Den bruna matavfallspåsen som tillverkas av papper från oss på Mondi Dynäs kommer nu att användas på hemmaplan. Kramfors kommun har påbörjat sin insamling av matavfall och först ut är kommunala verksamheter som skola, förskola och äldreboenden.
Papperet i kompostpåsarna heter Advantage MF EcoComp, är vattenavvisande och förhindrar läckage. Påsarna är certifierade och nedbrytbara. De omvandlas tillsammans med sitt innehåll till förnybar energi och växtnäring i biogasanläggningar landet runt. Nu har Hemab möjlighet att ta emot avfallet från Kramfors så att det kan rötas på biogasanläggningen i Äland utanför Härnösand.
– Vi har länge velat hitta någon som tar emot vårt matavfall så det här är glädjande för oss. Just nu handlar vi upp nya sopbilar och tvåfackskärl till hushållen. De nya sopbilarna kommer att kunna tömma matavfall och restavfall vid samma tömning och även väga respektive fraktion. Att vi redan nu startar insamling hos egna verksamheter beror på att de traditionella, bruna enfackskärlen kan hämtas med nuvarande sidotömmande sopbil, säger Annamaria Berglund, enhetschef avfall och återvinning på Kramfors kommun.
Processen passar papperspåsar
De påsar som tillverkas av Mondi Dynäs papper passar de krav som Hemab har för sin biogasanläggning. Processen kan exempelvis inte hantera plastpåsar.Nyckeln till framgång är att tillverka ett papper som är hållbart i hela kedjan, från hushåll till biogasanläggning men som fortfarande är 100 procent biologiskt nedbrytbart.
– Mondi Dynäs har under många år utvecklat Advantage EcoComp-papperet som i dag är den ledande lösningen för matavfallsinsamling i påsar och säckar. Jag är stolt och glad att hemmakommunen nu har valt att ta ytterligare ett steg för att möta framtidens utmaningar, med en lösning som är långsiktigt hållbar, säger vår Senior Sales Manager, Pertti Piirainen.
Mondi Dynäs är en nyckelspelare i arbetet att ersätta fossilbaserade produkter med fiberlösningar.
– Vi ligger i framkant tack vare starkt engagemang och stort kunnande inom papperstillverkning och ännu har vi bara sett början, lovar Piirainen.
– Jag tycker det är roligt att veta att matavfallspåsarna är producerade i Kramfors. Det ger en extra bonus i sammanhanget, säger Annamaria Berglund.
Under 2024 kommer även hushållen att kunna sortera sitt matavfall.