15 dec 2022, 8:30

Kramfors får utmärkelsen Bäst Tillväxt i Västernorrland för andra året i följd

Utsikt över Ångermanälven och Hornöberget från Högakustenbrons södra pylon
Högakustenbron uppifrån.

Kramfors kommun får för andra året i följd utmärkelsen Bäst Tillväxt i Västernorrland av kreditupplysningsföretaget Syna.

– Det är naturligtvis enormt glädjande att vi får utmärkelsen igen. Det om något visar att vi har många duktiga företagare i Kramfors och att vi som kommun har ett gott näringslivsklimat, säger Susanne Königson, tillväxt– och näringslivschef.

Bästa Tillväxt, som premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet, är ett av Sveriges mest prestigefulla priser. 

– Utmärkelsen går till den kommun i varje län i Sverige som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst under året baserat på företagens senast inlämnade årsredovisningar, berättar Karl Stjerna, VD på Syna.

På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra och hur utvecklingen sett ut över tid.

Kramfors är bäst både 2021 och 2022.

Bygger enbart på fakta

– Bästa Tillväxt bygger på konkreta fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter. Att Kramfors toppar i Västernorrland är extra roligt eftersom det är andra året i rad och att det visar att enträget arbete med tiden ger resultat, säger Karl Stjerna.

– Trots att många företag haft det kämpigt i spåren av Coronapandemin, oro i vår omvärld och en tilltagande lågkonjunktur pekar Bästa Tillväxt på att det finns många livskraftiga företag och kommuner. Men också på att det finns en betydande framtidstro och tillväxtpotential inom stora delar av näringslivet, inte minst bland många småföretagare, som utgör ryggraden i det svenska näringslivet.

Susanne Königson, tillväxt- och näringslivschef.

Många små och medelstora företag

Kramfors är en kommun med några stora men framför allt många små– och medelstora företag.

– Det är en framgångsfaktor och gör oss inte så sårbar, säger Susanne Königson. Att ha den bredd vi har i näringslivet ger en god dynamik samtidigt som de stora företagen skapar en bra jordmån för många underleverantörer att verka i.

Susanne lyfter också fram besöksnäringen i sammanhanget.  

– Under fler år har besöksnäringen i vår kommun haft god tillväxt. Arbetet med att marknadsföra Höga kusten har varit framgångsrikt och det ska vi fortsätta utveckla. Här finns definitivt en stor tillväxtpotential och utrymme för driftiga entreprenörer som vill förverkliga sina idéer, fortsätter hon.

Ann-Christine Lundqvist, Nylands Städ.

”En bra ledning smittar av sig”

Ann-Christine Lundqvist äger och driver – tillsammans med sin man Jonas – ett företag som för andra året i rad bidragit till att Kramfors har bäst tillväxt i länet; Nylands Städ, med cirka 60 medarbetare i Kramfors, Sundsvall, Härnösand och uppdrag i hela länet.

– Det är väldigt roligt att vara med på listan i år igen och jag gläds åt den utveckling som både vi och kommunen gjort under de senaste åren, säger hon.

– Jag var med i Näringslivsrådet när det startade, som representant för Företagarna. Det har varit intressant att följa mycket av det positiva som skett i Kramfors sedan dess.

Hon ser framgångarna för företagen i kommunen som ett utslag av gott och inspirerande ledarskap.

– Både ett företag och en kommun måste ha bra ledning och en tydlighet i ledarskapet för att få saker att hända. Då smittar det av sig nedåt i verksamheterna. Det ligger bakom mycket av det vi ser nu.

– Eftersom jag driver bolag som har verksamhet i hela Västernorrland vet jag också hur bra det fungerar att starta och driva företag i Kramfors kommun och att man får hjälp när man behöver den.

Under 2022 har Nylands Städ miljöcertifierats och Ann-Christine Lundqvist är optimistisk inför framtiden.

– Visst, det kommer att bli tuffare tider för de flesta, men jag vill påverka det jag har möjlighet till och utifrån det har jag en positiv grundsyn. 

Mattias Norlén, Nylands Trä.

”Vi har jobbat på tålmodigt”

Ett annat av de 51 företagen på tillväxtlistan är Nylands Trä, med hyvleri och tre bygghandelsbutiker i kommunen – Nyland, Kramfors och Docksta – som ingår i XL-Bygg-kedjan.

– Vi har jobbat på tålmodigt och byggt upp ett förtroende hos våra kunder i många år, säger ägaren Mattias Norlén. Det har varit värdefullt för oss i både med- och motvind. 

