1 dec 2023, 10:07

Generationsväxling på Nordingrå Järn & Färg – barnen driver familjeföretaget vidare

en ung kvinna framför en vägg av hantverkarredskap
Ida Söderström, vd på Nordingrå Järn & Färg.

Efter 15 år som anställd i familjeföretaget Nordingrå Järn & Färg, blev Ida Söderström vd och delägare när hennes pappa Torbjörn Sundell genomförde en generationsväxling.

– Jag och min bror Jens tog över i fjol och det blev en smidig övergång, säger Ida.

Det var 1982 som Torbjörn Sundell grundade företaget. Han gjorde det tillsammans med sin mammas kusin Bernth Söderlund, i lokaler vid södra infarten till Nordingråvallen som numera är ombyggda till bostäder.

Man flyttade efter ett antal år till det som var en gammal läkarstation, mitt i samhället, för att våren 2021 göra ännu en flytt till tre gånger så stora lokaler i det som bland annat varit en skofabrik. 

Större butiksyta ger bättre möjligheter att exponera varorna.

– Här har vi 650 kvadratmeters yta och möjligheter att bygga ut, säger Ida.

En ordentlig brädgård är ett mål för framtiden.

– Då skulle vi kunna få ett komplett virkessortiment. Just nu har säljer vi bara tryckimpregnerat virke.

”Bestämmer över vårt eget sortiment”

Kramfors är en av landets järnhandelstätaste kommuner.

Trots detta tycker inte Ida att konkurrensen från de butiker som ligger närmast är den svåraste. Inte heller från de stora byggvaruhusen i städerna.

– Vi har alla upptagningsområden som är goda. Den tuffaste konkurrenten till oss är de stora bygghandlarna på nätet, men vår fördel gentemot dem är att vi kan erbjuda personlig service, råd och stå för snabba leveranser.

fasaden på Nordingrå Järn & Färg

Nordingrå Järn & Färg har motsvarande 3,75 heltidstjänster på lönelistan och tar in extrapersonal under högsäsong, men ingår inte i någon kedja.

– Jag ser det som en styrka, eftersom vi därför helt och hållet bestämmer över vårt sortiment och kan utforma det utifrån våra kunders behov och önskemål, säger Ida.

Och kunderna består både av privatpersoner och hantverkare.

Det finns gott om fritidshus i Nordingrå och läget, mitt i Höga Kusten, gör att invånarantalet i bygden sommartid mångdubblas.

–  Fritidshusägarna som bygger till och renoverar sina hus är viktiga för oss. Av vår totala omsättning kommer hälften från försäljningen som sker från maj till augusti. Mest säljer vi av färg och VVS–produkter.

Naturliga ansvarsområden

Beslutet att jobba i familjeföretaget har Ida aldrig ångrat. Heller inte att ta över verksamheten tillsammans med sin bror.

– Efter skolan jobbade jag både på Ica Nära här på Vallen och under några år på Gerdins – numera AQ – i Mjällom. Det var när jag blev varslad på Gerdins som jag började här och sedan har jag inte övervägt att jobba någon annanstans.

Rollfördelningen mellan Ida och brodern Jens i samband med övertagandet föll sig naturlig.

– Jag trivs bäst med att vara i butiken, möta kunder och sköta inköpen. Jens gillar och är bäst på bokföring och allt som gäller det administrativa. Så våra ansvarsområden har gett sig själva, säger Ida.