Svenskt Näringslivs sammanställning av kommunernas företagsklimat 2019 visar tyvärr att Kramfors rasat nedåt. Vi låter oss dock inspireras av kommuner som Timrå och Sollefteå och påbörjar ett utvecklingsarbete tillsammans med företagarföreningar och andra aktörer. Vi vill tillsammans med er ta ett stort kliv mot förbättrat företagsklimat.
Kommunikation är också viktigt så vi hoppas att ni gillar vårt nya digitala magasin med inspiration och information om kommunens näringsliv. Hör gärna av er om vad ni tyckte och om hur magasinet kan bli ännu bättre. Det är med dialog och samverkan som vi får ett starkt näringsliv!
Susanne Königson, Tillväxt- och näringslivschef, Kramfors kommun
Bjärtrå och Lugnvik – en attraktiv del av Höga Kusten
Länsmansgården
Bjärtrå Bed & Breakfast
Succé på Allsta Gård
BizMaker kliver fram
Så fick jag hjälp av BizMaker
Byggsatsningar i Kramfors
Ådalsskolan blomstrar
Inflyttningsguide
Digitaliseringsdagen
Aktuella upphandlingar
Grundutbildning styrelsearbete
Företagslunch
Företagsgalan i ny tappning
Mötesplatser
Höga Kusten Företagsmässa
Tillsammans med vårt kommunala bolag Höga Kusten Destinationsutveckling och det näringslivsdrivna Höga Kusten Turism ska vi dubbla besöksnäringen i Höga Kusten och skapa 800 nya jobb. För att göra det krävs utveckling både i och utanför vårt världsarv. Ett område där det på senare tid poppat upp flera spännande besöksmål och boenden är Bjärtrå och Lugnvik. Både High Coast Whisky och Kustens gårdsbryggeri satsar på besöksnäringen och vi har hälsat på tre anläggningar i närheten av de två som bidragit till att antal hotellnätter i Höga Kusten ser ut att öka för nionde året i rad. Läs mer om Länsmansgården, Allsta Gård och Bjärtrå B&B, tre anläggningar som utvecklar Höga Kusten som turistdestination.
När länsman Anselm Borin flyttade in i sin nybyggda herrgård i Lugnvik 1909, anade han knappast att stället, 110 år senare, skulle vara ett av länets mest spännande besöksmål. För mysigt boende, gastronomiska middagar och sakkunnigt ledda whiskyprovningar.
Bakom satsningen på Länsmansgården, som anläggningen heter i dag, står Agneta och Anders Jonasson.
– 2009 flyttade vi hit till Lugnvik, säger Agneta, som har en professionell bakgrund på restauranger i Östersund, Åre och Skottland.
Kombinerade intressen
– När vi fick chansen att köpa detta fantastiska hus, såg vi möjligheten att kombinera våra erfarenheter och intressen.
Anders Jonasson är en grundarna bakom High Coast Distillery och en mycket rutinerad arrangör av Skottlandsresor och whiskyprovningar.
– Vi erbjuder nu skräddarsydda whiskyupplevelser för våra kunder med såväl besök på destilleriet som botaniserande bland de 180 whiskysorterna i vår bar, säger han.
Barinredningen och de platsbyggda bokhyllorna, som installerades vid en omfattande renovering på 50-talet, utgör en smakfull inramning till restaurangen.
Säsongsbetonad meny
– Vi ser det som en rolig utmaning att komponera goda måltider utifrån vad säsongen har att erbjuda, säger Agneta. Och att bevara herrgården i ett så ursprungligt skick som möjligt.
Härom året köpte man in även grannfastigheten, Gula Villan, där man efter en omfattande renovering nu kan ta emot grupper för konferenser och boende.
Även de yttre miljöerna har genomgått en trivsam utveckling. Ett charmigt lusthus står lockande i grönskan och i det småkalla höstvädret stiger en inbjudande rök från det varma vattnet i spabadet.
