningar och offentlighet. 

Det är bakgrunden till att Bengt, Blanka och Suzanne åkte upp till Höga Kusten.

– Vi gillar även hur ni samverkar med forskare och andra aktörer för att göra till exempel kommundialoger i serviceorterna. Goda idéer som ger tillväxt på ett eller annat sätt kan göras i hela landet och vi behöver inte uppfinna hjulet själva, säger Suzanne Bäckman.

Hon imponerandes av det driv och engagemang som förmedlades på alla tre orter som besöktes. 

– Friluftsteatern som kom till efter ett så himla fint samarbete och extremt mycket ideellt jobb, Hotell Höga Kusten med sin framåtanda och så Handlarn i Lugnvik; vilka genuina och inspirerande människor!

– Jag gillade verkligen det Niklas Sjölund på Handlarn sa: ”Flytta till landsbygden och du kommer inte undan. Här behöver du inte känna dig ensam som i stan, hos oss får du ett äkta umgänge.”

”Mycket att vara stolta över”

Andreas Gylling, utvecklingssekreterare på Kramfors kommun, kallar besöket från Ljusdal stimulerande.

– Det är roligt att det arbete som vi gjort och gör tillsammans med föreningar, företag och invånare uppmärksammas på det här sättet.

– Vi har mycket att vara stolta över när det gäller landsbygdsutveckling.

Restaurang LAT tar över caféet på Gallerian Christoffer

Linda och Anders Thylander, som driver Restaurang LAT på Ringvägen i Kramfors, tar över caféet i Gallerian Christoffer. Målet är att öppna redan fredag 29 november.

– Läget är fint och stället har stor potential, säger Linda.

Det har bara gått ett par veckor sedan Mama Opas stängde, men redan är alltså en ny hyresgäst klar.

– Av förståeliga skäl har det varit snabba ryck sedan vi inledde dialogen med fastighetsägaren Kramfast, men vi är väldigt taggade och ser fram emot att få komma i gång, säger Linda Thylander.

Arbetsnamnet är Café LATte – för att ha en koppling till den egna restaurangen – och det mesta tyder på att det kommer att användas även när caféet öppnar.

– Initialt kommer vi att ha två heltidsanställda på Café LATte och dessa personer har vi redan anställt. Sedan kan det bli aktuellt med fler medarbetare framöver.

Varierad meny

Inriktningen blir inledningsvis traditionell caféverksamhet och en meny med varma rätter, för att bland annat attrahera lunchgäster.

– Vi kommer nog också att satsa på temaveckor eller temamånader då menyn kommer att varieras.

Köket i caféet är ganska litet.

– Därför är det ju en stor fördel att vi kan använda oss även av köket på LAT och laga all mat från grunden under alla omständigheter.

Bra läge att starta

Linda och Anders Thylander öppnade Restaurang LAT 2021 och förutom Café LATte har man avtal med Mondi Dynäs om konferensservice och serverar luncher till Folksam.

– Nu blir det full fart fram till nästa helg för att bli klara med allt i Gallerian. Det är ett bra läge att starta då, eftersom det är Black Friday, gott om aktiviteter i Gallerian på lördag och sedan skyltsöndag på första advent, säger Linda Thylander.

Platsvandring i centrum gav inspiration till utveckling av stadskärnan

Sedan i fjol har en grupp bestående av fastighetsägare, företagsrespresentanter, centrumutvecklaren vid Kramfors Handel och kommunala tjänstepersoner träffats regelbundet för att diskutera hur stadskärnan kan utvecklas och göras ännu trivsammare. Nu har gruppen även fått intressanta synpunkter från en expert på centrum– och platsutveckling.

Nyligen genomfördes en heldag av platsvandring, workshop och inspiration, under ledning av Marlene Hassel, som bland annat är ordförande för Sveriges Centrum – och Platsutvecklare samt BID–manager för Svenska Stadskärnor.

– Då deltog inte bara vi i den så kallade Centrumgruppen utan även företrädare för lokala företag, säger Frida Larsson, centrumutvecklare för Kramfors Handel.

Marlene Hassel (t v) och Frida Larsson.

– Det var mycket värdefull att ta del av Marlenes professionella synpunkter – både på detaljnivå och övergripande – och att diskutera förutsättningslöst vad vi tillsammans kan och vill åstadkomma framöver.

