26 jun 2023, 7:32

“Jag ska lyfta argumenten som talar FÖR vår flyplats under Almedalsveckan”

en leende man med glasögon framför en bildskärm

HALLÅ DÄR! näringslivsutvecklare Janne Mellander (bilden) som under Almedalsveckan i Visby kommer att delta i en paneldiskussion på temat Flygets nytta i samhället.

– Den belyser det faktum att många flyglinjer har lagts ned under de senaste decennierna och hur det negativt påverkat flera regioner i deras utveckling, säger han.

Höga Kusten Airport är nu hotad, eftersom en statlig utredning föreslår att trafikplikten tas bort oktober 2027. I praktiken skulle det innebära att flygplatsen, som ägs av Kramfors kommun och Sollefteå kommun, läggs ned. Vad säger du om det?

– Utredningen utelämnar viktig fakta och saknar framtidsperspektiv. Det är viktiga att lägga fram dess argument i olika forum. Därför pågår det ett gediget påverkansarbete för att Höga Kusten Airport skall få behålla sin trafikplikt. På Almedalsveckan kommer jag att lyfta fördelarna med flygplatsen.

– Kortfattat kan man säga att miljön behöver Höga Kusten Airport, Sveriges beredskap behöver Höga Kusten Airport och vårt näringsliv behöver Höga Kusten Airport nu och för framtiden.

Övriga medverkande i pandeldiskussionen – som genomförs den 29 juni – är Eva Nypelius, Region Gotland, Ulrica Hammarström, Pajala kommun, Niklas Borg, Linköpings kommun och Dag Waldenström, Föreningen Svenskt Flyg.