Erbjuder upplevelser
– Vi ser naturligtvis gärna att företagen i området tar chansen att låta sina anställda och sina gäster få uppleva den här miljön och våra aktiviteter i Länsmansgården, säger Anders. Och inte minst vår populära julbuffé, som återkommer även i år.
Länsmansgården är en del av ”Framtidens Smakdestinationer” ett samverkansprojekt mellan bl.a. LRF, Region Västernorrland och Höga Kusten Destinationsutveckling. Det är därmed en anläggning som bedöms ge ”kvalitativa mat- och smakupplevelser av hög internationell klass”. Och länsman Borin ler nöjt i sin himmel.
I det stora, fina 1800-talshuset på höjden i Byn Hjälta, och med utsikt över betande kor och sjön Inholmstjärnen, träffar vi Pekka Palonen Vestberg. Tillsammans med hustrun Monica driver han sedan 2015 Bjärtrå Bed & Breakfast här.
– Det har varit en bra sommar, säger Pekka, som tycker att man nu är på väg att hitta en bra balans i verksamheten på anläggningen.
Hittade sitt drömhus
Sedan början av 90-talet har familjen Palonen Vestberg tillbringat somrarna i sin stuga vid Ångermanälven. I flera år hade man på håll beundrat det vackra huset på höjden i Hjälta och sommaren 2013 upptäckte man plötsligt, att det låg ute till försäljning. Drömmen om ett B&B väcktes och i september samma år blev man ägare till sitt drömhus.
– Efter 32 år i skolvärlden, kändes det skönt att göra något helt annat och i den takt man själv ville, säger Pekka. Den förre ägaren hade redan målat om huset utvändigt och med hjälp av lokala hantverkare har vi sedan genomfört en varsam renovering.
Hela familjen engagerad
Hela familjen är på olika sätt, och i varierande omfattning, engagerade i verksamheten. Pekka är den som i huvudsak håller ställningarna på plats, eftersom Monica samtidigt har ett jobb i Umeå. Dottern Frida sköter ekonomin, sonen Hannes och hans sambo Kajsa har hand om hemsidan och sonen Anton bidrar med erfarenheter från sitt arbete inom turismen på Nya Zeeland.
Samarbete inom området
– Vi har ett bra samarbete med andra anläggningar i området, säger Pekka. Det gäller både för boende och aktiviteter.
Någon speciell aktivitetsnisch har man inte på Bjärtrå B&B.
– Det är själva huset, de sköna sängarna och det fina läget som är vår nisch och det brukar räcka långt. Och vi kan ju alltid krydda anrättningen med att värma den finska vedeldade bastun för våra gäster.
På bilden: Inger Holmberg och Hans Nolén.
Ekologisk odling har alltid varit en ledstjärna för verksamheten på Allsta Gård i Bjärtrå. 1995 startade Inger Holmberg och Hans Nolén sin grönsaksodling. Snabbt blev man KRAV-certifierade och efter en successiv förädling av såväl verksamhet som produkter, är man i dag ett självklart inslag i länssatsningen ”Smaker och Upplevelser i Västernorrland”.
Bästa säsongen
I det fantastiska kretsloppshuset, som det tog fem år att bygga, har man just avslutat den fjärde säsongen med produktionskök, restaurang, kafé och bed & breakfast,
– Man kan säga att det var halvskapligt under de tre första säsongerna och att årets säsong har varit i särklass, säger Hans.
En av grundtankarna med kretsloppshuset var att få ett rymligt och funktionellt kök för förädling och försäljning av gårdens produkter.
Harmonisk atmosfär
– Men det visade sig snart att restaurangdelen var det som växte snabbast, säger Inger. Folk vill tydligen uppleva den lugna och harmoniska atmosfären här, medan man äter den hemlagade och egenproducerade maten.
Från jord till bord, är något av ett motto på Allsta Gård och man producerar många olika grönsaker och rotfrukter.
