15 okt 2023, 13:45

Jeltjses Chokladpraliner i Docksta ska utveckla både verksamheten och produkterna

en leende kvinna framför hyllor av chokladprodukter
Sarayke de Jong.

Sarayke och Evert de Jong tog över en verksamhet med ett inarbetat varumärke: Jeltsjes Chokladpraliner.

Sedan dess har man bytt lokaler två gånger och även startat glasstillverkning.

– Nu känns det som vi har byggt klart för ett tag, säger Sarayke de Jong. Kommande år vill vi satsa mer på produktutveckling.

I det som förut var Docksta BTK:s kansli, mitt i Docksta, finns numera Jeltsjes Chokladpraliner med både tillverkning av exklusiva praliner, butik och café.

– Det här är ett bra läge med ytor som vi kan växa i. 

Ett par hundra meter inåt samhället, på samma gata, har Sarayke och Evert kvar den fastighet de först köpte efter flytten från Villa Orrbacken – där Jeltsjes grundades – och i den har de nu en glassbar under sommaren och hyr ut lägenheter på övervåningen.

– Vi har en person anställd på halvtid året runt som främst sköter uthyrningen och fastigheterna, plus då extrapersonal i caféet och glassbaren under högsäsong. I övrigt är det jag och Evert som gör allting, säger Sarayke.

Drivkraften är hantverket

Varje år producerar hon tiotusentals praliner på fin, belgisk choklad och med fyllning som till viss del är hämtad från naturens eget skafferi i närområdet.

– Min drivkraft är att förfina själva hantverket, säger Sarayke.

– För att få inspiration gör vi regelbundet resor till länder i olika delar av världen som har en erkänt bra chokladtradition.

Till dem hör förstås även Belgien. Belgisk choklad är sedan över hundra berömd för sin generellt höga kvalitet.

Stort intresse

För att bredda verksamheten arrangerar Sarayke både provningar och workshops.

– Intresset för smakhantverk, särskilt det som är lokalproducerat, ökar hela tiden och det i kombination med att vi finns mitt i Höga Kusten – som är en het destination och ett starkt varumärke – gör att vi hoppas kunna växa.

– Vår glass har fått ett bra mottagande från kunderna och vi vill hitta fler passande återförsäljare för pralinerna.

Det är fem år sedan som Sarayke och Evert de Jong från Nederländerna blev ägare av Jeltsjes Chokladpraliner – som startades av Jeltsje Hofstra-Hiemstra – och mycket har hänt sedan dess.

– Vi har många idéer att förverkliga och har nu förhoppningsvis några år där vi kan lägga mer tid på annat än att bygga om och flytta, skrattar Sarayke de Jong.