11 jan 2024, 19:35

“Nu kör jag eget som hyrkock och konsult i besöksnäringsindustrin”

en leende, skäggig man i närbild.
Tobias Jajb Andersson. Foto: Privat.

HALLÅ DÄR! Tobias Jajb Andersson (bilden), Docksta, som från och med i måndags är frilansande kock och konsult inom besöksnärings– och upplevelseindustrin.

– Det stämmer. Jag gjorde min sista arbetsdag som kreativ ledare på Hotell Höga Kusten och Björkudden i fredags och nu kommer jag att köra verksamhet i mitt och min fru Ebbas företag Victory Stone AB.

Vad kommer du att fokusera på?

– Ärligt talat får det ge sig lite självt. Jag kommer bland annat att köra matlagningskurser, catering och ta uppdrag på restauranger och vid event. Jag filar också på ett koncept där jag vänder mig till företag, där jag kommer till dem och genomför After Work med deras personal, kunder eller samarbetspartners.

Och från Docksta, mitt i Höga Kusten, har du rätt nära till många potentiella uppdragsgivare och bra pendlingsavstånd till Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik. 

– Exakt. Sedan är jag öppen för det mesta. Är det ett tillräckligt attraktivt jobb kan jag tänka mig att även jobba i Mexiko (skratt).

Efterfrågan på duktiga kockar är stor.

– Ja, och jag har ju hållit på rätt lång tid i den här branschen nu. Jag började i disken på Hotell Höga Kusten, sedan hade jag sommarjobb där och på Björkudden. 1999 köpte och drev jag Björkudden. Efter ett år flyttade jag till Umeå och jag har även jobbat i Örnsköldsvik, nio år i Stockholm, några år i Åre och tio år på Ulvö Hotell. 

Det blev bara en kort sejour – mindre än ett halvår – på Hotell Höga Kusten och Björkudden den här gången.

– Så är det, men det berodde inte på att jag inte trivdes på själva arbetsplatsen. Jag kände bara att jag gjorde samma saker som jag gjort under så lång tid och behövde utmana mig själv och testa nya grejer. Nu satsar jag på att köra eget och det ska bli kul.