18 okt 2023, 15:01

Ådalens Stenhuggeri – familjeföretaget i Nyland som startade på 80-talet

två män i ett stenhuggeri
Sven Byström (t v) startade Ådalens Stenhuggeri som numera drivs av sönerna Lars (t h) och Dan.

I början av 80–talet fattade Sven Byström beslutet att starta ett stenhuggeri i Nyland.

– Det var jäkligt modigt gjort av pappa, säger sonen Lars.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka är det han och brodern Dan som driver familjeföretaget med två heltids– och två halvtidsanställda.

Det var när Sven Byström spelade hockey för Södertälje SK som han kom i kontakt med en man som drev ett stenhuggeri. Sven jobbade en del åt honom parallellt med hockeykarriären och fick lära sig både om branschen och själva hantverket.

Väl tillbaka i Nyland fick Sven anställning åt ett företag men så småningom bestämde han sig för att starta eget – och då blev det ett stenhuggeri.

– På den tiden pappa drog i gång var det väldigt mycket som gjordes för hand och krävde både precision och stor yrkesskicklighet, berättar Lars.

– Det finns fortfarande en hel del hantverk kvar i skapandet men somligt är ersatt av maskiner.

Flyttade hem när brodern dog

Själv hade Lars länge inte en tanke på att bli stenhuggare.

– Jag hade knappt varit inne i de här lokalerna innan jag flyttade hem för nitton år sedan.

Han hade då – precis som pappa – spelat hockey på elitnivå. Lars Byström var under många säsonger framgångsrik och populär forward i MoDo.

– Jag och övriga familjen hade rotat oss i Örnsköldsvik. Meningen var att vi skulle bli kvar där, men så dog min andra bror Jan–Ola tragiskt.

Han rånmördades under en vistelse i Tallin, 34 år gammal.

– Det var han och pappa som ägde företaget. När Jan–Ola dog klev jag in i verksamheten och för mig innebar det att vi – hela familjen – flyttade till Nyland.

Lars andra bror Dan jobbade då redan i företaget sedan flera år tillbaka.

– Nog tog det ett halvår att lära sig yrket skapligt men sen har det bara rullat på. Jag älskar faktiskt det här, att komma till jobbet, köra hårt från morgon till kväll och få utlopp för min kreativitet också, säger Lars.

För kunderna vill allt oftare ha gravstenar som är unika.

– Vi vill hålla en hög kvalitet på alla plan och givetvis värnar vi om respekt mot kunderna och om snabba leveranser, när det är bråttom.

Etablerat sig i Medelpad

Ådalens Stenhuggeri är det enda stenhuggeriet mellan Holmsund i norr och Bergsjö i söder.

– Pappa lyckades etablera oss i framför allt Ådalen och Örnsköldsvik och för fem–sex år sedan gjorde jag en bearbetning av marknaden i Sundsvall, genom att besöka begravningsbyråerna där nere, säger Lars.

– Det gav bra resultat och nu har vi stark försäljning i Medelpad och överhuvudtaget en nivå på omsättning och verksamhet som ger trygghet och bra lönsamhet.

Till skillnad från konkurrenterna har Ådalens Stenhuggeri valt att nischa sig på gravstenar.

– Andra tillverkar också köksbänkar och annat, men vi inriktar oss enbart på gravstenar.

Och det är fascinerande hur stora granitblock förvandlas till snygga gravstenar i olika utföranden med texter med varierande typsnitt.

– Vi säljer både till begravningsbyråer och privatpersoner och tar hand om alla transporter själva. Förutom nyproduktion blir det också en hel del kompletteringar och renoveringar av gravstenar.

Älskar att gå till jobbet

För Lars, som oplanerat hamnade i stenhuggeribranschen, är planen att jobba länge i företaget.

– Jag kan tänka mig att syssla med det här länge till. Jag är 58 år men jag kan mycket väl tänka mig att göra som pappa. 

Sven Byström fyller 80 år nästa gång men är aktiv i stenhuggeriet mest varenda vardag.

– När det är kul att gå till jobbet, varför ska man då sluta bara för att man uppnått en viss ålder? säger Lars Byström.