6 mar 2023, 14:17

100-årsjubilerande Mjälloms Tunnbröd gör mångmiljoninvestering

En leende man framför hyllor med tunnbrödspaket.
Torbjörn Ullsten.

I år är det 100 år sedan som 21–åriga Rut Viberg startade ett litet tunnbrödsbageri på Grunnan i Mjällomsviken. Startkapitalet var 1 000 kronor som hon fått låna av en lokal skofabrikör.

Nu satsar Mjälloms Tunnbröd på en mångmiljoninvestering i bageriet i Ullånger, som både ger bättre arbetsmiljö och lägre produktionskostnader.

Företaget med totalt 20 anställda ska bygga två silos vid fabriken för förvaring av korn och vete, samt en ny degmaskin.

Det kommer att innebära lägre produktionskostnader och en förbättrad arbetsmiljö med mindre tunga lyft för medarbetarna.

– Vi kan köpa större volymer till lägre pris som kan hanteras på ett betydligt mindre krävande sätt än för närvarande, vilket i sin tur öppnar upp för fler kvinnliga medarbetare, säger ägaren och vd Torbjörn Ullsten.

Investeringen görs med stöd från Region Västernorrland och den totala kostnaden beräknas till cirka 7,5 miljoner kronor.

– Det är betydligt mer än den ursprungliga kalkylen, beroende på ökade kostnader till följd av händelser i vår omvärld. Men trots detta genomför vi allt som vi tänkt, eftersom de långsiktiga fördelarna är så stora.

Byggandet och installationerna kommer att ske i två etapper. Den första i mars och den andra i juni.

100–årsjubileum 15 september

Mjälloms Tunnbröd kommer att fira sitt 100–årsjubileum den 15 september tillsammans med medarbetare, samarbetspartner och inbjudna gäster, både i Ullånger och på Hotell Höga Kusten.

– Men på olika sätt kommer jubiléet att märkas under hela året. Det är inte så många företag som får fylla 100 år och vi är väldigt stolta över både år historia och företagets resa från småskalig tillverkning till dagens verksamhet, säger Torbjörn Ullsten.

Mjälloms Tunnbröd, med 20 anställda, har sedan ett par år både en deli och restaurang i anslutning till fabriken i Ullånger och Torbjörn Ullsten blev i fjol utsedd till Årets Företagare både i Kramfors kommun och Västernorrland.