29 mar 2021, 14:11

Säljarens marknad – stor efterfrågan på bostadshus och fritidshus i Kramfors kommun

Ett sommarlandskap med hav berg och skog
Nordingrå.

Intresset för både bostadshus och fritidshus i Kramfors kommun ökar.

– Det är säljarens marknad eftersom efterfrågan är stor men det är få fastighetsobjekt ute till försäljning, säger Anna–Lena Christianson, fastighetsmäklare på Höga Kusten Fastighetsmäklare.

Det är både Höga Kusten som lockar och att få flytta från städer till landsbygden, där man kan få en annan livskvalitet – och kunna jobba på distans.

– Vi hade rekordmånga besökare i Höga Kusten förra året och många av dem som upplevde miljön och naturen här blev sugna att flytta hit. Flera har redan gjort det.

– Sedan har Coronapandemin fått många som bor i storstadsregionerna att vilja lämna dem och få en annan, mer harmonisk vardag på landsbygden. Och här är Kramfors kommun attraktiv, säger Anna–Lena Christianson.

Få objekt till försäljning

Bekymret är dock att det finns för få hus ute till försäljning.

– Det gäller bostadshus såväl som fritidshus. Jag tror att många som funderat på att sälja, främst äldre människor, flyttat fram planerna under pandemin. Det känns helt enkelt inte tryggt att lämna sin bostad för en annan, innan man fått vaccinera sig.

– Men traditionellt är det också många som väntar med att lägga ut hus till sommaren. Det man inte tänker på är att det då av tradition är flest objekt ute till försäljning. Man kan få ännu bättre betalt den här tiden på åren, eftersom de potentiella köparna är många men objekten få.

Blair och Anna-Lena Christianson, Höga Kusten Fastighetsmäklare.

Hela kommunen attraktiv

Anna–Lena Christianson säger att det ringer folk till henne hela tiden och frågar om det är hus på gång för annonsering.

– Strandnära lägen är alltid heta för dem som söker efter fritidshus men det är i de flesta fall inte helt avgörande. Och när vi talar om bostadshus är det inte längre några få områden och orter som är populära, utan hela kommunen.

– Du kan få bra hus till en inbjudande summa i många områden och ha nära till både service, kommunikationer och den fantastiska naturen i Höga Kusten. Dessutom få mer pengar över för sina intressen och möjlighet att jobba hemifrån, menar Anna–Lena Christianson.

”Väldigt spännande läge”

Hon tror att efterfrågan på bostadshus och fritidshus i Kramfors kommun kommer att fortsätta öka. 

Särskilt om det blir ännu en rekordsommar för besöksnäringen i Höga Kusten.

– Och kan vi få ut fler objekt på marknaden kan det leda till ökad inflyttning till kommunen. Läget är väldigt spännande just nu.