8 sep 2021, 7:59

Hur har Nordlander Produktion klarat sig under pandemin?

En man vid ett mixerbord
Erik Nordlander i arbete. Foto: Tommy Engström.

Erik Nordlander (bilden) som äger och driver Nordlander Produktion i Kramfors sedan 1984. Ett företag som levererar ljud och ljus till olika arrangörer. Din bransch är en av dem som drabbats hårdast under pandemin. Hur har det varit för dig?

– Man kan säga att allt tog stopp i mars i fjol. Inga konserter, inga mässor, inga festivaler. Evenemang som Urkult, Nipyran, stadsfester och annat fick sätta sig på paus. Därmed försvann massor av jobb för mig. Jag tappade över 38 procent av min omsättning 2020.

Var du nära att ge upp?

– Tanken fanns nog där, men jag hade ett avtal med Teater Västernorrland för två perioder för några av deras produktioner. Det, och att jag fick omsättningsstöd i tre perioder från Boverket som enskild näringsidkare, gjorde att jag kunde överleva.

Har du fått inskränka verksamheten utrustningsmässigt?

– Nej, men jag drog ned min lokalyta och ställde av mina fordon för att hålla nere kostnaderna.

Hur har allt detta påverkat ditt mående?

– Faktum är att jag mått bra. Oro, visst, men samtidigt har jag nu i två år kunnat ha några veckors sommarsemester för första gången på över 30 år. Det har gjort mig gott.

Vilka är dina planer för framtiden?

– Jag har fyllt 60 år och den här pandemin har gett mig lite perspektiv på tillvaron. Jag har alltid velat ägna mig mest åt ljussättning och det troliga är att jag kommer att prioritera just det framöver. Dra ned på ljuddelen, sälja av lite utrustning och dessutom få en lite lugnare tillvaro.