24 jan 2023, 10:23

“Jag kommer inte att ta ned skylten i första taget”

En man i en butikslokal

HALLÅ DÄR! Anders Malm (bilden) som driver Polyfoto i Kramfors. En av få fysiska fotobutiker som finns kvar. Hur var det senaste året för dig?

– 2022 var i princip likadant som 2021 för mig. 2023 har inletts lite sämre, men jag hoppas att det börjar röra på sig lite mer framöver. Att det blir mer liv och rörelse på stan.

Polyfoto startades av Curt Mellander och drevs under många år av Christer Westin. Fotobranschen har förändrats mycket över tid, främst när de digitala kamerorna lanserades och när kamerorna i mobiltelefonerna fick högre kvalitet. Hur har din verksamhet påverkats?

– Det finns fortfarande dem som fotograferar analogt och lämnar in sina rullar för framkallning, även om de är få. Sedan framkallar ju folk även pappersbilder från det som de tagit digitalt. Styrkorna hos Polyfoto är körkortsfotografering och vår egen bildproduktion med möjlighet att få bilderna monterade i ramar.

Kommer du att vara kvar på Torggatan?

– Det har funnits planer på att en flytt till Gallerian Christoffer men just nu förs det ingen dialog om det. Och jag har heller inga planer på att göra några nya investeringar, annat än sådant som möjligen ska ersättas.

Vilka är dina tankar inför framtiden?

– Jag har inga planer på att ta ned skylten i första taget. Men inställning är, som jag sa i en intervju för några år sedan, att driva butiken så länge jag kan. Jag har svårt att tänka mig en tillvaro utan Polyfoto.