”God samverkan”

Marlena Hassels samlade intryck av Kramfors är den av en charmig och trivsam stad med en härlig historia.

– Det finns stor potential till att växla upp och arbeta mer med platsvarumärket, både det för Kramfors – mitt i Höga Kusten och inom destinationsbolaget för Höga Kusten, säger hon.

Marlene Hassel.

Hon beskriver samverkan kring stadskärnan mellan fastighetsägarna, kommunen och det lokala näringslivet som god.

– Men den kan struktureras och formaliseras på ett ännu bättre sätt. Framgångsnyckeln är att sätta fokus på att jobba med alla parametrar som skapar ökad attraktivitet.

– Mitt råd är att jobba vidare med visionen och målbilderna och att upprätta en åtgärdslista för förbättringar på både kort och lång sikt. Gå från ord till handling och göra det nu, inte i morgon.

Stark vilja

Centrumgruppen kommer nu att fortsätta sitt arbete.

– Det finns en stark vilja både hos fastighetsägarna och övriga representanter att få till en ännu attraktivare stadskärna, säger Frida Larsson.

– Nu gäller det att hitta bra former för det och att förhoppningsvis hitta medel för någon som under en viss tid kan jobba målinriktat med exempelvis etableringar och attraktivitetshöjande åtgärder och fokusområden.

Givande samarbete mellan skolan och näringslivet

Hur ska lokala företag lösa sitt kompetensbehov, nu och i framtiden? 

Ett grepp är att samverka med kommunens högstadieskolor för att skapa attraktion bland eleverna för de jobb– och karriärmöjligheter som finns. Det har drygt 30 företag gjort hittills.

Inspirerat av ett arbetssätt som varit framgångsrikt i Gävle, har Kramfors kommun tagit initiativ till att bjuda in företag att komma till skolklasser för att berätta om sina verksamheter, vilken arbetskraft som behövs och inspirera eleverna att satsa på utbildningar som kan öppna dörrar till intressanta jobb.

– Vi hade en upptaktsträff på Teatercaféet i Kramfors tidigare i år, som besöktes av representanter för många företag och den här terminen har vi genomfört ett antal klassbesök, både på Högakustenskolan och Gudmundråskolan, säger Malin Henriksson.

Hon är verksamhetsutvecklare på bildningsförvaltningen och den som ansvarar för konceptet.

Minst två klassbesök per läsår

Malin beskriver det som viktigt att nå ut till eleverna i god tid innan de ska göra sina gymnasieval.

– Kunskapen om det lokala näringslivet varierar kraftigt och det är spännande att se hur intressanta interaktioner som uppstår mellan företagsrepresentanterna och eleverna, säger Malin.

Varje företag gör minst två klassbesök under läsåret.

– Men flera av dem som är med har uttalat att de vill göra fler besök och gärna, till exempel, träffa alla elever i årskurs sju, eftersom de ser nyttan att kunna påverka framtida kompetens och upplever bra gensvar från eleverna.

– Även lärarna och studie– och yrkesvägledarna är mycket positiva.

”Fler är välkomna”

De företag som hittills valt att vara med i samarbetet är AQ Group, Avoki, Bearbetningscenter, Broadview, Byberg & Nordin, Elpress, Fastighetsbyrån, Gerdins, Granitor, Folksam, Handelsbanken, Hotell Höga Kusten, Kempes El, Krambo, Micke Dahllund Bygg, Mondi, Nordhydraulic, Nylands Städ, Optimal Ekonomi, Polismyndigheten, Radiator VVS, Räddningstjänsten, Securitas, Skogen i skolan, Stringo, Sundströms Bil, Sun 4 energy, VTG och Ådalens bildemontering, 

Plus bildningsförvaltningen och välfärdsförvaltningen från den egna kommunorganisationen.

– Vi ser gärna att fler företag kommer med, säger Malin Henriksson.

Intresserade tar kontakt med Malin:

Telefon 0612–803 24

E–post malin.henriksson@kramfors.se

Öppet hus i Näringslivsavdelningens lokaler

Under onsdagskvällens genomfördes det årligen återkommande Öppet hus i Näringslivsavdelningens lokaler i Kramfors. Närmare 20 utställare fanns på plats, nätverkade och träffade lokala företagare.

