23 feb 2022, 17:26

Handlarn i Lugnvik flyttar till nya lokaler – ger bättre möjligheter till utveckling

Två män framför en butiksentré
Tommy (t v) och Niklas Sjölund flyttar Handlarn i Lugnvik till nya lokaler.

Om allt går enligt planerna, byter Handlarn i Lugnvik lokaler innan semestern.

– Vi kommer att flytta till före detta Lugnviksskolan, för att kunna utveckla verksamheten, säger ägarna Tommy och Niklas Sjölund.

Trångboddhet och svårigheter att kunna genomföra önskade förändringar, gör att Handlarn väljer att överge sin nuvarande plats – alldeles vid genomfartsvägen i Lugnvik – till en ny några hundra meter in i byn.

Hit, till f d Lugnviksskolan, flyttar Handlarn i Lugnvik.

När skolan lades ned för ett antal år sedan, köptes den av Lugnviks IF.

– Det var ett bra beslut för att kunna utnyttja den till olika aktiviteter, säger Tommy Sjölund som varit engagerad i föreningen sedan unga år.

Men driften är kostsam och det är få som hyr lokalerna.

– På sikt kommer det inte att fungera utan ökade intäkter, konstaterar han.

Med den lösning som nu sker – då Handlarn kommer att hyra en stor del av entrévåningen – får Lugnviks IF en fast hyresgäst som gör att ekonomin går runt, och Handlarn kan göra de åtgärder som är nödvändiga för att utveckla företaget.

– Just nu finns det ärende hos kommunens miljö– och byggavdelning för att få använda lokalerna för handel och om allt går bra får vi ett klartecken inom några veckor. Då kan vi ansöka om olika stöd, beställa nya kylar och starta ombyggnationerna, säger Niklas Sjölund.

Det som nu är en entré kommer att bli en förbutik.

Målet är allt ska vara färdigt för nyöppning i juni.

– Det är klart att vi kanske tappar en del kunder som är på genomresa, även om vi kommer att skylta bra. Men fördelarna överväger.

– Vi kommer att kunna ha pantmaskinen, uttagsautomaten och blomavdelning på en yta utanför själva butiksdelen. Vi får en separat dörr för varuleveranser och betydligt fler parkeringsplatser, säger Niklas.

Dessutom får Handlarn betydligt mer utrymme för den växande mängden av paket från Postnord, DHL, Schenker, Bring och Systembolaget.

– I fjol hanterade vi cirka 19 000 paket och under 2022 kan det stiga till drygt 24 000. Då måste vi ha mer plats och det får vi nu, förklarar Tommy.

Han säger att butiken efter flytten kommer närmare flertalet av kunderna och att Handlarn kan bidra till att skolbyggnaden blir en ännu viktigare mötesplats för bygden.

– Vi har idéer om hur vi vill utveckla vissa saker. Bland annat flytta starten på el–ljusspåret till skolan. Sedan kan vi starta upp olika evenemang, som loppisar och annat.

– Närheten till gymnastikhallen kan också innebära att fler väljer att handla här, säger Niklas Sjölund som startat upp en barngymnastikgrupp med 35 inskrivna barn.

Ytterligare en satsning som planeras är att erbjuda Handlarns kunder möjlighet att handla även när butiken inte är bemannad. Preliminärt till kl 23 på kvällen och från kl 6 på morgonen.

– Vi har varit på studiebesök hos Nära dig i Mjällom där man har självbetjäning sedan några månader tillbaka, säger Tommy Sjölund.