En annan styrka är den breda kundbasen.

– Den består både av industrin, återförsäljare, proffs och konsumenter som gör att det drar relativt jämnt. Vi har också en fantastisk personal som går all-in i alla affärer, samtidigt som vi försöker hålla hög servicenivå med bland annat bra logistik och flexibel produktion där vi kan driva igenom alla möjliga affärer och lösningar.

Sammanlagt har Nylands Trä 25 anställda.

Mattias Norlén förklarar att kunderna finns både i och utanför kommunen.

– Vi gör regelbundna affärer med kunder i hela Västernorrland och Västerbotten, även en del i Stockholmsområdet och på senare år det även blivit en del export till bland annat Norge och Libyen.

Göran Wikström, BN’s Motor.

Drog nytta av pandemin

Göran Wikström äger BN´s Motor i Kramfors med fem anställda.

– Pandemin innebar förändringar i folks vardag. Det blev mindre resande och fler satsningar på egna projekt och att uppleva saker på hemmaplan. Det gjorde att efterfrågan på till exempel båtar, skogs- och trädgårdsmaskiner ökade och det är sådant vi säljer.

Sedan har behovet av reparationer ökat, då många började använda produkter som varit sparsamt använda under lång tid.

– Här ser vi också att vår strävan för att hålla högsta servicenivå lett till att kunder från närliggande kommuner sökt sig till vår butik och verkstad. Det är mycket inspirerande, säger Göran Wikström.

”Vara flexibla”

Inför framtiden är Susanne Königson, som hon säger, realistiskt positiv. 

– Det är klart att det finns orosmoln på himlen, men jag känner mig ändå trygg. De signaler som jag får från våra företagare i olika sammanhang är fortsatt ljusa och jag vet att man på flera håll planerar att investera i både ny produktion och fler medarbetare, säger hon.

För Susanne Königson och kommunen handlar mycket av arbetet framåt om att möta näringslivets behov. 

– Vi ska ta tillvara på det vi är bra på men också vara flexibla och använda våra resurser på ett optimalt sätt för att fortsätta utveckla kommunen i rätt riktning. Att lyssna på företagen är därför avgörande för att fortsätta åstadkomma ökad tillväxt. 

– En annan detalj som är viktig är att underlätta näringslivets kontakter med kommunen och våra politiker, avslutar Susanne Königson.  

Här är listan över alla 51 företag i Kramfors kommun som ökat sin omsättning, nyanställt och gått med vinst:

AB Bröderna Thorins Grävmaskiner

AQ Components Mjällom AB

AQ Wiring Systems AB

Bearbetningscenter i Västernorrland

Bjärtrå Skogstjänst AB

Blomsterhuset i Nordingrå AB

BN:s Motor AB

BrokS Redovisning AB

Bönhamns Brygga AB

D-Son Åkeri AB

Energi & Bygg i Ådalen AB

ERPA AB

Faciendum AB

Gallsäters’Lastbils- och Mekaniska

Gerdins Cutting Technology AB

Hamek Verkstad AB

High Coast Distillery AB (publ)

HS Vakuumplast AB

JV Byggentreprenad AB

Kayas Restauranger i Sverige AB

Kempes El AB

Kinghs Transport K Backlund AB

Klockestrands Såg & Hyvleri AB

Kramfors Industrilackering AB

Kramfors Släp & Fritid AB

Kramfors Stadshotell AB

Mikael Dahllund Bygg i Höga Kusten AB

Mjälloms Tunnbröd AB

Natur – & Skogstjänst i Sverige AB

Nordhydraulic AB

Nordingrå Alltekniska Verkstäder AB

Nordmarks Åkeri AB

Nordtrafo AB

Nylands Bildelar och Biluthyrning AB

Nylands Städ i Kramfors AB

Nylands Trä och Tryckimpregnering AB

Nyléns Svets & Industriservice AB

Nynäs Tak Entreprenad Norrland AB

Omne Bröd AB

Optimal Ekonomi i Kramfors AB

Salong Viktoria i Kramfors AB

Sandslåns Taxi AB

Sandslåns Varv AB

Sundströms Bil i Kramfors AB

SWESAR Construction AB

Team Höga Kusten AB

Ulf Nylén Bygg AB

VA Drift Renare Vatten RV AB

VPM ENERGI AB

Våra Hem i Stockholm AB

Yrjas Regnbågsgård AB