Nyligen släppte Docksta Sko sin första inredningskollektion. Det är kuddar och bordstabletter, i samma svenska läder som skorna tillverkas av, som nu kompletterar det traditionella utbudet av skor.
Hållbarhet är mer aktuellt än någonsin och det har man på Docksta skofabrik tagit fasta på.
– Vi märker att det finns en stor efterfrågan på just hållbara material, både när det gäller skor och inredning. Sakerna ska gärna hålla genom generationer, säger Lisa Edin, vd på Docksta Sko.
Tillverkade för hand
Först ut består inredningskollektionen av kuddar och bordstabletter i svenskt, vegetabiliskt garvat läder. Kollektionen har tagits fram genom ett samarbete med industridesignern Denis Vilenica – en avskalad, skandinavisk design i brunt skinn, som tagit inspiration från Höga Kustens omgivningar. Och precis som skorna är produkterna tillverkade för hand i fabriken i Docksta.
Åldras vackert
Inredningskollektionen går under namnet Docksta och består inledningsvis av två varianter av stilrena kuddar samt bordstabletter vilka passar såväl i hemmet som på arbetsplatsen. Råvarumaterialet kommer från svenska Tärnsjö Garveri, där lädret är garvat med vegetabilier, vilket ger en varierad och levande yta som åldras vackert med åren.
Hoppas på klassiker
Den ena designen av kudde har ett styvare läder och är tänkt att användas som inredning på arbetsplatser och i det offentliga rummet, medan den andra är en mjukare variant som passar utmärkt hemma i soffan.
– Sedan starten 1923 har Docksta Sko producerat produkter som kännetecknas av kvalitet och hållbarhet och det är något vi kommer att fortsätta med. Vi hoppas naturligtvis att vår inredning kommer att bli en svensk designklassiker, precis som våra skor, avslutar Lisa Edin.
Skulebergets Frestelse är namnet på den nya verksamheten i Docksta, som består av ett chokladcafé samt uthyrning av semesterboende. Det är det holländska paret Sarayke och Evert de Jong som köpt upp verksamheten Jeltsjes chokladpraliner.
Den omstartade chokladverksamheten öppnade upp i början av april, efter att paret renoverat och gjort i ordning den nya butiken på Dockstavägen. Ortsbor och besökande lär jubla, för de utsökta pralinerna finns nämligen i många olika skepnader och smakkombinationer, som blir en dansant fest för smaklökarna.
Uppfyller drömmen
Sarayke och Evert de Jong kommer från Nederländerna och köpte hus i Docksta som semesterboende 2016. De kom sedan i kontakt med landsmännen Jeltsje och Gerke Hofstra Hiemstra och när de snart fick erbjudandet om att ta över verksamheten, tog de chansen att uppfylla drömmen om att driva en liten chokladfabrik. De flyttade därmed hit permanent i oktober 2018.
Samma recept
De handgjorda, ekologiska chokladpralinerna finns både att köpa hem och att njuta av i en chokladfika på plats i caféet, tillsammans med kaffe eller annan dryck. En nybyggd terass lockar dessutom, nu när finvädret kommit åter.
– Pralinerna kommer till en början att säljas under båda namnen, Skulebergets Frestelse samt det redan inarbetade namnet Jelstjes chokladpraliner. Och chokladreceptet fortsätter att vara Jelstjes, som dessutom fortsätter att bistå oss under uppstarten, för att allt ska gå så smidigt som möjligt, säger Evert de Jong.
Håller för fairtrade
– Alla våra produkter skapas av choklad av högsta kvalitet. Antalet fyllningar att välja bland är många, och en del av dem har sitt ursprung i Skuleskogens skafferi, berättar Sarayke.
Alla råvaror håller också måttet för fairtrade, vilket skapar förutsättningar för kakaoodlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.
Sarayke är den som kommer att stå för pralintillverkningen och hon kommer även att hålla i work-shops för den som är intresserad av att lära sig tillverka egna praliner. I samma byggnad som butiken finns på övre plan tre lägenheter som kommer att hyras ut till semestergäster.
Höga Kusten Airport bildar tillsammans med Handelskammaren ett flygråd, där de vill stärka utvecklingen för bättre lösningar och kommunikationer i regionen Kramfors-Sollefteå.
Höga Kusten Airport har blivit tilldelad trafikplikt av staten (Trafikverket) för perioden okt 2019 – okt 2023, vilket innebär att staten står för större delen av flygtrafiken under denna period och förhoppningsvis i en fortsättning därefter.
I flygrådet är det tänkt att de största företagen i Kramfors och Sollefteå kommuner ska vara representerade. Där har ni möjlighet att påverka och framföra era önskemål, vilket i slutändan ska främja era verksamheter. Kommun- och näringslivscheferna i båda kommunerna kommer att vara representerade.
VD Per Enroth per.enroth@hkairport.se 073-034 77 11
Marknad/Utv Tomas Jansson tomas.jansson@raketen.se 072-222 65 75
Ett tillfälligt företagsstöd som riktar sig till:
– Kvinnor som äger och driver företag
– Kvinnor och män, födda utanför norden, som bott i Sverige i 10 år eller kortare och som äger och driver företag
Checken kan lämnas till mikroföretag: max 9 anställda, högst 2 miljoner euro i omsättning
Tillväxtchecken kan beviljas även om lokal konkurrens förekommer.
Stöd kan lämnas med upp till 50 % av godkända kostnader.
För ”hårda” kostnader (exempelvis maskiner/inventarier) gäller max 60 000 kr i investeringskostnad.
För ”mjuka” kostnader (exempelvis marknadsföring, affärsutveckling, utbildning och produktutveckling) finns ingen övre beloppsgräns.
Läs mer på www.rvn.se/tillvaxtcheck Sök via e-tjänsten www.minansokan.se
Sista ansökningsdag: 1 juli 2019
Sedan en tid tillbaka har Kramfors och Sollefteå arbetat för en etablering av ett totalförsvar i Mellannorrland. Dan Eliasson, Generaldirektör MSB, besökte MSB och våra kommuner i höstas, hans bedömning var att vi har bra grundförutsättningar för att konkurrera, men vi behöver tillföra ”något mer”. Sollefteå kommun, Kramfors kommun och MSB Sandö arrangerar nu en tvådagars workshop på temat hur vi gemensamt kan forma ett attraktivt, dynamiskt och framtidsinriktat koncept för att bidra till Sveriges totalförsvar och säkerhet.
Varför gör Kramfors detta?
Under år 2020 väntas ett beslut fattas av Försvarsmakten för etablering av försvarsverksamhet. För att påverka och underlätta Försvarsmaktens beslut om en etablering föreslås därför ett aktivt påverkansarbete, där syftet är att påvisa de fördelar som en etablering av ett totalförsvar i mellannorrland skulle innebära för Sverige och Försvarsmakten. Kramfors kommun har tillsammans med närliggande kommuner goda förutsättningar att spela en strategisk roll i det framtida totalförsvaret. På strategisk nivå ligger vi geografiskt bra till, det finns goda kommunikationer och annan samhällsviktig infrastruktur. En etablering i området skulle vara kostnadseffektivt eftersom ett flertal totalförsvarssektorer med militär infrastruktur redan finns här. Kvalificerad försvarsindustri finns representerad i området, vilket kan utvecklas ytterligare. En försvarsetablering skulle innebära inflyttning och fler arbetstillfällen. Vid en etablering kommer Försvarsmakten också behöva stöd i rekryteringsarbetet och här kan kommunerna bidra med stöd och hjälp i t.ex. marknadsföring och stöd till medföljande att hitta sysselsättning. Det är också viktigt att signalera att länets kommuner kommer att vara långsiktiga och nära samarbetspartners vid en försvarsetablering och ett framtida utvecklingsarbete. Eftersom Kramfors kommun finns i ett strategiskt viktigt område känns det viktigt att uttrycka vilja och ambition att stärka Sveriges säkerhet och att kommunen anser det vara prioriterat att bistå Försvarsmakten.
Påbyggnad Ridhus Björknäs
Sista anbudsdag: 2019-06-09
Kommunens upphandlingsenhet använder upphandlingsverktyget e-Avrop.
