26 jun 2023, 17:50

Nu är andra upplagan av Summercamp på Hola folkhögskola igång

en kvinna framför 15-20 personer på stolar
Lea Kinnunen, med Lars Lundqvist från FVC uppkopplad på länk från Almedalen, introducerar deltagarna av årets Summercamp.

I fjol genomfördes den allra första Summercamp på Hola folkhögskola. En möjlighet för unga vuxna (18–29 år) att lära sig grunderna i att utveckla dataspel. Summercamp blev en succé och i går var det start för den andra upplagan av utbildningen. Förhoppningarna på en ny framgång är höga.

– Av de 20 deltagare som antogs 2022 slutförde 17 av dem Summercamp. 16 valde att studera efter detta och de är kvar i studier än, säger Lea Kinnunen, rektor på Hola Folkhögskola.

Lika många är antagna till Summercamp i år och 17 av deltagarna kommer från Kramfors kommun. 

Hola Folkhögskola samarbetar med FCV Sverige, Kramfors kommun och Samordningsförbundet i Kramfors och det övergripande syftet med Summercamp är att bryta utanförskap och skapa utbildnings- och arbetstillfällen för unga vuxna i Kramfors med omnejd.

– Nytt för i år är att vi förstärker tänket ”av unga för unga”, säger Lea Kinnunen. 

– Det är tre lärare som själva har deltagit på Summercamp/indiespelutveckling på Hola som ansvarar för kursen, men alla vi andra finns naturligtvis med som support. Även spellärarna i Luleå har varit med på Summercamp. 

Lars Lundqvist, FCV Sverige, deltog idag på länk från Almedalen. 

– Han är där för att berätta om Summercamp för politiker och andra deltagare på Almedalsveckan. Lars kommer till Hola under tisdagen.

Upplägget upprepas

Årets Summercamp är upplagt på samma sätt som i fjol.

– Utbildningen består av åtta block med fokus på att skapa spel från grunden. En tydlig progression och ett välbeprövat upplägg som resulterar i konkreta spelidéer, förklarar Lea Kinnunen.

Spelidéerna som deltagarna arbetar fram presenteras på avslutningen onsdag den 16 augusti.

För att kunna skapa spel, eliminerar Hola folkhögskola alla hinder: 

– Vi bjuder på lunch och fika, deltagarna får låna datorer och andra tekniska hjälpmedel (till exempel ritplattor), vi har hög lärar- och vuxennärvaro och en studie- och yrkesvägledare som har intervjuat alla deltagare och genomför löpande individuella samtal.

Deltagarna har fått formulera sina förväntningar inför Summercamp för att sedan följa upp dem i slutet.

– Allt för att synliggöra och bekräfta deras lärprocesser och väg till starkare självkänsla och självförtroende, känslan av anställningsbarhet och så vidare.

Beröm från ungdomscoachen

Camilla Dahlin är ungdomscoach och ansvarig för kommunalt aktivitetsansvar på Kramfors kommun. Hon var med på gårdagens uppstart och berömmer Hola folkhögskola för deras sätt att bemöta eleverna.

– Jag har aldrig upplevt en skola som visat ett sådant engagemang och vilja för att elever ska trivas och få de rätta förutsättningarna att lyckas. Jag blir väldigt glad och varm inombords av att se detta, säger Camilla.

Läs mer om Summercamp här:

https://magasin.kramfors.se/artiklar/summercamp-spelutveckling-gemensam-satsning-for-rekrytering-till-dataspelsbranschen/