16 nov 2023, 18:40

Öppet hus på Näringslivsenheten – många ville mingla och träffa näringslivets vänner

personer som samtalar och minglar i en kontorskorridor

Gott om besökare, representanter för ett stort antal verksamheter och näringslivets vänner – och tre miniseminarier.

Så var det när Näringslivsenheten bjöd in till Öppet Hus i sina lokaler i kväll. En av många mötesplatser som arrangeras under året, för att skapa möjligheter till att bygga nätverk, göra affärer, ge och få information.

– Vi träffar många företagare i kommunen i olika sammanhang men det är väldigt intressant att möta dem även en sådan här kväll, tillsammans med företrädare för olika organisationer och verksamheter, säger näringslivschefen Andreas Telhammer.

Bland dem som fanns på plats hörde Almi, Höga Kusten Industrigrupp, High Coast Invest, Handelsbanken, Ung Företagsamhet Västernorrland och Kramfors Handel.

Många passade på att mingla, utbyta erfarenheter med varandra, ställa frågor, få råd och berätta om sig själva.

Tommy Nordin (bilden), som driver specialsnickeriet Tommy Nordin AB i lokaler vid Öd i Kramfors, sa att han aldrig varit med på en företagarträff tidigare.

– Jag tycker det är spännande att träffa folk och beskriva vad jag gör. Särskilt som jag inom kort kommer att starta försäljning av mina produkter via nätet, avslöjade Tommy.

Här är ett reportage som gjordes när han just startat sin verksamhet för två år sedan:

https://magasin.kramfors.se/artiklar/lusten-att-skapa-och-utveckla-far-tommy-fran-nordingra-att-satsa-pa-traindustri-i-kramfors/

Daniel Moberg (bilden) från Norrlandsfonden informerade och svarade på frågor om vilka typer av lån som Norrlandsfonden kan stå till tjänst med.

– Vi har sedan starten 1961 lånat ut drygt 8 miljarder kronor till olika verksamheter och på det sättet bidragit till att det investerats för över 25 miljarder kronor i Norrland.

Nu ligger det största fokuset på att stötta företag i Norrlands inland, om både drivs av kvinnor och satsar på hållbarhet.

Christine Sprinzl (bilden) från kommunens Upphandlingsenhet beskrev på ett pedagogiskt sätt hur det fungerar att lämna anbud via det nationella upphandlingsverktyget A-Avrop.

– Jag hoppas att det bidrar till att fler ser hur pass enkelt det faktiskt är och att därigenom få dem att lämna anbud i framtida upphandlingar.

Tre seminarier genomfördes. High Coast Invest berättade om internationella etableringar och potentiella affärsmöjligheter för företagare. Arbetsförmedlingen beskrev sina stöd för arbetsgivare och arbetstagare vid introduktion och uppföljning.

Många ville lyssna på när Ann-Christine Lundqvist, vd för Nylands Städ, förklarade hur hon tillsammans med Coompanion (bilden ovan) lagt upp strategin och jobbat inför ett planerat ägarskifte.

Här är ett bildsvep från Öppet Hus: