5 maj 2021, 8:41

Vad gör attributmakaren Eva-Karin Fröberg i Mjällom just nu?

En kvinna
Eva-Karin Fröberg.

Hallå där! Eva-Karin Fröberg (bilden), attributmakare och dekormålare från Mjällom. Du har varit yrkesverksam i din bransch i över 20 år, drivit din firma Eva-Karin Dekor sedan 2008 och haft engagemang över hela landet och även i Norge. Vilka uppdrag har du just nu?

– Jag jobbar med Skapande Skola, underhåll av utställningsmiljöer på Mannaminne i Häggvik och med dekormåleri åt Teater Västernorrland för deras uppsättning av “En handelsresandes död”.

Är det typiska uppdrag för din verksamhet?

– Ja, det kan man säga. Jag har uppdrag från bland annat skolor, kyrkor, museer, företag, föreningar och scenografer.

Hur har pandermin påverkat ditt företag?

– När den bröt ut, i början av 2020, arbetade jag på Kulturmagasinet i Sundsvall med deras Pettsonutställning. Då stannade det projektet av och kommande projekt sköts fram, men efter någon månad återupptogs de. Jag upplever att exempelvis museer under sin stängda period har satsat på att renovera utställningar och det har i sin tur gett mig mer jobb. Så, tvärtemot vad jag trodde blev 2020 ett bra år för företaget. 2021 har dock börjat lite trögare. Nu märks det mer att hjulen bromsade in i fjol. Effekten av de neddragningar som gjordes då blir tydliga nu.

Har du gjort några investeringar i verkstaden i Måviken den senaste tiden, trots det?

– Ja, jag har uppdaterat belysningen och köpt en kap/hyvel så att jag kan kapa till de längder och bredder jag behöver till olika snickerier. Sedan har jag köpt en skärplotter för att till exempel kunna ta fram texter till skyltar.