Näringsliv logo

Ett digitalt magasin från Kramfors kommun – mitt i Höga Kusten

februari

Näringslivsråd för bättre företagsklimat

Vi startar året offensivt med att tillsammans med Företagarna formellt bilda ett Näringslivsråd. Via rådet vill vi bland annat intensifiera utvecklingsarbetet, stärka samspel och förståelse mellan kommun och näringsliv och föra konstruktiv dialog om hur näringslivets förutsättningar kan förbättras. Vi behöver alla jobba tillsammans för att fortsätta stärka kommunens attraktionskraft och lyfta fram vår stolthet över det område som fått oss att slå ner våra bopålar här med allt vad det innebär.

Höga Kusten-kommunen Kramfors är ett hett besöksmål med spännande och intressanta näringar, säsongen förlängs varje år och har ett antal välbesökta aktiviteter även vintertid. Längs den vackra kusten finns ett antal fritidshus där vår förhoppning är att ägarna bestämmer sig för ett året-runt-boende och bli en av våra stolta Landsbyggare och goda ambassadörer för att bo, leva och verka här. Ett starkt näringsliv är en av grundbultarna i samhället och en förutsättning för utveckling. Från årsskiftet har Malin Svanholm (s) axlat manteln som kommunalråd. Näringslivet och företagande är utöver vård, skola och omsorg, en viktig och prioriterad fråga för henne, vilket bådar gott för framtiden.

Susanne Königson, Tillväxt- och näringslivschef, Kramfors kommun

Landsbyggare – en satsning för att få fler entreprenörer till Höga Kusten

Landsbyggare.se lyfts entreprenörer i Höga Kusten och deras tips för att fler att våga satsa eller flytta och komma igång som landsbygdsföretagare. Bakom satsningen ligger Leader Höga Kusten som med kampanjen vill inspirera andra att i Höga Kusten att utveckla sin entreprenörsidé eller flytta hit för att starta verksamhet på landsbygden. Som en del av satsningen delas det även ut pris till de som har gjort en insats för att skapa en levande landsbygd i Höga Kusten och visat på en positiv bild av entreprenörsklimatet. Ifjol var Mats Löfroth, ägare av Hotell Höga Kusten och Björkudden, en av de som blev Årets Landsbyggare.

– Allt fler drömmer om att bo på landet, men alla vet kanske inte om att det är möjligt och inte heller att vi kan hjälpa till och förverkliga idéer. Med Landsbyggare-kampanjen vill vi lyfta fram inspirerande entreprenörer i Höga Kusten och samtidigt bidra till att skapa en plats som lockar drivna företagare att vilja vara en del av platsen, säger Jenny Edvinsson, Verksamhetsledare på Leader Höga Kusten. Landsbyggare-kampanjen har skapat stort intresse både bland entreprenörer och andra landbygdsregioner i Sverige och Europa. Under våren kommer en nationell sida att lanseras, där flera andra regioner kommer att inspirera med sina Landsbyggare. Först ut är Halland med restaurang-entreprenören Lisa Lemke i spetsen.

Landsbyggarekampanjen nominerades 2019 till en av Sveriges främsta satsningar inom platsutveckling då den var finalist i tävlingen Placebrander of the Year. Vill du läsa mer om våra landsbygdsentreprenörer i Höga Kusten som driver Kramforsföretagen Stringo, Docksta sko, Gårdsbutiken, Pelle Åbergsgården, Höga Kusten-turer och Bondbönorna i Torsåker gå in på leaderhogakusten.se/landsbyggare eller facebook.com/leaderhogakusten.se

Bluecom söker företag som vill utveckla arenaupplevelser

Kramforsföretaget Bluecom, som levererar wifi- och nätverkslösningar till stora evenemang, har startat Arena Experience Accelerator med BizMakers inkubator, Svenska hockeyligan, Svenska damhockeyligan och Hockeyallsvenskan för att utveckla nya arenaupplevelser.

– Vi söker företag som har nya digitala idéer som kan tillföra upplevelse, men även förenkla olika delar som till exempel köp- och lojalitetstödjande tjänster, säger Bluecoms vd Robert Sjöholm.

Företagen kommer besöka Kramfors och länet vid flera tillfällen för att få tillgång till Bluecoms och BizMakers expertis om marknaden och affärsutveckling, vilket Kramfors kommuns tillväxt- och näringslivschef Susanne Königson gläds åt.

– Det är jättekul att vår regionala inkubator väljer ut ett Kramforsföretag som huvudpartner till sin nya nationella accelerator, säger hon.