– Det här är en av flera mötesplatser som är viktiga för näringslivet och som gynnar det lokala företagsklimatet, säger näringslivschefen Mikael Berggren.

Företagare kom och gick under kvällen och flertalet av dem passade på att delta på i alla fall en av de båda informationshalvtimmarna som skedde vid olika tillfällen:

* Vilka företagsstöd som går att söka (Region Västernorrland och Almi)

* Samverkan för att attrahera, rekrytera och behålla kompetens (Höga Kusten Industrigrupp, HKIG, och Jobba & Lev i Höga Kusten).

Lena Nordlander, HKIG, och Olle Lidgren, Jobba & Lev i Höga Kusten.

En av dem som minglade runt i lokalerna var Fredrik Johansson, företagssäljare på Tidningen Ångermanland.

Fredrik Johansson, Tidningen Ångermanland.

– Jag är här för tredje året i rad, sa han.

– Det här är ett bra tillfälle att träffa företagare, organisationer, tjänstepersoner på kommunen och skapa kontakter.

Här är fler bilder från kvällen:

Fr v Daniel Moberg, Norrlandsfonden, Ewa Sandeheim, BizMaker, och Susanne Königson, tillväxtchef.

Fr v Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande, Lena Nordlander, HKIG, och Per Enroth, Höga Kusten Airport.

Hållbarhetsbutik öppnar snart i Gallerian Christoffer

I slutet av november öppnar en konceptbutik på tema hållbarhet i Gallerian Christoffer i Kramfors. Utgångspunkten är ekologisk och social hållbarhet och butiken kommer att bemannas av brukare från kommunens dagliga verksamhet DISA.

Satsningen är ett samarbete mellan Kramfors Handel, Krambo och Kramfors kommun. Frida Larsson, centrumutvecklare för Kramfors Handel, och Sofia Larsson, hållbarhetsutvecklare, är initiativtagare till att dra igång projektet.

– Under hållbarhetsveckan blev det tydligt att det finns många intressanta och hållbara företag i Kramfors kommun, men som kanske inte är verksamma i en omfattning som krävs för att öppna en egen butik, säger Frida Larsson.

– Att ställa om till hållbar konsumtion är avgörande för att nå ett hållbart samhälle. Därför känns det fantastiskt att flera olika aktörer nu samverkar och tillsammans skapar en arena för just hållbar konsumtion i Kramfors, säger Sofia Larsson.

”Ett nytt koncept”

Just nu förbereds butikslokalen som ska inrymma försäljning av hållbara produkter och tjänster – med fokus på återbrukat, hållbart, lokalt och hantverk – och en second hand hörna. Det ges även utrymme för en kreativ yta för skapande, workshops och lagning samt en lekhörna för barn. 

– Det är roligt att vi kommer kunna erbjuda Kramforsborna ett nytt koncept. Efterfrågan på cirkulära, närproducerade och miljövänliga produkter ökar stadigt i samhället, säger Per Eriksson, vd Krambo.

Uppbyggnaden av butiksmiljön görs helt i enighet med det hållbara konceptet, nämligen till 100 procent av återbrukat material som samlats in från kommunens återvinningscentral och många hjälpsamma företag.

”Bidra till en hållbar framtid”

Frida Larsson är glad över den fina responsen.

– En del företag har redan visat sitt intresse för att sälja sina varor i butiken och målet är så klart att vi ska hinna få klart med ett antal som vill vara med direkt från start. Sedan hoppas vi på fler aktörer allt eftersom, säger Frida Larsson.

Bemanningen av butiken kommer att utgöras av brukare från kommunens dagliga verksamhet DISA.

– Våra brukare inom funktionsstöd är en del av samhället både i dag och i morgon. Därför vill vi vara med och bidra till en hållbar framtid i Kramfors både utifrån ett miljö- och näringslivsperspektiv, säger Linda Lindahl, verksamhetschef för funktionsstöd på Välfärdsförvaltningen.

– Vi ser glädjen och engagemanget hos våra brukare i att få synliggöras och vara delaktiga på det sätt som detta koncept innebär.

Vill du vara med i det nya nätverket för kvinnors företagande?

De4K är namnet på ett nytt nätverk för att underlätta för kvinnors satsningar på företagande och investeringar i Västernorrland.

