9 okt 2023, 8:53

Per i Ullånger har planer på att utveckla sitt bageri och anställa personal

en bagare står bredvid en plåt painrichebröd som just tagits ur ugnen
Per Wiklund.

Per Wiklund i Ullånger bakade på hobbybasis under några år, parallellt med jobbet på Skidstahus och tjänsten som deltidsbrandman. Men när husföretaget sade upp personal, bestämde han sig för att satsa fullt ut på sitt bageri.

Nu driver han företaget Pers andra bullar i lokaler intill Mjälloms Tunnbröd. Och inför 2024 vill han utöka verksamheten.

Först höll han till hemma i bostaden i Bräcke, i närheten av Björnstugan.

– Sedan flyttade jag bageriet till Nordbo Gård, berättar Per.

När ägarna av den skulle sälja gården hade han tjugo dagar på sig att flytta ut.

– I det läget ringde Torbjörn Ullsten, vd på Mjälloms Tunnbröd, och erbjöd mig att ha min verksamhet här.

Inte bara det: Torbjörn ville även lägga över produktionen av skorpor för varumärket Emmas Skafferi på Per och att han skulle baka surdegsbröd till Mjälloms restaurang.

– Det var perfekt och inte mycket att fundera på, säger Per. 

Utöver leveranserna till Mjälloms har Pers andra bullar försäljning både till andra företag och privatpersoner. Hustrun Sandra är också involverad i företaget och gör bland annat tårtor och andra bakverk på beställning.

Köpt maskiner och recept lokalt

Maskinerna i bageriet har Per köpt från bland andra Ulf Järrendal i Bollstabruk, som under många år drevs Järrendals Bageri. Från Anders Holmberg på före detta Högakustenbageriet i Nordingrå har han köpt recepten till den klassiska Nordingrålimpan, de söta semmelbullarna och tekakorna.

– Det är välkända produkter i det här området och jag är glad över att kunna föra deras tradition vidare.

Innan Per startade bageriet hade han inte så stor erfarenhet av själva bagerihantverket.

– Men jag körde ut bröd åt flera stora brödleverantörer under en period och då snappade jag upp en del om både branschen och bakandet.

Långa arbetsdagar

Tillvaron som bagare – med massor av idéer och ett starkt driv att göra saker bättre hela tiden – innebär ofrånkomligt långa arbetsdagar.

– Blir det tolv timmar i bageriet är det en bra dag, skrattar Per. Ofta blir det fler. Men jag tycker att det är roligt!

– Nu vill jag knyta nya kontakter och skriva fler samarbetsavtal – det är på gång! – och går det som jag tänkt mig ska jag anställa personal. Vi kommer inte att klara av att leverera annars och det är ju angenäma problem.

Pop–up–butik i gallerian

Han har fabriksförsäljning under vardagarna. Den vill han öka.

– Eftersom jag ofta är här långt in på kvällarna kommer jag inom kort att öppna upp för en lucka ut mot parkeringen till Mjälloms Tunnbröd. Genom den kommer jag att kunna sälja till alla som känner doften och blir sugen på färskt bröd.

– Sommartid är det massor av folk som besöker Mjälloms deli och restaurang och vi kan säkert få en hel dem av dem att handla också av oss.

Pers hobby har vuxit till något större.

– På ett sätt är jag tacksam för att jag blev uppsagd från Skidstahus. Då fick jag större motivation att bygga vidare på det här.

Den 28 oktober kommer Pers andra bullar att ha en pop–up–butik i Gallerian Christoffer, Kramfors, när den firar sitt tioårsjubileum.

– Då hoppas jag att fler får upp ögonen för oss och våra produkter.