Hela gården är egentligen ett kretsloppssystem. Efter det senaste bygget av en solcellsanläggning hoppas man bli självförsörjande på el. Det blir till och med ett överskott under sommaren.
Visningsträdgård
Både Inger och Hans har hela tiden haft andra arbeten vid sidan av verksamheten på gården. I dag är man dock ”statsanställda” och kan ägna hela sin tid åt att förvalta och förädla sitt livsverk. Visionerna inför framtiden präglas av en viss försiktighet, men det finns ända vissa planer.
– Vi vill gärna utveckla kaféet, eftersom vi har möjlighet att ta emot mindre grupper för konferenser och erbjuda luncher och fika, säger Inger. Det finns också möjlighet att hyra mountainbikecyklar och uppleva Saltsjöns vildmark eller besöka lokalhistoriska platser. Cykla en hel dag med lunch- eller fikapaket från gården.
– Jag drömmer också om att få till någon form av visningsträdgård.
BizMaker fördjupar samarbetet med näringslivet i Kramfors kommun. Alla entreprenörer erbjuds kostnadsfri rådgivning upp till fyra gånger. – Vi vill bolla idéer med alla företagare, inte bara startups, säger affärsrådgivaren Cecilia Nordlund.
BizMaker är ett regionalt innovationsbolag i Västernorrland, med uppdraget att främja företagsutveckling och förnyelse av näringsliv och samhälle.
Cecilia Nordlund, en av BizMakers nio affärsrådgivare, ser stora utvecklingsmöjligheter för näringslivet i företagstäta Kramfors kommun.
Fantastisk potential
– Här finns massor av drivna människor och en fantastisk potential, inte minst för bolag med koppling till de stora industriföretagen och inom besöksnäringen i vackra Höga Kusten. Kommunikationerna är bra och det är nära till flera större stadsregioner, säger hon.
Därför gör BizMaker nu en tydligare satsning i Kramfors och Höga Kusten. Alla företagare, oavsett i vilken fas de befinner sig, erbjuds träffa en affärsrådgivare kostnadsfritt upp till fyra gånger.
Alla drivna entreprenörer
– Det finns en bild av att vi endast vill träffa superinnovativa bolag. I själva verket söker vi kontakt med alla drivna entreprenörer som vill bolla idéer eller skruva till sitt koncept, säger Cecilia Nordlund.
Samtidigt har det lokala BizMaker-kontoret i centrala Kramfors tagits bort.
– Vi har anpassat oss efter företagens behov. Många driftiga entreprenörer finns i andra delar av kommunen och vi åker gärna ut till dem, säger Cecilia Nordlund, som särskilt lyfter fram samarbetet med kommunens näringslivskontor som en viktig förutsättning för framgång:
– Tillsammans når vi ut till fler. Det är en win win-situation.
Kompletterar varandra
En uppfattning som delas av Kramfors kommuns näringslivsutvecklare Anders Bosenius som möter många potentiella och nyblivna företagare.
– Näringslivskontoret har en bra dialog med BizMaker, vi kompletterar varandra. Jag träffar många som funderar på att starta eget och kan slussa dem vidare. Inte minst när det finns en idé som går att skala upp.
Anders Bosenius har själv mångårig erfarenhet av att driva företag.
– Som rådgivare är det viktigt att ha förståelse för entreprenörens villkor och hur vi kan vårda idébärarna. De är nyckeln till allt, säger han.
Affärsrådgivare BizMaker
070 557 90 03, cecilia.nordlund(@)bizmaker.se
Näringslivsutvecklare Kramfors Kommun
070-190 85 60, anders.bosenius(@)kramfors.se
BizMaker är en av flera regionala aktörer som kan hjälpa dig att starta, driva eller utveckla ditt företag. Kontakta Anders på näringslivsenheten eller gå in på verksamt.se för att få information om vilken av Almi, Almi Invest, Business Sweden, BizMaker och Coompanion som ger rätt rådgivning utifrån ditt behov.