– De digitala tjänster som tas fram kan ju även användas för att förstärka upplevelsen av Höga Kusten-leden, Skuleberget och andra satsningar på utveckling av natur- och kulturarv vi gör i vår Höga Kusten-kommun.

Företag från hela Sverige får söka till acceleratorn och ansökningstiden för att vara med går ut den 9 februari. Mer information om Arena Experience Accelerator finns på bizmaker.se/arena

Över 70% av montrarna på mässan är bokade och till den 28 februari är priset 3000 kronor per monter (priset är exkl moms och ordinarie pris är 4000kr).

Gå in på mässans hemsida eller ring vår mässgeneral Micke Berggren på tel: 070-585 32 33 för att boka monter innan de tar slut. På hemsidan kan du även se vilka utställare som redan bokat.

Näringslivsnotiser från Kramfors – mitt i Höga Kusten

Boende efterlyses under fabriksstopp i maj

Den 3 till 18 maj planerar Mondi Dynäs AB i Väja att genomföra ett fabriksstopp. Det innebär som vanligt många inresta entreprenörer, som under perioden har ett stort behov av framförallt boende men även mat och upplevelser är av intresse.
Hör av er till Mikael Englund på Höga Kusten Turism, se hkt.hogakusten.com, om ni har något att erbjuda.

Mer mat – fler jobb

Jordbruket i Kramfors kommun omsätter idag 120 miljoner kr och sysselsätter 140 personer. Den 26 februari kan du träffa LRFs kommungrupp Kramfors, Länsstyrelsen, och Region Västernorrland om hur det kan utvecklas till 156 miljoner kr och 182 personer år 2025.

Se program och inbjudan här.

Digitalisera ditt landsbygdsföretag

Nu har du som har ett företag med en anställd eller mer chansen att stärka din konkurrenskraft genom att tillvarata på digitaliseringens möjligheter.

Kramfors med i satsning på dataspel

Kramfors kommuns gymnasium, Ådalsskolan, är med i regional förstudie för att titta på hur dataspelsbranschen får samma tillväxt i Västernorrland som i andra regioner.

Konferens om kulturarvsturism

Slutkonferens för Besöksnäringsprojektet och inspiration till hur man kan jobba med kulturarvsturism.

Datum och plats: Den 20 februari på Hola folkhögskola
Tid: kl 12-16 (start kl 9 för alla medverkande aktörer i projektet)

Dubbelt så många UF-företag

Under hösten har 41 nya UF-företag startats av elever på Ådalsskolan vilket är dubbelt så många som 2018. Läs om Ung Företagsamhet i Kramfors och den lokala UF-mässan som arrangerades i december 2019.

Läs även om High Coast Photo UF´s fotobok som gjort succé.

Nyheter om Skuleberget

Grattis till Fredric Wedin, Verkställande Byrån, arrangör Naturscen Skuleberget som blev Årets Konsertplats! Läs artikeln här.

Grattis även till FriluftsByn och Swecos arkitekturfestival Arknat i Höga Kusten som blivit utsedd till Årets Arkitektur. Läs nyheten från Sweco här.

Naturum Höga Kusten söker entreprenör som vill driva café- och restaurangverksamheten. Läs annonsen från länsstyrelsen här.

Gör ditt företag klimatsmart

Funderar du på hur ditt företag kan leva upp till högre krav från beställare och samtidigt sänka utsläppen från era transporter? Då ska du samverka med andra företag i detta projekt.

Ett annat sätt att bli klimatsmart är investeringsstöd via Klimatklivet för att minska utsläppen av koldioxid och andra gaser. Läs mer på Naturvårdsverket.

Save the date!


En väg in för näringslivet

Du kan alltid vända dig till näringslivsenheten om du har behov av rådgivning, vill etablera ditt företag här, har önskemål om en specifik utbildning eller har ett myndighetsärende men inte vet vilken handläggare du ska prata med. Vi gör även företagsbesök så hör av dig om du vill att vi ska komma till just ditt företag.
Besök kramfors.se/naringsliv-arbete för kontaktinfo.

Aktuella upphandlingar

Grus och krossmaterial
Sista anbudsdag: 2020-02-09

Maskindiskmedel
Sista anbudsdag: 2020-02-09

Renovering av hiss Strandgatan 11 och 17
Sista anbudsdag: 2020-02-18

Kommunens upphandlingsenhet använder upphandlingsverktyget e-Avrop.
www.e-Avrop.com kan du som leverantör kostnadsfritt registrera dig, ta del av aktuella upphandlingar samt lämna anbud till upphandlingar.