14 maj 2021, 9:11

Hur går det för fotografen Elin Olsson i Nyland?

En tjej med kamera
Elin Olsson. Foto: Elin Olsson.

Hallå där! Elin Olsson (bilden), Nyland, fotograf med eget företag. Hur har din verksamhet utvecklats sedan du blev Årets Unga Företagare i Kramfors kommun 2016? 

– Jag avvecklade mitt UF-företag och startade därefter enskild firma. Jag har gått från dagsljus till studioblixtar i studion. Jag lärde mig på en kurs hur mjukt och fint ljus man kan få även med blixt. Och eftersom ljuset aldrig räckte till, speciellt inte under vinterhalvåret, investerade jag i en blixt med en stor ljusformare för ett par år sedan. Jag vill att mina kunder ska få något som dom inte kan köpa någon annanstans; jag vill skapa ett hantverk som dom kommer kunna njuta av i flera generationer. 

Hyr du lokaler eller jobbar du hemifrån?

– Jag jobbar hemifrån. Det fungerar bra både för mig och mina kunder. Det är en lugn och trivsam miljö. Men jag fotar också utomhus och där har jag många smultronställen som jag söker mig till.

Vilken är din huvudsakliga inriktning? 

– Det är barn och familjer. Jag fotar många nyfödda bebisar (4-14 dagar gamla), barn i alla åldrar och deras familjer. Jag började även med Smash the cake 2017. Det bokar man när barnet fyller 1 år. Första halvtimmen fotar vi klassiska ettårsbilder och därefter plockar jag fram tårta, ballonger, vimplar och kläder i det färgtema som föräldrarna önskat. Ett väldigt roligt sätt att fira den första födelsedagen på! 

Var finns de flesta av dina kunder och hur når du ut till dem? Hur sker din marknadsföring? 

– De flesta av mina kunder kommer från Kramfors kommun men jag har kunder från hela Västernorrland. Min marknadsföring sker mestadels genom sociala medier, men även via hemsidan. Och via nöjda kunder som rekommenderar mig till såna som de känner. På sociala medier är det viktigt att visa sig själv. Allt handlar inte om bilderna jag tar som fotograf. Mina framtida kunder vill se vem som står bakom kameran och lära känna mig, för att känna en trygghet när dom sedan väljer att boka mig. Ett personligt varumärke är superviktigt när man jobbar som fotograf. 

Vilka är dina planer och förhoppningar för framtiden? 

– Att företaget ska växa sig ännu större. Jag planerar för att tävla i SM i fotografi i år igen – jag gjorde det förra året – samt ta in några nya produkter i sortimentet. Långsiktigt är mina förhoppningar att byta studio. Även om det fungerar bra där jag är nu, vill jag gärna ha större lokaler. Delvis för att kunna ha möjlighet att producera mer av mina produkter själv.