Pernilla driver Lifepulse med säte i Norrfällsviken som utvecklat webbaserade program för livsstilsförändring som når alla på arbetsplatsen. Just nu söker man företag från olika branscher för en större testpilot.
– Som egenföretagare har jag stor kunskap om mitt eget område (hälsa och beteendeförändring) men jag saknade kunskapen hur jag på bästa sätt skulle kommersialisera min idé. På BizMaker finns ett stort och brett nätverk av olika affärskompetenser. Själv har jag främst haft nytta av att lära mig affärsprocessen, allt från att göra en marknadsplan och behovsanalys till verifiering och prissättning.
Vilket är ditt bästa råd till andra entreprenörer?
– Våga tro på dig själv och satsa på din idé. Ta kontakt med en rådgivare som kan ge feedback om hur du kan ta din idé vidare och få den att växa.
Magnus driver Energy Sourcing Technology i Docksta som utvecklat mjukvara för hantering av elinköpsaffärer. Bolaget har fått en flygande start med hittills fem nya kunder under 2019.
– Det som framför allt hade ett väldigt stort värde för mig var de mjuka värdena. Att helt enkelt ha någon att samtala med när det kändes motigt rent känslomässigt. Att vara entreprenör och att utmana befintliga strukturer innebär bokstavligen en daglig kamp bestående av blod, svett och tårar. Då behövs det någon att vila emot och samtala med, för att orka.
Vilket är ditt bästa råd till andra entreprenörer?
– Att inte bli rädd för de frågor och känslor som handlar om att man känner sig ensam, misslyckad och trött. De måste få komma och de måste hanteras. Då är det bra att ha människor runt en som man kan vara känslomässigt helt öppen med och som förstår och kan ställa de rätta frågorna.
Både privata och- offentliga aktörer satsar för att skapa en attraktivare kommun Här är några av de byggsatsningar och utvecklingsprojekt som pågår och ska påbörjas i kommunen.
Husindustrier bygger vid Willys i Kramfors ett fyravåningshus med 22 hyresrätter och på bottenvåningen blir det ett kafé. Husindustrier har byggt många fastigheter i södra Sverige och har även verksamhet i Tyskland. Kramfors blir en av de nordligaste platserna. Inflyttning beräknas ske under december.
High Coast Distillery fortsätter sin expansion och satsar 15 miljoner kronor till för att bland annat fördubbla sin möjlighet att lagra whisky och utveckla besöksverksamheten med camping för husbil och husvagnar. Totalt har företaget satsat ca 50 miljoner kronor på destilleri och visitor center i Marieberg, Bjärtrå, sedan starten för knappt 10 år sen.
Innan årsskiftet, november är det dags för inflyttning i Krambos nyproducerade hus med 24 lägenheter på Kungsgatan i centrala Kramfors.
Några andra kommunala satsningar är ett tvåtusen kvadratmeter stort ridhus, som kompletterar det befintliga ridhuset i Björknäs. Stalldelen utökas med tio boxar, vilket gör att man kan ta emot fler hästar.
Kramfors kommun har även rustat upp parkeringsplatser, bryggor, kajer och servicehus på ett flertal platser i Ådalen och Höga Kusten för att bli en attraktivare besöksdestination.
Kommunen har ansökt om pengar från tillväxtverket till ny liftanläggning, downhill-bana, ställplatser och annan infrastruktur vid Skuleberget. Visionen tillsammans med övriga aktörer kring Skuleberget är att skapa Sveriges bästa friluftsdestination. En av aktörerna är FriluftsByn, som just nu investerar sju miljoner kronor i en kajakcentral, konferens- och restauranganläggning.
Vill du veta mer om ovanstående projekt kan du besöka företagslunchen den 9 oktober på Hotell Kramm i Kramfors. Då får du även reda på utvecklingsplanerna för Björkuddens hotell i Nyadal, som ägs av Hotell Höga Kusten. På plats finns även Skidsta Hus, Mediateknik, Carlsson Fastigheter, Kramfors kommun samt lunchgäster från näringslivet. Läs mer och anmäl dig här.
