23 feb 2021, 9:00

På torsdag avslöjas vilka som får 2020 års företagsutmärkelser

En logga

Det finns 18 nomineringar till sex företagsutmärkelser i Kramfors kommun 2020.

Vilka som får dem avslöjas på torsdag klockan 18.00.

Årets utmärkelser delas inte ut på en företagsgala som tidigare år utan på en Coronasäker prisceremoni som filmas.

Filmen kan ses från och med klockan 18.00 den 25 februari på Kramfors kommuns Facebook–sida (https://www.facebook.com/Kramforskommun/) och på magasin.kramfors.se

Rekordmånga nomineringsförslag

Det är sex olika företagarorganisationer som står bakom utmärkelserna och det har denna gång varit rekord i antal nomineringar. 

Sammanlagt har allmänheten skickat in 167 nomineringsförslag.

Ett nomineringsförfarande har därefter skett i respektive organisations styrelse för att ta fram tre nominerade till varje kategori.

Här är alla nominerade – med motiveringar – samt kriterier för respektive utmärkelse:

Årets Företag

KRITERIER:

Årets Företagare ska äga och driva sitt företag, vara en ledare och förebild som visar på kreativitet och innovation. Företaget vara lönsamt och visa tillväxt.

NOMINERADE:

Anna (bilden) och David Nilsson, Gårdsbutiken. Motivering: ”I en utsatt bransch med stora utmaningar har Anna och David Nilsson på Gårdsbutiken med ett nytänkande och driv skapat en framtidstro och ett koncept som lockat många turister och besökare under 2020.” 

Per Segerström och Roger Jacobsson (bilden), SCIM Display. Motivering: ”SCIM Display har under coronapandemin framgångsrikt anpassat sin verksamhet till nya förutsättningar och genom en snabb omställningsprocess både hittat nya marknader och ökat sin omsättning. Företaget har även sett till att skapa nya arbetstillfällen, främst för utrikesfödda. Sammantaget har ägarna Roger Jacobsson och Per Segerström genom detta både visat prov på kreativitet, innovativt agerande och byggt en stabilare grund för framtiden. Samt, inte minst, fungerat som en inspirerande förebild för andra företag. ”

Fredrik Sundström, Sundströms Bil. Motivering: ”50-årsjubilerande Sundströms Bil har förstärkt sin position som den ledande bilförsäljaren i hela Ådalen, i en av Norrlands modernaste fullserviceanläggningar inom sin bransch. Alla medarbetare har haft aktiv del i utformningen av de nya lokalerna och detta har inneburit förbättrad arbetsmiljö för alla verksamheter. Sundströms Bil har parallellt med ökad försäljning erbjudit nya tjänster och utökat sin personalstyrka.  Ägaren Fredrik Sundström leder en verksamhet med en imponerande utveckling.” 

Årets Futura

KRITERIER:

Årets Futura uppmärksammar någon som arbetar för att främja, lyfta fram och stärka kvinnors företagande i Kramfors kommun. Pristagaren kan vara såväl en entreprenör som en organisation. Priset är inte könsrelaterat utan kan tilldelas både kvinnor och män.

NOMINERADE:

Nazik Said, NC Café & Lunchbar. Motivering: ”Nazik Said har på egen hand gjort en nysatsning med ett nytänkande koncept i en kommun med många utlandsfödda. God mat och fika från hennes kultur i en hemtrevlig lokal gör att man alltid känner sig välkommen.”

Åsa Westman, Colorama/Westmans Färg och Måleri Kramfors. Motivering: ”Åsa Westman är en engagerad företagare som med stort kunnande och inspiration som ledstjärna erbjuder både råd, tips och experthjälp, vilket ger ett mervärde till kunden. God service och ett fantastiskt värdskap.”

Anna NilssonGårdsbutiken. Motivering: ”Anna Nilsson är serviceinriktad och har ett mycket gott renommé́ bland besökarna. Gårdsbutiken är inriktad på lokalt präglad mat med närproducerade ekologiska råvaror som serveras i restaurangen och säljs i butiken.”

Årets Småföretagare

KRITERIER:

Årets Småföretagare skall fylla ett behov för Kramfors Kommuns invånare samt ska företagets varumärke ha en verksamhet som står ut, stärker kommunen i sin helhet och på sikt skapar arbetstillfällen i form av anställningar.

NOMINERADE:

Marlen Grönlund, KRT Kramfors Recond & Tvätt. Motivering: ”Med flytten till Fiskja tog Marlen Grönlund sin verksamhet till en ny nivå med nya kunder. Marlen lämnar alltid ifrån sig ett klanderfritt arbete både till privata kunder och bilfirmor.” 

Henrik Grundberg, Klockestrands Såg och Hyvleri. Motivering: ”Hos Henrik Grundberg på Klockestrands Såg och Hyvleri får man alltid god service och ett trevligt bemötande. Här finns ett stort utbud av byggvaror och Henrik ställer alltid upp och hjälper kunderna.”

