24 jan 2021, 18:36

Digitala event här för att stanna – Tingshuset satsar på Ådalens första streamingfestival

En man bakom en kamera
Fredrik Högberg.

Coronapandemin har slagit hårt mot många verksamheter. Inom kultursektorn har INSTÄLLT varit en följetong i tio månader.

Tingshuset i Nyland har också drabbats, men samtidigt satsat mer digitalt för att stå stabilare i fortsättningen. I mitten av februari arrangerar Tingshuset Ådalens första streamingfestival med massor av lokal musikunderhållning.

Fredrik Högberg är, tillsammans med Helen Lundquist–Dahlén, den som ansvarar för allt som sker i det gamla tingshuset vid Ångermanälvens mynning. Och Fredrik säger att Tingshuset, i motsats till många andra i deras bransch, klarat sig hyggligt under pandemin.

– Både jag och Helen har anställningar som pedagoger parallellt med Tingshuset och det gör att vi inte är lika sårbara som om vi behövt förlita oss enbart på vårt företag.

– Jag har också fått och genomfört ett par stora kompositörsuppdrag under 2020. 

Bland annat musiken till Kungliga Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum.

– Nu blev visserligen planerade konserter och turnéer kopplade till dem uppskjutna, men målsättningen är att de ska genomföras så snart det är möjligt, säger Fredrik.

Fredrik Högberg i filmstudion.

Investerat i digital utrustning

Under pandemin har Tingshuset, med hjälp av ekonomiskt stöd från bland annat Destination Höga Kusten, investerat i digitala kameror och mixerutrustning för att kunna genomföra digitala produktioner i egna lokaler.

– Vi ser det som ett sätt att rusta oss för framtiden och att ha fler ben att stå på. De digitala eventen kommer inte att upphöra när samhället återgår till det normala, utan de är här för att stanna. 

– Att kunna göra saker själva, som till exempel det Julquiz som vi producerade åt Kramfors kommun, ger oss nya möjligheter och ytterligare en intäktskälla, säger Fredrik Högberg.

Premiär för streamingfestival

Den 13–14 februari presenterar Tingshuset en streamingfestival med enbart lokala artister.

Du ser programmet här ovan.

– Vi gör det för att låta duktiga musiker och artister från området få en chans att uppträda inför många och vi hoppas att intresset blir stort och att det kan generera en del intäkter.

– Samtidigt är det ett bra sätt för Tingshuset att profilera sig som producent av sådana här evenemang, säger Fredrik Högberg.

Han har under 2020 också sett till att det mesta av det som spelats in och getts ut på etiketten Courthouse Music sedan 2001, nu finns på Spotify och alla andra strömningstjänster.

– Det kommer inte att inbringa några stora summor pengar. Men det är bra att vi finns där och för alla artister som gjort skivor hos oss är det bra att kunna hänvisa dit som ett led i sin egen marknadsföring. Dessutom ger det dem chansen att få en ny publik.