– Med tillväxten och den gröna omställningen som just nu sker i norra Sverige är det av stor vikt att både män och kvinnor ser Västernorrland som en bra plats att leva, bo och verka i. Företagande är en viktig pusselbit för att få fler kvinnor att etablera sig i Västernorrland, säger landshövding Carin Jämtin.

Inspirationen till nätverket kommer från Västerbotten där landshövding Helene Hellmark Knutsson tillsammans med Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse tagit fram en plattform, De4K, för att uppmärksamma företagande bland kvinnor.

– Nu vill vi kraftsamla även i Västernorrland. På samma sätt som i vårt grannlän ska det ske genom dialog, utbildning, synliggörande och nätverksbyggande, säger Carin Jämtin som stöttat initiativet.

”Tillföra mångfald”

Kramfors är självklart med i samarbetet kring De4K Västernorrland.

– Framgångsrika företag är grunden för välfärd, inte minst för att de skapar viktiga sysselsättningstillfällen och bidrar med skattemedel till vård, skola och omsorg så att kommunen kan erbjuda en god service inom dessa områden, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Som jag ser det skulle en ökad andel kvinnliga företagare tillföra en mångfald som gynnar önskvärd utveckling, 

De4K står för kompetens, kapital, kontakter och kunder. Nätverket är länsövergripande och ett av syftena är att tillföra medel och nya perspektiv för att kunna växla upp det goda arbetet som redan pågår i länet.

”Fler kvinnor som viktiga förebilder”

I Västernorrland är det Härnösands kommun som är initiativtagare. 

Ett av målen är att skapa förutsättningar för tillväxt genom kapitalförstärkning i företag som drivs av kvinnor. 

– Gruppen kvinnliga företagare är kraftigt underrepresenterade i näringslivet, jag vill se fler kvinnor som viktiga förebilder för andra kvinnor att våga kliva fram och ta VD-ansvar. En ökning av kvinnors företagande är ett viktigt utvecklingsområde i hela landet eftersom det främjar den ekonomiska jämställdheten och tillväxtmöjligheterna, säger Susanne Königson, tillväxtchef.

Det handlar om att bryta strukturer som gör att män och kvinnor bedöms olika så att tillgången till kapital och resurser inte fördelas jämlikt.

– Vi vet att kvinnor har exakt samma förmåga och lika hög innovationshöjd i sina idéer som män. Trots detta är det betydligt färre kvinnor som faktiskt driver företag. Genom De4K vill vi utmana dessa strukturer, synliggöra förebilder och ändra den traditionella bilden av den framgångsrika entreprenören, säger Frida Anundsson, vd, Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse.

Mikael Berggren, tillförordnad näringslivschef, ser mycket positivt på det nya nätverket.

– Vårt näringsliv är långt ifrån jämställt. Genom De4K-nätverket erbjuds möjligheter till ett utökat kontaktnät för kvinnor inom olika branscher som vill inspireras, växa och utveckla sina företag tillsammans.

Vill du vara med i De4K?

Läs mer och anmäl ditt intresse här:

https://harnosand.se/de4k

Information, inspiration, intervjuer och mingel på morgonens företagsfrukost i Ullånger

Cirka 50 personer var med på morgonens företagsfrukost i Ullånger, på Granlunds Färg & Fritid. Och de kom inte bara från Ullånger utan även från bland annat Nordingrå, Norabygden och stan.

Intervjuer med lokala företagare varvades med information och inspiration och allt avslutades med mingel.

Upplägget i dag var detsamma som på företagsfrukosten i Kramfors förra veckan (magasin.kramfors.se/artiklar/bra-start-pa-dagen-med-valbesokt-foretagsfrukost-pa-hotell-kramm-i-kramfors/) och flera av dem som frågades ut av moderatorn Sofia Wolfenstein var med även förra gången. 

Kompetenssatsning på högstadiet

Nytt var dock att Malin Henriksson, verksamhetsutvecklare på bildningsförvaltningen, var på plats för att redogöra för satsningen Framtida kompetens. Den sker i kommunens två högstadieskolor i samarbete med näringslivet och offentliga verksamheter.

– Kompetensbehovet är stort inom flera branscher och det finns även yrken som kommer att vara heta om några år men som ännu inte existerar, säger Malin.

