16 okt 2023, 13:08

Ica Supermarket Rosen i Nyland satsar på laddstationer för el-bilar

en man och en kvinna i ica-kläder intill en laddstation för el-bilar
Stefan och Britta Werneblad intill en av de nya, kraftfulla laddstationerna.

Ica Supermarket Rosen i Nyland har installerat fyra laddstationer för el–bilar. Stationer med kapacitet på mellan 120 och 200 kW.

– Vi ser det som en service till kunder och ortsbor men förhoppningsvis kan de också locka turister och andra förbipasserande, säger handlaren Stefan Werneblad.

Det är nu över ett halvår sedan som paret Stefan och Britta Werneblad tog över Ica Supermarket Rosen i Nyland.

Ett starkt vägande skäl till det var att komma närmare släkt och vänner i Jämtland.

– Vi kommer båda från Östersund – vi träffade varandra på Ica Kvantum i Östersund – och efter att ha drivit en Ica–butik i Årsunda i Gästrikland i fyra år fick vi hemlängtan, säger Stefan med ett leende.

Nu är det förvisso två timmar i bil mellan Nyland och Östersund.

– Men det är b e t y d l i g t kortare restid än vi hade tidigare, säger Britta.

Intrycken av Nyland och butiken var positiva redan vid första besöket men har förstärkts sedan dess.

– Butiken var välskött och den hade bra och engagerad personal, säger Stefan. Dessutom är ju Höga Kusten fantastiskt.

– Nu har vi satt oss in i allting ordentligt och påbörjat en del justeringar och förbättringar som vi tror att både medarbetare och kunder kommer att uppskatta.

Stora investeringar på gång

Lågkonjunkturen, det faktum att Nyland är en relativt liten ort och butikens upptagningsområde är ganska begränsad, gör att det ställer krav på att både erbjuda varor i lågprissegmentet och varor av hög kvalitet som är lite dyrare.

– Målsättningen är att man ska kunna handla alla livsmedel, och en del annat, hos oss, säger Britta.

Butiken har 20 anställda och en omsättning som är tämligen hög sett till befolkningsunderlaget.

– Vi har många trogna kunder som handlar regelbundet och mycket, säger Stefan och avslöjar att man inom de närmaste åren kommer att göra en del stora investeringar i butiken.

– Bland annat ska vi byta ut alla kylar och frysar mot energieffektivare alternativ och även installera helt ny ventilationsanläggning.

”Nyland bli ännu attraktivare”

Nyland ligger en bra bit från E4 men bara några kilometer från riksväg 90 mellan Kramfors och Sollefteå. En väg som många färdas på varje dag.

– Här tror vi att våra nyinstallerade laddstationer ska vara attraktiva för el–bilsägare. Eftersom de stationerna syns i både appar och på gps tror vi att det finns rätt gott om dem som väljer att åka in hit och ladda sina bilar. Och då förhoppningsvis passa på att handla samtidigt, säger Stefan.

– Men först och främst hoppas vi på att våra stamkunder som kör el–bil ska se detta som något positivt och att Nyland som ort bli ännu mer attraktiv.