6 apr 2021, 10:36

Produkter, precision och service i världsklass – framtidstro hos Nordfarbo i Nyland

En man
Magnus Burén, Nordfarbo.

För drygt 35 år sedan startade historien om Nordfarbo, när Thomas Burén drog igång verksamheten som färggrossist i båtbranschen.

1998 köpte man de nuvarande lokalerna vid Strandvägen i Nyland. Det innebar också starten för en successiv expansion och produktutveckling.

– Vi är i dag en komplett leverantör av sandwichpaneler för en mängd applikationer, säger Magnus Burén, som nu är vd på familjeföretaget. 

Företagets verksamhet vilar på tre ben. Det är legoarbeten inom skärning, fräsning och montage, containerisolering och teknikstationer.

Ser ljust på framtiden

I dag har Nordfarbo tolv anställda och vid arbetstoppar hyr man in fler. Företaget tillverkar bland annat sandwichpaneler för isolering av containers, byggnation av mobiltelefonstationer och sandwichlösningar, skräddarsydda för försvarsindustrin. En stor kund på legosidan är BAE Systems Hägglunds, som blandd annat köper komponenter till sina band- och stridsvagnar. 

I början av pandemin upplevde Nordfarbo en viss svacka i orderingången.

– Det var i princip tvärstopp för vissa volymprodukter, säger Magnus. Men dessbättre blev det inte så långvarigt. Hösten har sett riktigt bra ut och jag ser ljust på framtiden.

Avancerad maskinpark

Maskinparken och det integrerade CAD/CAM-systemet hos Nordfarbo är mycket högkvalitativa.

Stora investeringar har gjorts genom åren och man har länge levt upp till högt ställda krav på kvalitet och precision.

2019 utsågs man av BAE Systems till ”Årets leverantör” och ”Årets innovativa leverantör” för ”produkter av högsta kvalitet med en leveransprecision och servicegrad i världsklass”.

Stor del på export

En stor del av företagets produktion går på export. Det handlar huvudsakligen om Norge, Danmark och Finland. Just nu jobbar man bland annat med en större uppgraderingsserie av stridsvagnar till BAE.

– Vi har flera intressanta projekt på g och slår det väl ut, så är verksamheten tryggad för överskådlig tid, säger Magnus, som dock inte tar något för givet. 

Kan bli nyanställningar

– Det gäller att hela tiden vara på tårna, att optimera verksamheten och att se över organisationen. Och jag ser det inte som helt osannolikt, att det kan bli en del nyanställningar så småningom.

Magnus Burén trivs bra i Kramfors, både för egen del och för företaget.  

– Vi har ju inte vår huvudsakliga marknad inom kommunen, säger Magnus, men vi har duktiga medarbetare och bra lokala underleverantörer, som i hög grad bidragit till våra framgångar.

Magnus Burén.