– Därför behöver skolan både upplysa och förklara vilka möjligheter som kommer att finnas till jobb och karriär i vår egen kommun. Vi involverar lokala företag i det arbetet. Företagen kommer till skolan, pratar med eleverna om sina verksamheter och kommande behov.

Malin Henriksson ser gärna att fler företag anmäler sitt intresse för att vara med.

Lokala företagares filosofier

Två lokala företagare fick en stund vardera att berätta om sina företag och entreprenörsresor.

Värden Jens Granlund på Granlunds Färg & Fritid gav en bild av hur han länge haft tankar på att göra någon form av investering, innan han för ett antal år sedan – som relativt nyinflyttad till Ullånger från Västerbotten – såg en annons om att samhällets färgaffär var till salu.

– Jag tog över den och sedan dess har jag både utökat sortimentet och flyttat hit till Sandströmshuset vid E4. Jag vill inte konkurrera med andra företag på orten utan bidra till utveckling genom att hitta nya vägar och prioritera god kundservice.

David Nilsson på Gårdsbutiken i Själand är andra generationen som driver företaget och han och familjen är den fjortonde generationen (!) sedan 1500-talet som driver gården i Nordingrå.

– Det gör mig stolt men det är också ett stort ansvar. Gemensamt för allt som vi gör är att bidra till öppna landskap och en levande landsbygd.

Bra start på dagen med välbesökt företagsfrukost på Hotell Kramm i Kramfors

Företagsetablering, digitalisering, brottsförebyggande arbete och företagsfinansiering var några av ämnena på morgonens företagsfrukost på Hotell Kramm i Kramfors.

* Agtira berättade om sin etablering i Kramfors. Vd Erik Jonuks gav en övergripande beskrivning av foodtech–företagets inriktning på att skapa anläggningar av odlingssystem för produktion av grönsaker och fiskarter, främst i eller i anslutning till livsmedelsbutiker.

– Vi skriver långtidsavtal med butiker och kedjor som förbinder sig att köpa hela den producerade volymen till fast pris under hela avtalsperioden.

I dag finns anläggningar från Agtira bland annat vid Ica Maxi i Östersund, ICA Maxi i Haninge och företaget har tecknat avtal med Lidl Sverige.

– Sverige importerar 51 procent av all gurka men vi har som mål att göra landet helt självförsörjande på gurka. 

Den etablering som sker i Kramfors skiljer sig från de tidigare, eftersom man här kommer att skapa ett klimatskal i en befintlig industrilokal.

– På 2 000 kvadratmeter driver vi upp grönsaker i en artificiell miljö.

– Initialt genererar verksamheten fyra heltidstjänster men när vi skalar upp verksamheten kommer vi att behöva anställa fler, säger Erik Jonuks.

Läs mer om Agtira på www.agtira.com

* Daniel Moberg, Norrlandsfonden, informerade om hur fonden kan stötta tillväxtföretag vid nyetableringar, utvecklingsfaser och expansion. 

– Ett råd till alla som söker stöd är; ta reda på vad vi behöver för att fatta beslut, det underlättar för att hanteringen ska gå snabbt.

Läs mer om Norrlandsfonden på www.norrlandsfonden.se

* Sara Devall, kommunpolis i polisområde södra Ångermanland, gav en bild av utvecklingen inom brottsligheten.

– Generellt minskar brottsligheten i området men den grövre brottsligheten ökar och det sker en alltmer omfattande rekrytering av ungdomar som utför grövre brott. Sedan pågår ständigt den brottslighet som bland annat omfattar företag, som till exempel bedrägerier.

– Det är viktigt för företag att försvåra för kriminella genom att ha goda kontrollsystem och skydda sig mot olika former av intrång.

* Mikael Englund, innovationsledare på Bron Innovation, förklarade hur företag kan utveckla sina verksamheter genom digitalisering och genom att bland annat använda sig av AI.

Läs mer om Bron Innovation på www.broninnovation.se

* Frida Larsson, centrumutvecklare på Kramfors Handel, berättade om satsningar på event och aktiviteter för att främja den lokala handeln och restaurangnäringen. Samt om greppet att ta Allsången på turné i kommunen, i stället för att bara köra den i centrala Kramfors.

