10 aug 2022, 9:06

Invigning av Handlarn i Lugnviks nya lokaler den 27 augusti

Två män i en tom butikslokal
Tommy (t v) och Niklas Sjölund.

Söndag den 21 augusti stänger Handlarn i Lugnvik sin nuvarande livsmedelsbutik på Lugnviksvägen. Veckan därpå är det dags för nyöppning i de ny lokalerna i före detta Lugnviksskolan.

– Vi kommer att öppna så snart det är möjligt men den officiella invigningen sker lördag den 27 augusti, säger handlarna Tommy och Niklas Sjölund.

Arbetet i de nya lokalerna har pågått sedan tidigt i somras.

– Lokala hantverkare har jobbat för att få allt i ordning, förutom att vi själva lagt många timmar här, säger Niklas Sjölund.

Nu är nytt golv lagt, väggarna målade, de nya kylarna på plats och mycket färdigt.

De nya kylarna.

– De kommande veckorna ska vi ta itu med inredningen, skapa trivsel och till och med åstadkomma en feng shui–hörna vid ingången med porlande vatten, säger Tommy Sjölund.

Större och bättre lokaler

Handlarn kommer att få både större och bättre lokaler.

– Allt blir mer funktionellt – inte minst för leveranser av varor och parkeringsplatser för kunderna – och miljön inne i butiken kommer dessutom att bli toppenbra, med ren och fräsch luft och en mer lättöverskådlig butik.

–  Med alla biutrymmen och förbutiken kommer vi att kunna erbjuda kunderna en helt annan butiksupplevelse. Det här kommer att bli byns nya mötesplats. Ett nav för service, aktiviteter och träning. För Lugnviks IF har ju sina lokaler på övervåningen och alldeles intill ligger gymnastikhallen, säger Niklas Sjölund.

Dessutom blir det mer utrymme för den ständigt ökande pakethanteringen för Postnord, DHL, Schenker och Bring samt för leveranserna från Systembolaget.

Nu är “finliret” kvar innan den nya butiken kan öppna.

Om inte Handlarn flyttat till skolan hade Lugnviks IF sannolikt tvingats kallställa lokalerna.

– Nu tryggar vi både vår egen och föreningens framtid, säger Tommy Sjölund. Vi hamnar en bit ifrån genomfarten i Lugnvik, men kommer närmare de flesta av våra kunder. Fördelarna är klart övervägande.

Självbetjäning i höst

1964 startade Konsum verksamhet i Handlarns nuvarande lokaler. 2002 lade Konsum ned butiker över hela landet och den i Lugnvik togs över av en ekonomisk förening med Lugnviks IF som en av ägarna.

2014–16 drogs verksamheten med förlustsiffror och då övertog Tommy Sjölund verksamheten som han idag driver tillsammans med sonen Niklas.

– Under hösten kommer vi att starta upp självbetjäning mellan 6.00 och 23.00 alla dagar på de tider då butiken inte är bemannad. En service som vi även tror kan bidra till att öka intresset för fler att flytta till Lugnvik, säger Niklas Sjölund.

Vid nyöppningen den 27 augusti kommer det bland annat att delas ut varor till de 50 första kunderna från Bondens Frys och arrangeras byaloppis, tävlingar och tipsrunda.