23 nov 2023, 8:52

Carolines bästa råd till dig som vill starta eget

en leende kvinna i vardagsrumsmiljö.
Marie Caroline Nordén.

HALLÅ DÄR! Caroline Nordén (bilden) i Kramfors som driver företaget Marie Caroline Nordén AB. Berätta om vad som fick dig att starta ditt företag.

– Att driva eget har nog alltid varit lite av en dröm. Jag är utbildad civilekonom med inriktning på marknadsföring och arbetade åren efter examen framför allt med ekonomi och administration. Men jag har samtidigt alltid älskat det kreativa vilket jag då i stället ägnade mig åt på min fritid. Jag gick några kurser på distans inom foto och inredning och efter att ha pratat med vänner och delat mina intressen i sociala medier fick jag några uppdrag.

– Jag hade då en enskild firma på sidan av min anställning men när jag väntade mitt andra barn och dygnet fortfarande inte hade fått fler timmar, bestämde jag mig för att våga satsa fullt ut på drömmen om ett eget företag och skala upp för att leva på det. Då startade jag mitt aktiebolag.

Har du haft någon mentor eller inspirationskälla?

– Jag är uppvuxen i en egen företagarfamilj så mentorskapet för själva företagandet har alltid funnits nära mig. Jag har inte lika många i min närhet som delar min passion för inredning, foto och grafisk design så för inspirationen kopplad till den typ av verksamhet jag bedriver är jag tacksam för både Instagram, YouTube, bloggar och poddar som inspirationskällor.

– Det är tur att människor är givmilda och delar med sig av både framgång och motgång i olika forum. På så vis finns ju kunskapen där för den som söker den. 

Du har tre ben att stå på; inredning, foto och grafisk design. Vad fick dig att satsa på alla tre områden och inte nischa dig mot ett enda?

– Till en början handlar det om att jag älskar att arbeta inom alla tre områden och för att faktiskt finna ekonomi i att kunna leva på min verksamhet såg jag det främst som en fördel med en bredd i verksamheten och flera typer av tjänster att erbjuda.

– Hos flera uppdragsgivare kuggar områdena också i varandra och jag möter kunder som är glada över att kunna arbeta med en och samma kreatör trots varierande behov över tid. Ett och samma företag har ju ofta både behov av att göra fint i lokalerna, ha representativt tryckmaterial, en bra hemsida och bilder som visar verksamheten i antingen anställnings- eller försäljningssyfte.

– Mina uppdragsgivare består i huvudsak av företag, där cirka 90 procent av dem är baserade mellan Sundsvall och Örnsköldsvik och mina tjänster är delvis möjliga att genomföra digitalt. Resterande uppdrag kommer från övriga landet och har skett helt och hållet på distans. Jag erbjuder mina tjänster även till privatpersoner men i kontakten med företag har jag med min tidigare arbetslivserfarenhet och utbildning i bagaget möjlighet att sätta mig in i företagarperspektivet.

Har du några råd att ge till dem som funderar på att starta eget?

– Det finns så många klyschor; ”Du lever bara en gång”, ”Du ångrar inte det du gjort, bara det du inte gjorde” och dem kan väl absolut vara en spark i baken… Men om vi istället ska prata konkreta råd: 

1) Sätt upp ett mål 

2) Sätt en tid för när du ska ha uppnått målet

3) Och gör en plan för vad du gör om du kommit eller inte kommit dit när du nått periodens slut. 

Men framförallt; vänta INTE på rätt tillfälle! För då kan du få vänta för alltid.