Se hur bryggor och annan turistisk infrastruktur rustats upp i Besöksnäringsprojektet. Här kan du visa filmen på vimeo.
Tid: 9 oktober 11.45-13.30
Plats: Hotell Kramm
Kom och lyssna på nedanstående aktörer:
11.45-11.50 Intro
11.50-12.00 Husindustrier – Nytt bostadshus i centrala Kramfors
12.00-12.10 Hotell Höga Kusten/Hotell Björkudden, utvecklingsplaner
12.10-12.20 Skidstahus – Vad är på gång, hur ser bostadsmarknaden ut?
12.20-12.30 Mediateknik Fiberbyggnation i Kramfors kommun
12.40-12.50 Carlsson Fastigheter – Förvaltning med ansvar
12.50-13.00 High Coast Destillery- pågående utvecklingsplaner & framtid
13.00-13.10 Krambo – Husbygget Monarken, vad mer är på gång?
13.10-13.30 Kommunens egna utvecklingsprojekt
Ingen föranmälan behövs, öppet forum.
Begränsat antal platser. Programmet kan komma att justeras. Lunch betalas på plats och kostar 95 kr.
På Ådalsskolan studerar idag 594 elever på nationella programmen, och av dessa har 323 valt yrkesprogram. Det betyder att över hälften av skolans elever studerar till ett yrke.
– Sverige kämpar som nation för att öka intresset för yrkesprogrammen, efter dramatiska minskningar i snart över ett decennium. Men vi har lyckats bryta den här trenden, berättar Peyman Vahedi, rektor för yrkesprogrammen på Ådalsskolan.
Flera av programmen har också 100% måluppfyllelse i kombination med att eleverna i årskurs 3 har kunnat garanteras anställning efter examen. Nyckelfaktor för dessa framgångar är samarbetet med lokala näringslivet, menar rektorn.
– Vi erbjuder 11 yrkesprogram där 9 av dem är förlagda till offentliga eller privata arbetsplatser. Det är helt avgörande med denna typ av samarbete om vi ska kunna möta stora utmaningen med kompetensförsörjning, menar Peyman.
Variation och utbud ökar intresset
Bland de arbetsplatser som erbjuder elever lärlingsplats återfinns förskolor, skolor, butiker, industri- och teknikföretag, restauranger, vårdinrättningar, bilverkstäder och många fler branscher och arbetsgivare.
– En 16-åring kan ha svårt att finna fortsatt motivation för ytterligare 3 år vid skolbänken. Men samtidigt vet vi att gymnasieexamen är en förutsättning på arbetsmarknaden idag. Därför är ett utbud en motivationsfaktor som på sikt motverkar utanförskap, avslutar Peyman.
För att vara en fortsatt attraktiv skola med fruktbart samarbete med närsamhället deltar Ådalsskolan i olika arrangemang under läsåret, bl.a. jobbmässor och studiebesök.
Frågor besvaras av:
Peyman Vahedi, rektor Ådalsskolan
0612 – 69 21 69
”Välkommen hit” är en digital och interaktiv vägledning och information för att stimulera inflyttning till Kramfors och andra kommuner.
Webbplatsen ska dessutom bidra till att arbetsgivare får stöd i att attrahera efterfrågad kompetens när denna söks.
Så här ser resultatet ut: https://www.valkommen-hit.se/sv/
Tjänsten bygger på Google Maps och för att dessa ska ge så korrekt information som möjligt om området i fråga, är det viktigt att alla företag och organisationer skapar och/eller uppdaterar sina uppgifter i Google Maps. Det gör du enklast genom att klicka här. Ju bättre och mer korrekt information det finns om Kramfors kommun desto större chans för mer inflyttning.
