7 mar 2024, 13:29

Ann-Christin och Pernilla – två samverkande friskvårdsföretagare

två leende kvinnor framför en väg med en blommig tapet
Ann-Christin Larsson (t v) och Pernilla Söderlind.

Ann–Christin Larsson är naprapaten som varit verksam i Kramfors i årtionden. Pernilla Söderlind har under flera år erbjudit yogakurser och sysslar nu även med lymfmassage. Nu delar de två företagarna på lokaler i centrala Kramfors, firar snart ettårsjubileum för sitt samarbete – och öppnar upp för att samverka med fler i samma bransch.

Till Strandgatan i Kramfors flyttade Ann–Christin sitt företag Ryggakuten för några år sedan. Hon och förra kollegan Leif Erlander höll tidigare till på konferensanläggningen LärKan.

Eftersom det finns många rum i den lägenhet hon hyr, föddes idén om att återigen samarbeta med någon som kan komplettera hennes egna behandlingar.

– Och när jag träffade och lärde känna Pernilla Söderlind via det kvinnliga företagarnätverket Futura, föll det sig naturligt att hon delade lokal med mig, säger Ann–Christin.

Nöjda med utfallet

Båda är mycket nöjda över hur det blivit.

– Det är bra för mig att ha en fast punkt för min bisyssla och inte behöva använda en del av hemmet för den. Dessutom är det härligt att ha en kollega att prata med, få råd och göra saker tillsammans, säger Pernilla.

– Vi delar samma filosofi om att ta hand om människor, ger varandra energi och skapar också möjligheter för våra kunder till fler behandlingstyper än vi gjorde var för sig.

Pernilla har även High Coast–Yoga Flow men jobbar till vardags deltid på Ica Rosen i Nyland.

Även förebyggande behandlingar

Ann–Christin har hittills nästan uteslutande ägnat sig åt att behandla kunder som har värk i olika delar av kroppen, ischias, domningar och andra besvär.

– Men nu vill jag lägga kraft också på förebyggande behandlingar, för där finns det ett stort behov, säger hon.

– Jag började på Naprapathögskolan redan 1976, startade klinik i Kramfors 1982 och blev legitimerad naprapat 1994. Jag har jobbat med det här länge alltså, men glädjen och drivkraften att hjälpa människor är fortfarande lika stark. 

Någon egentlig marknadsföring har Ann–Christin sällan behövt göra. 

– Sedan jag etablerat mig här har jag ständigt haft kunder. Både dem jag behandlat under längre perioder och dem med akuta besvär. Det handlar nog om att kunder pratat väl om mig för folk som de känner och så har det bara rullat på.

Välkomnar fler

Pernilla hoppas och känner att det kan bli på samma sätt för henne.

– Nöjda kunder ger nya kunder och numera kan ju jag och Ann–Christin även generera kunder till varandra.

Nu vill Ann–Christin och Pernilla hitta en eller ett par andra kvinnliga företagare som också sysslar med friskvård.

– Vi har lokaler som det går att hyra in sig i och vi kan ju verkligen försäkra om att samarbete och samverkan är positivt, ler Pernilla.

FAKTA

* Naprapati definieras som ett system för specifik undersökning, diagnostik, manuell behandling och rehabilitering av smärta och dysfunktion i rörelse- och stödjeorganen. Den naprapatiska manuella terapin syftar till att återskapa funktion och minska smärta i det neuromuskuloskeletala systemet genom att påverka strukturer i och omkring ryggraden och andra leder.

* Lymfmassage har som syfte att stimulera lymfsystemet för att öka den naturliga dräneringen av lymfa och transportera överskottsvätska samt slaggprodukter tillbaka till blodbanan för att renas, samt därefter forslas ut ur kroppen via urinen. Den är en relativt mjuk behandlingsform där man arbetar med andningen, huden och bindväven.