6 sep 2021, 10:20

Lusten att skapa och utveckla får Tommy från Nordingrå att satsa på träindustri i Kramfors

En man
Tommy Nordin från Omne i sina nya lokaler i Kramfors.

Han säger att han har åldern emot sig, men att han inte äter någon medicin, inte behöver låna pengar – och fortfarande har en stark lust att skapa och utveckla.

– Jag ägnar mig åt det som är mitt stora intresse. Det här är min livsstil, säger Tommy Nordin med ett varmt leende.

Nu har han köpt f d Fyndis lokaler i Kramfors för att starta upp serietillverkning av svarvade trävaror. Bland annat altanpelare.

Tommys farfar var sågverksarbete och konstruktör och skapade världens första tunnbrödsbakningsmaskin. Hans pappa och farbror startade Omnebröd.

– Pappa ville att jag skulle bli ekonom, men jag är estet och tog en annan väg, säger Tommy.

De senaste 45 åren har han ägnat sig åt att driva företag och skapa produkter för svenska hem; som trägolv och svarvade pelare. 

Ja, under en kort period hade han till och med en rörelse på Madagaskar, ön utanför Afrikas sydöstra kust.

– Jag startade Nordingrå Trä i Bönhamn en gång i tiden och samma dag som jag sålde det företaget, i september 2003, inregistrerade jag mitt bolag Tommy Nordin AB. 

– Men jag är ingen konkurrent till någon, betonar han. Jag tror på samarbete. Det är också därför som jag hjälpt Carl–Gustaf Nordin med Nordingrå Produktion på Nordingråvallen – grunden till den verksamheten lade jag i Näs gamla skola – och även varit en resurs för Nordingrå Trä.

Sökt större lokaler

Hemma på tomten i Omne, Nordingrå, har Tommy i många år svarvat och gjort specialjobb.

– Jag har haft mycket att göra men idéerna har hela tiden funnits på att hitta större lokaler för att kunna utöka produktionen.

Nu har han funnit det han letat efter. 

De tomma lokalerna där senast Fyndis hade sin verksamhet – i Öd, ovanför Kramforsviken – är numera hans.

– Jag älskade de 600 kvadratmeter stora lokalerna från första stund, säger Tommy. 

– De är enormt fräscha och perfekta för det jag ska göra. Med några få ombyggnationer kommer jag att kunna göra allt som jag planerat för här.

Han säger att han på den korta tid han varit i Kramfors, känt sig väldigt välkommen.

– När jag ätit lunch på stan har jag träffat folk och vänner som jag inte träffat på flera år och alla jag har mött har önskat mig lycka till. Det värmer och ger mig extra mycket energi.

Specialbyggd svarv

Några maskiner är redan på plats.

En svarv – ”ett riktigt monster som blir nio meter lång och drivs av en 20 hästkrafters motor” – ska byggas under hösten. 

Tommy har ritat den – ”jag har ofta ritat mina maskiner, för allt handlar om speciallösningar i min verksamhet” – och den byggs av en rad olika företag i Höga Kusten.

– Furbergs Mekaniska i Ullånger skapar fundamentet, säger Tommy. Navab i Häggvik gör detaljer till svarven, AQ – gamla Gerdins – i Mjällom tillverkar verktygen som jag ritat och sedan gör Lars–Åke Södermans företag LS Automation i Mjällom styrskåpen.

– Det känns fantastiskt att få använda sig av den högklassiga yrkesskicklighet som finns hos lokala företag.

Vill driva upp och sedan sälja

Tommy förklarar att målsättningen är att starta produktionen i de nyinköpta lokalerna i augusti 2022.

– Det behöver inte gå snabbare. Jag vill ha tid att tänka igenom allt noga, skissa och få det optimalt. Eftertankens styrka har jag lärt mig av den gamle smeden och konstruktören John Ahlenius i Häggvik.

De produkter som görs i Kramfors kommer att säljas via internet, och andrasorteringen på plats. 

Det blir inte aktuellt att använda sig av grossister.

– Om allt går som jag tror, kommer jag att ha åtta anställda när jag fått allt att snurra på ett tag. Och de personer jag anställer kommer jag att utbilda själv. Förhoppningen är att jag en dag ska kunna ha överfört mina kunskaper på andra.

I ett längre perspektiv räknar Tommy med att sälja ett blomstrande företag den dagen han av någon anledning inte kan fortsätta själv.

– Det vore en fin avslutning för mig, säger han.