20 nov 2023, 14:18

Med dragspel som en heltidssysselsättning

en kvinna och en man framför rader av dragspel
Päivi och Jörgen Sundeqvist.

HALLÅ DÄR! Jörgen Sundeqvist (bilden) som driver företaget Sundeqvist Musik. Hur länge har du gjort det?

– Jag startade Sundeqvist Musik i Norge 2007 och tog sedan firmanamnet med mig när jag flyttade tillbaka till Kramfors 2015.

Vad pysslar du med på firman?

– Det är jag och min fru Päivi som driver Sundeqvist Musik. Vi bedriver stämning, service, renovering och restaurering av alla typer av dragspel. Vi har också försäljning av dragspel. Även vår musikaliska verksamhet drivs genom Sundeqvist Musik. Som kuriosa kan det tilläggas att Päivi är den enda person i Sverige som har en professionell treårig utbildning med masterexamen i Italien inom detta yrke.

Var finns de flesta av era kunder?

– Vi har kunder från alla nordiska länder.

Vilka fler företag finns det i landet med liknande verksamhet?

– Karlssons Musik i Fjärås och Peters Dragspelsservice i Gävle är några.

Hur är återväxten i dragspelskretsarna?

– När det gäller just stämning, service, renovering och restaurering av dragspel är det tyvärr ett utdöende yrke. I alla fall om man skall göra det på en hög och seriös nivå. Många av de äldre legendariska mästarna och hantverkarna har lämnat detta jordelivet. Men vi äri alla fall några stycken kvar som håller på.

Till sist; om man har ett gammalt dragspel liggande, är det värt att serva eller laga det om det inte fungerar?

– Absolut. Och i dag är det många flera än tidigare som väljer att behålla sina gamla instrument och kostar på en rejäl service och genomgång av dem än att köpa nya.