Anders MalmPolyfoto. Motivering: ”Anders Malm jobbar på ett förtjänstfullt sätt vidare i en konkurrensutsatt bransch. Hos Polyfoto är man garanterad bra bemötande, en bred erfarenhet och ett stort sortiment. Anders Malm ställer alltid upp för alla.”

OBS! Årets Småföretagare 2020 avslöjas och delas ut i samband med Hantverkarnas riksstämma som genomförs i Kramfors den 28-29 maj.

Årets Butik

KRITERIER:

Årets Butik går till en butik som håller ett varierat utbud, har ett gott bemötande och tillgänglighet med mycket god service samt som medvetet tänker nytt, utvecklar sin verksamhet och arbetet med såväl varumärke som marknadsföring.

NOMINERADE:

Torbjörn Ullsten, Mjälloms Tunnbröd & Delibutik 1923. Motivering: ”Genom att öppna en fysisk butik med ett spännande utbud samt god service och generösa öppettider i form av självbetjäning tar Mjälloms tunnbröd sin affärsidé in i framtiden. Företaget har utvecklat ett starkt varumärke som återspeglas i butiken och ger avtryck på Kramfors och hela Höga Kusten. En lyckad satsning som gör att Mjälloms tunnbröd nominerats till priset Årets butik 2020.”

Magdalena och Jörgen Desén, Kramfors Bokhandel. Motivering: ”Kramfors Bokhandel har sedan öppningsdagen haft ambitionen att utveckla flera ben i sitt företag som komplement till den fysiska butiken genom att bland annat anordna evenemang som trädgårdshelgen och litteraturkryssningar. Förutom upplevelser har företaget satsat genom att flytta sin verksamhet till större lokaler; ett viktigt tillskott i Kramfors stadskärna och den lokala handeln. Sättet att anpassa och utveckla butiken efter nya tider gör att Kramfors Bokhandel är given som nominerad till Årets Butik 2020.”

Tommy Sjölund, Handlar´n i Lugnvik. Motivering: ”Handlar ́n i Lugnvik är 2020 nominerad till priset Årets butik eftersom butiken successivt utvecklat sitt utbud av service och därmed är en avgörande pusselbit när det kommer till att skapa förutsättningar för att bo i området. Butiken erbjuder sina kunder hemleverans, vilket 2020 varit tacksamt för kunder som ej kan ta sig till butiken. Med hjälp av flitig kommunikation i sociala medier ökar räckvidden, framför allt genom kreativa filmer.”

Årets UF-företagare

KRITERIER:

Årets UF-företagare ska ha utmärkt sig lite extra under UF-året. Eleverna har visat upp färdigheter så som god samarbetsförmåga, kreativitet och nyfikenhet för företagande.

NOMINERADE:

Texas Forslund (t h), Gustav Hultgren (t v), Isak Palmqvist, Carl TörnqvistTak och Tomt–service UF.

Motivering: ” Ni har under ert UF-år visat på en förståelse för entreprenörskap och företagande, vilket vi tror kommer ta er långt i livet. ”

Emma Dahlund, Lisa Sandström, Evelina Stockberg, High Coast Photo UF. Motivering: ”Under ert UF-år har ni visat en otrolig personlig resa som vi är övertygade imponerar på de flesta.”

Frida Vedin, Lina Svanberg, Ellen Viberg, Lumina UF. Motivering: ”Ni kickstartade ert UF-år med en tydlig ambition om att sätta er produkt på marknaden. Något som ni lyckades med genom att visa på stor motivation, ambition och passion för ert UF-företag.” 

Årets Startup

KRITERIER:

Årets startup är ett företag i tidig fas med potential att göra en snabb tillväxtresa på en marknad som ofta är global. Startups har en förmåga att ifrågasätta etablerade sanningar och formar sina nytänkande affärsmodeller kring framtidens kundbeteenden.

NOMINERADE:

Stefan Forsman, SF Rör och Värme. Motivering: ”Ett bolag som på tre år fått luft under vingarna och erbjuder kvalitativa produkter och tjänster. Med miljösmarta och hållbara produkter kombinerat med erfarenhet, engagemang och höga ambitioner växer företaget genom att anställa och ha Norrland som sin marknad.”

Nazik Said, NC Café & Lunchbar. Motivering: “Att etablera en caféverksamhet under en pandemi innebär stora risker. Ett nytt café som erbjuder en meny med ett brett sortiment, en trendig inredning och generösa öppettider har lockat långväga besökare till Kramfors – en ny och attraktiv mötesplats har skapats.”

Texas Forslund och Gustav Hultgren, GT-Konsult i Sverige. Motivering: ”Ett nystartat konsultföretag med två unga företagsamma personer som visar på framåtanda och målmedvetenhet. Med sin positiva inställning, härliga energi och driftighet har de utvecklat företaget snabbt och har stor utvecklingspotential.”