16 mar 2022, 10:12

Minimässa för att hitta arbetskraft till besöksnäringsföretagen

Flera personer framför en roll-up
Representanter för arrangörerna av minimässan och företagen som deltog.

I måndags arrangerades en minimässa på Ådalsskolan i Kramfors, där drygt tio besöksnäringsföretag i kommunen marknadsförde sitt behov av arbetskraft inför sommarsäsongen mot gymnasieelever och arbetssökande.

Mässan genomfördes av Höga Kusten Destinationsutveckling AB och Region Västernorrland i samarbete med näringslivsenheten på Kramfors kommun och Arbetsförmedlingen.

– Men initiativet till den kom från besöksnäringsföretagen, säger Malin Wermelin, utvecklingssamordnare på Regionen.

Förutom besöksnäringsföretag deltog Hola Folkhögskola, Folksam, Campus Höga Kusten och välfärdsförvaltningen på Kramfors kommun.

– Det här är första gången vi gör något sånt här och vi gör det i alla fyra kommuner i Höga Kusten. Om utfallet blir gott finns det möjligheter att minimässan blir återkommande, säger Malin Wermelin.

Positiva intryck

Fredric Wedin, ägare av Skulebergets Havscamping, sökte bland annat kock, serveringspersonal och städpersonal.

– Jag tycker att det var ett bra upplägg och om man skruvar på några små detaljer kan det bli ännu bättre. Vi tror att vi hittade i alla fall en potentiell medarbetare inför sommaren och det är vi mycket nöjda med.

Mjälloms Tunnbröd är ett annat företag som var med på minimässan och som sökte personal till Deli 1923.

– Vi tycker att mässan var som vi förväntade oss. Vi fick visa upp oss och gillar att vi fick tillfälle att i omgångar träffa både elever och arbetssökande under hela mässtiden, säger Petra Boman från Deli 1923.

Mats Lindström, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen, hade också positiva intryck från mässan.

– Det var roligt att så många arbetsgivare såg möjligheten att träffa arbetssökande och studerande. Besöksnäringen har stort behov av arbetskraft och det är viktigt att skapa mötesplatser och möjligheter för arbetssökande och arbetsgivare att mötas, säger han.