På www.e-Avrop.com kan du som leverantör kostnadsfritt registrera dig, ta del av aktuella upphandlingar samt lämna anbud till upphandlingar.
För att öka vår tillgänglighet för näringsidkare har näringslivs- och utvecklingsenheten inklusive Företagsservice flyttat till andra lokaler tillsammans med kultur & fritidsenheten på Torggatan 12 (f.d. Arbetsförmedlingen). Tillväxt- och näringslivschef har placerats i anslutning till övrig kommunledning och tar företrädesvis emot besökare i kommunreceptionen Kom In.
Näringslivsenheten har också infört en funktionsbrevlåda för inkommande företagsärenden. Skicka gärna era frågor till: foretagsservice@kramfors.se
Docksta bageri har legat vilande under ett år men har nu kommit igång med verksamheten igen, dock i mindre skala än tidigare.
– Jag gillar att jobba med det här hantverket och vi har många kunder som verkligen uppskattar vårt bröd så det känns väldigt kul att vara igång igen, säger Ulf Wallinder.
Populära tunnbröd
Ulf och Anna-Lena Wallinder startade Docksta bageri 2013 och har haft fullt upp med att baka, framförallt de populära tunnbröden.
– Det har alltid varit ett roligt jobb men det blev lite för mycket till slut så vi bestämde oss för att ta en paus, berättar Ulf.
Endast över disk
Ulf har jobbat som bagare i mer än 20 år och framförallt på Mjälloms tunnbrödsfabrik, där han även jobbat som produktionsansvarig. Under det senaste året har han också varit tillbaka för att hjälpa till med produktionen där, men nu är han åter igång med sin egen verksamhet på Docksta bageri.
– Det är ju mitt eget hantverk jag vill hålla på med, men i mindre skala så att det inte blir övermäktigt. Nu kommer det att vara mer som en hobby och jag jobbar med annat i huvudsak, fiberdragning faktiskt, och detta blir ett bra komplement. Vi kommer att hålla öppet i butiken torsdag till lördag och vi säljer numera endast över disk.
Låter känslan styra
Det som bakas är framförallt mjukt tunnbröd, hällakakor och matbröd.
– Jag tycker att vi har en så bra produkt, så vi vill att den ska leva kvar, och det är härligt att jobba med det här. Här bakar jag inte med maskiner utan använder mig av traditionell teknik och låter känslan styra. Det är ingen klocka som säger när brödet är klart, utan jag använder mig av ögonen och känslan – det blir alltid bäst så, ler Ulf.
“Jag använder mig av ögonen och känslan. Det blir alltid bäst så.”
– Ulf Wallinder
Från vänster: Britt-Marie Näsmark, Mathias Sundin, Katarina Lundqvist och Margareta Westin.
Nordingrå har valts ut som testområde för att utveckla kollektivtrafiken i glesbygd inom projektet Koll2020, som drivs av Region Västernorrland och Kollektivtrafikmyndigheten, tillsammans med Trafikverket och kommunerna i länet.
– Inom perioden juni 2019 till maj 2020 kommer Nordingrå att fungera som testområde, säger Mathias Sundin, som är projektledare för Koll2020.
Målet är fler resor
Projektets syfte är att utveckla länets kollektivtrafik. Det stora målet är att fler resor utförs med vår kollektivtrafik 2020 jämfört med 2015. Västernorrland ligger dåligt till i förhållande till resten av landet när det gäller antal kollektivt resande. En specifik del i projektet handlar om att utveckla kollektivtrafiken i glesbygd och här får alltså Nordingrå stå som testområde.
Turister och boende
Testet är uppdelat i två delar där den första delen under sommaren riktar sig till turister i området, som med bussen kan åka till och mellan områdets alla intressanta besöksmål. Vid skolstarten i augusti ersätts sommarupplägget av ett upplägg som riktar sig till de boende i Nordingrå. Det upplägget ska underlätta arbetspendling, serviceresor och fritidsresor och pågår fram till sommaren 2020.
Enkät om behovet
En viktig del nu är att nå ut med information och samla in synpunkter. En enkät har skickats ut till de som bor i Nordingråområdet.
