30 mar 2021, 10:02

Hur viktigt är Kramkortet för handeln i hela kommunen?

En tjej
Caroline Strindlund.

Hallå där! Caroline Strindlund (bilden), centrumutvecklare för Kramfors Handel som är verksamt i hela kommunen. Hur viktigt är Kramkortet för den lokala handeln?

– Det är viktigt på många sätt. Pengarna från det stannar inom kommungränsen och det är också en bra marknadsföring för att handla lokalt. 

Vilka intäkter genererar Kramkortet till den lokala handeln? Är utvecklingen positiv?

– Utvecklingen för Kramkortet är mycket lovande. Försäljningen för 2021 har börjat positivt och kunderna har löst in presentkort hittills under kvartal ett till ett värde av cirka 1 miljon kronor.

Du kan handla med Kramkortet över hela kommunen. Här är Kramfors Handels egen lista över anslutna företag:

Hur tycker du att butikerna klarat sig hittills under pandemin? 
– Generellt tror jag att en liten ort och kommun som Kramfors klarar sig bättre i ett sånt här läge än exempelvis storstaden, där butikerna kanske inte har samma relation till sina kunder och kunderna inte har så starka lojalitetskänslor till de lokala butikerna. I Kramfors behöver vi heller inte trängas på samma sätt, vilket gör att det känns tryggare att handla här. Tyvärr, drabbas vår kommun av restriktioner som kanske är mer anpassade till storstäderna än våra förhållande.

Märker du av att fler satsar på digitalisering och startar e-handel?
– Nej, inte just e-handel men allt fler börjar synliggöra sina produkter och tjänster digitalt och har gjort ett jättejobb för att kunna hitta vägar för sina kunder att handla säkert. Vissa erbjuder hemleverans. Coop i Kramfors är ett exempel på en butik som på grund av pandemin påskyndat arbetet med att kunderna ska kunna handla online. Av våra kedjor erbjuder många e-handel sedan tidigare och jag tror självklart att flera enskilda butiker arbetar för att kunna utöka sitt digitala utbud.

Vilka är de stora utmaningarna för handeln i kommunen framöver?
– Många företagare lever med oro varje dag över hur nästa dag, vecka eller månad ska se ut. Både med kundflödet och nya restriktioner. Om man ska blicka framåt är det viktigt att våga planera för när den här perioden är över, då samverkan kommer vara det absolut viktigaste mellan kommunen, fastighetsägare och det lokala näringslivet för att vi ska kunna snurra igång alla företag som bara väntar på att få gasa igång igen. Vi har ett starkt föreningsliv, duktiga företagare, stolta invånare och en kommun som verkligen visat hur viktiga företagen är under året som varit. För att inte glömma varumärket Höga Kusten.

– Om vi tillsammans helhjärtat satsar på att kunna ta emot våra besökare med öppna armar när pandemin lättar, har vi framtiden framför oss. Förhoppningsvis ger det ringar på vattnet till fler etableringar i kommunen. Vi har rätt förutsättningar. I en liten kommun ligger vår positiva utveckling i hur duktiga vi är på att samverka och tala gott om platsen vi bor på.

FOTNOT: Kramkortet är ett presentkort framtaget av Kramfors Handel för att stärka den lokala handeln. Kortet fungerar hos föreningens alla medlemsföretag. Presentkortet kan du köpa hos You and me – Din sko & väskbutik i Gallerian Christoffer. Om du som företag vill göra en beställning till dina anställda går det bra att göra din beställning via mejl: info@kramforshandel.se. Kortets måste laddas med minst 100 kronor.