3 sep 2021, 10:23

Hur går det med bredbandsutbyggnaden i Kramfors kommun?

En man
Anders Rodin.

Hur går det med bredbandsutbyggnaden i Kramfors kommun, Anders Rodin (bilden), vd för det kommunala bolaget Mediateknik?

– Antalet hushåll i Kramfors kommun som fått bredband på upp till 1 Gbit/s har ökat från 58 procent 2018 till 72 procent i fjol (källa: Post– och Telestyrelsen, PTS). Många av dessa har fått det från oss, säger Anders Rodin, vd för det kommunala bolaget Mediateknik.

Är du nöjd med den utvecklingen?

– Vi har åstadkommit mycket de senaste åren och dessutom varit duktiga på att få till projekt i så kallade bidragsområden (områden med få hushåll och långa avstånd mellan dem). Hushållens behov och intresse av fiber har ökat, inte minst under pandemin. Det kan bero på att fler jobbar och studerar hemifrån men också om trygghet. Man vill ha en snabb, stabil och driftsäker uppkoppling och här är fiber överlägset.

Det nationella målet är att 98 procent av de svenska hushållen ska ha tillgång till fiber på 1 Gbit/s till 2025. Kommer det att lyckas?

– Vi på Mediateknik kommer att göra allt vad vi kan för att ansluta så många som möjligt i Kramfors kommun. Faktum är att det ser väldigt bra ut. Både när det gäller kommersiella projekt och utbyggnad i bidragsområden. Vi har jobb inplanerade i flera år framåt men det finns absolut utrymme för fler. Föreningar, fastighetsägare och alla som vill ha fiber och tjänster är varmt välkomna att kontakta oss, säger Anders Rodin.