19 jun 2023, 10:30

Christina flyttade tillbaka till Kramfors kommun – öppnade tapetserarverkstad på Sandslån

en leende kvinna vid en stol i en tapetseratverkstad
Christina – hemvändare och innehavare av Sandslåns tapetserarverkstad.

Varken en flytt tillbaka till födelsekommunen Kramfors eller att starta eget igen vid 54 års ålder var något som Christina Scherman Granström såg komma.

Men nu bor hon och hennes make på Sandslån, alldeles vid Ångermanälvens mynning, och hennes tapetserarverkstad har haft gott om jobb sedan dag ett. Utan någon annonsering.

– Jag älskar verkligen det här stället och det är inte helt fel att ha 28 steg till arbetsplatsen, säger Christina med ett hjärtligt skratt.

Nog för att hon haft eget företag förr, men det var 22 år sedan och de var inte tanken att det skulle bli så igen. 

– Man kan säga att jag gick helt och håller på känslan, förklarar hon.

Gick snabbt

Efter att ha jobbat som trädgårdsmästare och inom vårdsektorn i Härnösand – och drabbats av utmattningsdepression – hörde hon om möbeltapetserarutbildningen på Träakademien i Kramfors.

Det var en dag i februari 2020.

– Allt gick snabbt. Jag sade upp mig från mitt dåvarande jobb en förmiddag och på eftermiddagen sökte jag till utbildningen. 

– Jag blev antagen och sedan dess har det mesta handlat om glädje och inspiration, även om det också var väldigt krävande och utmanande att ta sig igenom utbildningen.

Det yrke som Christina har valt är slitsamt och ofta rätt komplicerat.

– Många tunga lyft, men mest en massa problemlösning och stort utlopp för kreativitet. Det passar mig helt perfekt, säger hon.

Flyttade från Härnösand till Sandslån

Att pendla från hemmet i Härnösand till utbildningen i Kramfors gick an, men när Christina – som flyttade från Kramfors kommun 1979 – plötsligt drabbades av hemlängtan till Ådalen och dessutom hittade en fastighet på Sandslån med både bostadshus och verkstadslokal, då gällde det att få maken med sig.

– Han, som bott i Härnösand i hela sitt liv, sa ja och då var det avgjort. 

Sedan i fjol har Christina sin tapetserarverkstad i en gammal livsmedelsbutik, några meter från vägen som leder längs strandkanten. Deras bostad finns i ett mindre hus strax bakom. 

På övervåningen av tapetserarverkstaden finnas en lägenhet som hyrs ut till en familj.

– Tre veckor efter det att jag tagit min examen som möbeltapetserare i juni förra året öppnade jag tapetserarverkstaden och trots noll marknadsföring har jag haft gott om jobb från första början.

– Först gick ryktet om att jag skulle öppna, sedan har nöjda kunder berättat för andra om mig och på den vägen är det.

Tre utbildade i kommunen

Att Christina i våras opererade en knäled och inte fick lyfta ens ett mjölkpaket på flera veckor, ledde inte till att verksamheten stannade upp.

– Nej, jag tog in en kollega som gick utbildningen samtidigt som mig, Catrin Bylund från Ullånger. Hon har jobbat här under min konvalescenstid och sedan ska hon öppna en egen tapetserarverkstad på sin hemort. Det blir jättebra för underlag finns och vi kan hjälpa varandra, säger Christina.

Förutom tapetserarverkstaden på Sandslån och den som ska öppna i Ullånger finns det sedan tidigare en i Näsänget, Nordingrå. 

Alla tre drivs av kvinnor.

”Rena drömmen”

För Christina Scherman Granström är tillvaron numera behaglig. Hon är fri från utmattning och depression och har hittat hem på Sandslån.

– Läget är fantastiskt och jobbet på firman kul men det här är också en underbar plats att bo och verka på. Det finns gott om kreativa människor och företagare, ett industrimuseum som hela tiden utvecklas och mycket spännande som är på gång. Det är ett driv bland invånarna som är enormt.

– Jag trodde aldrig att jag skulle bli kramforsbo igen men det är helt fantastiskt att vara tillbaka och ha det som vi har det. Rena drömmen, skulle jag vilja säga.