11 mar 2024, 12:39

“På 50-årsjubiléet den 8 juni blir det en härlig flygshow”

En man med varselväst och solglasögon pratar i telefon.
Per Enroth.

HALLÅ DÄR! Per Enroth (bilden), vd för Höga Kusten Airport, efter beskedet om att trafikplikten för Höga Kusten Airport blir kvar även efter 2027. Hur kändes det när beslutet offentliggjordes?

– Väldigt skönt! Vi har ju väntat länge på detta.

Vad tror d u fällde avgörandet att regeringen gick emot den statliga enmansutredarens förslag om att ta bort trafikplikten?

– Att det inte går att uppnå god tillgänglighet med marktransporter till och från Sundsvall, samt att tillgängligheten för samhällsviktigt flyg skulle ha blivit undermålig.

Antalet resenärer till och från Höga Kusten Airport har ökat det senaste året och ligger nu på en nivå högre än 2019, året innan pandemin. Tror du att det kommer att hålla i sig?

– Ja, jag tror att det kommer att fortsätta eftersom vi har etablerade verksamheter som Mondi Dynäs och I 21 Västernorrlands regemente som expanderar, plus en del nyetableringar. Även den nya linjen till Gällivare tror jag kommer att påverka passagerarutvecklingen positivt.

Finns det någon chans att det kommer att erbjudas charterresor från Höga Kusten Airport till destinationer i Europa under överskådlig tid?

– Ja då, förutsatt att vi hitta rätt samarbetspartner som ser potentialen att flyga charter härifrån.

Den 8 juni firar flygplatsen sitt 50-årsjubileum. Vad kommer att hända då?

– Då kommer vi att ha en riktigt härlig flygshow som erbjuder något för alla som är intresserade av flyg!