– Handeln generellt har haft det tufft men vi i vår kommun har klarat oss relativt bra och jag tycker att det finns tecken på att vi är på väg uppåt nu. Det ser lovande ut inför 2025, sa Frida.

* Anna–Maria Berglund, enhetschef på Avfall & Återvinning, informerade om sin verksamhet och vart företag kan söka hjälp med sin hantering av till exempel emballage.

* Elin Andersson, regionchef på Ung Företagsamhet Västernorrland, talade inspirerande om de positiva effekterna av ung företagsamhet, både för att främja entreprenörskap och för att bygga självförtroende och stärka självkänslan hos individer. Varje läsår driver elever i länets grundskolor och gymnasier över 400 UF–företag.

På plats under frukosten fanns även Agnes och Linnea från det lokala UF–företaget Arts on Walls, som presenterade sin affärsidé; akryl– och spackeltavlor.

* Kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S) och tillförordnade näringslivschefen Mikael Berggren lyfte upp det arbete som gjorts och kommer att göras framöver för att stärka företagsklimatet i kommunen.

Du kan läsa mer om detta och tankarna kring det här: https://magasin.kramfors.se/artiklar/foretagsklimatet-i-kramfors-starkt-forbattrat-sedan-2019-men-tapp-i-ar/

Skarp moderator under företagsfrukosten var Sofia Wolfenstein.

Nästa företagsfrukost genomförs i Ullånger tisdag den 8 oktober på Granlunds Färg & Fritid i Sandströmshuset. 

Frukost från klockan 7:30 och programmet startar klockan 8:00 och pågår fram till cirka klockan 9:10.

Anmälan senast 4 oktober till foretagsservice@kramfors.se.

Pris: 80 kronor/person som betalas på plats.

Ny restaurang öppnar på Campus Kramfors

Den 1 oktober öppnar restaurang Niinis på Campus Kramfors. Det är första gången på flera år som det varit en sådan verksamhet på Vallen.

– Vi satsar på husmanskost, café och matlådor, säger Stefan Bylund i teamet som ska driva restaurangen.

Restauranglokalerna fräschas just nu upp inför öppningen.

– Målet är att vara i gång den dag vi sagt och då är det bara att ge järnet, skrattar Stefan.

– Initialt kommer vi att vara tre personer som jobbar i verksamheten, men om allt går som vi tror kommer vi att behöva anställa betydligt fler framöver. 

Stefan kommer att kampera ihop med kocken Nina Schavon och Nevis Samora på Vallen.

– Vi bedömer läget på den här restaurangen som mycket bra. Förutom Campus finns det flera kommunala verksamheter och privata företag på Vallen. Inom en radie av 1,5 kilometer finns det cirka 2 000 potentiella matgäster.

Luncher och matlådor

Luncher kommer att serveras mellan klockan elva och två – ”det blir buffé med husmanskost” – och caféet med mackor, bakverk och godis kommer att vara öppet från halv nio till fem.

– Restaurangen tar cirka 100 matgäster, plus att vi kan använda ett intilliggande rum som även kommer att vara till för dagkonferenser för upp till 20 personer.

En stor fördel är storleken på köket och biytorna, som gör det möjligt att utveckla konceptet matbox.nu

– Där kommer vi att producera kylda och frysta maträtter i lådor för uppvärmning, där vi riktar oss både till företag, offentliga verksamheter och privatpersoner, säger Stefan Bylund.

– Vi ska också samarbeta med restauranger lokalt och på andra orter med matlådorna. Redan nu har vi tiotalet företagskunder i Örnsköldsvik, som vi har för avsikt att fortsätta leverera till.

Flyttar till Kramfors

Stefan Bylund och hans sambo blir också Kramforsbor.

– Vi kommer att hyra ut vårt hus i Örnsköldsvik och har fått en lägenhet i Kramfors.

Han utesluter inte att det blir fler inflyttare till kommunen, tack vare restaurangen på Campus Kramfors.

– Särskilt om vi får bra snurr på matlådorna.

Fastighetsägaren Kramfast ser mycket positivt på satsningen.

– Vi får en lokal uthyrd som stått tom ett tag och sedan är det ju roligt med någonting som säkerligen upplevs som en bra service för många som jobbar på Vallen, säger Kramfasts förvaltare David Berglund.