15 feb 2022, 9:48

Lyfter det för Svalans Resor nu, Sarita Sandström?

En kvinna
Sarita Sandström.

HALLÅ DÄR! Sarita Sandström (bilden), som driver Svalans Resor i Skog tillsammans med Robert Sandström. “Skrivit nya reseofferter två kvällar och en dag… det var två år sedan sist” skrev du på Facebook härom veckan. Berätta, känns det som om det finns hopp nu?

– Ja, det gör det. De två senaste säsongerna har vi närmast flyttat redan bokade resor till nästa år men nu får vi även nya förfrågningar. Dock mest till sensommaren, våren verkar man inte riktigt tro på än i bussresebranschen. 

Hur har pandemin påverkat Svalans Resor?

– Till 100 procent. Vi producerar och bokar resor till finländska bussbolag och researrangörer och eftersom pandemin satte stopp på resandet blev det totalstopp hos oss också.

Berätta om er verksamheten. Hur den var i n n a n pandemin.

– Vi har alltid, de senaste 20 åren, haft tre säsonger – våren, sommaren och hösten – då vi gjort kulturresor för bussgrupper till Sverige, Norden och hela Europa samt till företag som flyger till destinationen men behöver markservice på plats. Vår verksamhet bygger mycket på stamkunder, reseföretag som anlitar oss jämt. Efter pandemin ser branschen  i Finland annorlunda ut genom omorganisationer, företagsköp och pensioneringar. Vi får delvis bygga upp verksamheten på nytt. Inför sommaren frågas det mycket om Norge, Danmark, Sverige och speciellt Åland. Pandemin har nog gjort att det känns tryggare att börja resa till närmare destinationer.   

Vad är de finska besökarna mest nyfikna på att se och uppleva i Höga Kusten?

– Jag tror att det är naturen. Den påminner om finska Lappland. Från många håll i Finland är det lika långt eller snabbare att komma hit via Vasa-Umeå än att åka till den nordligaste delen av Finland.  

Slutligen, vilka är dina förhoppningar på 2022 för Svalans Resor?

– Jag hoppas att verksamheten och försäljningen kommer tillbaka till nivån innan pandemin så att man slipper ha flera jobb.