13 feb 2024, 8:00

Hamek i Nyland har spännande planer för de kommande fem åren

bild på en leende man med glasögon och skägg
Hans Persson, Hamek Verkstad.

Hans Persson på Hamek Verkstad i Nyland har precis haft sitt sista möte i tillväxtprogrammet Business Scaleup.
– Jag har fått hjälp med att ta fram en femårsplan, så även om programmet är slut vet jag hur vi ska jobba vidare. Min verktygslåda är större idag. Inom fem år vill vi omsätta 50 miljoner och bli över 20 anställda, säger Hans Persson, vd på Hamek Verkstad.

Business Scaleup är ett tillväxtprogram i BizMakers regi som riktar sig till mikro- och småföretag i Västernorrland. Sen Hans Persson tog över företaget Hamek Verkstad har de sakta men säkert ökat i tillväxt. Men 2022 kom han till en punkt när han behövde ta hjälp.

– Mina verktyg räckte inte riktigt till. Jag kände att jag behövde hjälp med affärsutveckling för att växa och det här programmet såg spännande ut, säger Hans Persson. 

Programmet baseras på Navigator Scaleups beprövade metod och startar med en kartläggning av företaget. Därefter tilldelas bolaget fyra experter, så kallade coacher, som väljs ut unikt utifrån vad just det enskilda bolaget har för behov av extern kompetens.

– Det har hänt mycket sen vi påbörjade programmet i maj 2022. Vi har bytt affärssystem, utvecklat arbetsmiljön och börjat lägga grunden för ett nytt verksamhetssystem. Vi håller också på och rekryterar en platschef, berättar Hans.

Han tror att verksamhetssystemet ska hjälpa dem att standardisera sitt arbetssätt och att de därmed ska lägga grunden för att så småningom kunna få en ISO-certifiering. Med ett ISO-certifikat har företag bevis på att deras produkter, tjänster och system uppfyller vissa krav vilket blir en kvalitetsstämpel.

– Programmet har möjliggjort att vi kunnat ta de här kliven. Det har varit värdefullt att stanna upp och fundera på vad Hamek verkligen är bra på och att formulera affärsplanen. Vi har gjort en genomlysning av ekonomin i företaget så nu har vi bättre koll.

Hamek Verkstad är en mekanisk verkstad med bred tillverkning. Deras kunder består bland annat av leverantörer till industrier och av tillverkare av elbilsladdare, olika företag som inte har någon egen tillverkning. Produkter de tillverkar är exempelvis stora maskiner, rökgasspjäll och sandfickor.

I dag omsätter företaget 26 miljoner och har tolv anställda.