Om du har frågor om Välkommen hit, kontaktar du Anders Bosenius på samhällsavdelningen Kramfors kommun.
anders.bosenius@kramfors.se
”Digitaliseringsdagen – Bygg och Transport” är speciellt utformad för dig som är företagare, framförallt inom bygg- och transportsektorn. Utgångspunkten är de stora förändringar som väntas inom byggbranschen under de närmaste åren, som en följd av digitaliseringen.
Under dagen bjuds det på inspirerande intervjuer och konkreta case, blandat med de senaste trenderna. Det är också ett tillfälle att träffa kollegor i branschen och utbyta idéer, tankar och erfarenheter
Tid: Onsdag 20 november 2019 kl 09.00-13.00
Plats: Arken, Örnsköldsvik
Läs mer och anmäl dig senast 11 november på www.ornskoldsvik.se/digilots
Ramavtal rivning
Sista anbudsdag: 2019-10-07
Handledning – VINR och Familjerådgivning
Sista anbudsdag: 2019-10-07
Kommunens upphandlingsenhet använder upphandlingsverktyget e-Avrop.
På www.e-Avrop.com kan du som leverantör kostnadsfritt registrera dig, ta del av aktuella upphandlingar samt lämna anbud till upphandlingar.
Utbildningen riktar sig i första hand till företagare och styrelseledamöter i små och medelstora aktiebolag, som idag inte har en aktiv styrelse. Den riktar sig även till de som har begränsad erfarenhet av styrelsearbete, eller saknar erfarenhet om hur aktivt styrelsearbete skall utföras.
Utbildare: Exploratoriet, Annica Bray
Datum: 7 och 14 oktober kl 9:00-16:00.
Plats: Reveljen, Nipanområdet, Sollefteå.
Kostnad: maxpris 5 600 kr/deltagare (vid avbokning efter den 1/10 debiteras hela kursavgiften).
Mer info och anmälan: Klicka här!
Kramfors kommun och branschorganisationernas företrädare har startat upp ett arbete med ett omtag på nuvarande koncept för Företagsgalan. Galan skjuts därmed upp några månader för att återkomma i ny skepnad den 14 mars 2020.
Kommunen tycker att det är viktigt att uppmärksamma och premiera entreprenörer och företagsgalan är ett av kommunens prioriterade evenemang.
– Företagens framgångar har stor betydelse för kommunens välgång. Vi vill forma ett intressant och långsiktigt hållbart koncept, säger Susanne Königson, tillväxt- och näringslivschef.
Du kan alltid vända dig till näringslivsenheten, om du har behov av rådgivning, vill etablera ditt företag här, har önskemål om en specifik utbildning eller har ett myndighetsärende men inte vet vilken handläggare du ska prata med. Vi gör även företagsbesök, med och utan politiker, så hör av dig om du vill vi ska komma till just ditt företag.
Vill du nätverka, få inspiration och information, arrangerar kommunen tillsammans med företagarföreningarna och andra samverkanspartners Företagsgala, Höga Kusten-mässa, luncher och andra träffar, där du träffar oss och andra inom näringslivet. Se kalendarium för några av de arrangemang som planeras:
9 oktober Företagslunch på Hotell Kramm
6 november Företagslunch på Hotell Björkudden
14 mars Företagsgala med nytt koncept
24 & 25 april Höga Kusten-mässan, Tennishallen Kramfors
Besök kramfors.se/naringsliv-arbete för mer info.
Vi bjuder in till Företagsmässa på Tennishallen i Kramfors igen. Precis som tidigare år arrangerar vi mässan med Sollefteå kommun.
Anmälan sker via vår hemsida hogakustenforetagsmassa.se
Boka nu så får ni boka tidigt-rabatt. Pris vid bokning nu är totalt 3000 kronor per monter (priset är exkl moms och ordinarie pris är 4000kr).
Alla montrar på Höga Kusten-mässan 2018 och 2019 bokades upp tidigt så passa på för att vara säker på en plats.