– Vi behöver din hjälp att få reda på vilka resbehov som finns och vilka resor ni kan tänka er att åka kollektivt. Vi har därför gjort i ordning en enkel enkät som ni besvarar helt anonymt. Genom din medverkan hjälper du oss att skapa ett så bra trafikutbud som möjligt, säger Mathias Sundin.
Treårigt projekt
Koll2020 är ett treårigt projekt inom EU:s strukturfonder. Projektet har fokus på att underlätta, möjliggöra och stimulera till att fler resor kan utföras med kollektivtrafik. Projektet har pågått sedan den 1 augusti 2017, avslutas 30 november 2020 och medfinansieras av EU inom ramen för regionala strukturfonderna. Av den totala projektbudgeten på 58,8 miljoner kronor står EU för 26,1 miljoner kronor.
”Välkommen hit” är en digital vägledning och information för att stimulera inflyttning till Kramfors kommun.
Webbplatsen ska dessutom bidra till att arbetsgivare får stöd i att attrahera efterfrågad kompetens när denna söks.
Så här ser resultatet ut: https://www.valkommen-hit.se/sv/
Tjänsten bygger på Google Maps och för att dessa ska ge så korrekt information som möjligt om området i fråga, är det viktigt att alla företag och organisationer skapar och/eller uppdaterar sina uppgifter i Google Maps. Det gör du enklast genom att klicka här.
Om du har frågor om Välkommen hit, kontaktar du Anders Bosenius på samhällsavdelningen Kramfors kommun.
anders.bosenius@kramfors.se
Gratis registrering av affärslokaler
Du kan kostnadsfritt registrera dig om du har en ledig lokal till salu eller för uthyrning på www.objektvision.se
För mer information kontakta Janne Mellander, 0612-80 106
janne.mellander@kramfors.se
Kommunledningen har tillsammans med Arbetsförmedlingen besökt ett antal företag i syfte att stärka dialog och relationer samt skapa en ökad medvetenhet om näringslivets förutsättningar. Utöver det har ledande politiker, tillväxtchef och
Miljö- & byggchef även besökt ett antal Företagarföreningar i kommunen, senast var det Småföretagarnas tur och besöket ägde rum på Sundströms Bilmuséum.
Invigning av Sundströms Bils nya lokaler
Sundströms Bil erbjuder nu Norrlands största exklusiva Kia-anläggning. Invigningen av den nya bilhallen på Aspåsvägen i Kramfors ägde rum den 29 mars.
Fredrik Sundström på invigningen.
Kustgrillen i Docksta har en ny ägare. Det är Maja Persson som köpte verksamheten av Jörgen Nyberg och sedan den 1 januari i år är det hon som driver stället, tillsammans med en 100 procent kvinnlig personal.
Maja Persson hade ingen tidigare erfarenhet från restaurangbranschen, men hon har med en stor vilja och framåtanda tagit över verksamheten med hittills mycket goda resultat.
Värdefullt samarbete
– Jag har börjat arbeta upp bra relationer med långtradarchaufförerna, som är väldigt lojala och gärna stannar till här för middag, berättar Maja.
– Vi ställer samtidigt upp och håller öppet längre, om de skulle bli lite senare än till stängningstid. Det blir ett värdefullt samarbete, där vi hjälper varandra.
Satsar helhjärtat
När den tidigare ägaren, Jörgen Nyberg, skulle sälja verksamheten, tog Maja Persson chansen. Från att ha varit långtidssjukskriven blev det en helomvändning för Maja, som nu satsat helhjärtat på det nya livet som restaurangägare. Hon har tre anställda, bland dem den tidigare ägarens sambo och dotter, som kan verksamheten bra sedan innan.
– Det har gjort att vi snabbt kommit in i bra rutiner och de har smidigt kunnat ”lära upp” mig.
Fullständiga rättigheter
Kustgrillen är en uppskattad verksamhet med en meny som bland annat består av pizzor, sallader och husmanskost. Kustgrillen har även fullständiga rättigheter, så det finns möjlighet att välja öl eller vin till maten, för den som önskar. Framöver finns också planer på att komma igång med musikquiz-kvällar, likt tidigare funnits här. Ambitionen är också att hitta bra samarbeten med andra lokala verksamheter.
På bilden: Maja Persson