Hösten har innehållit bra möten med många entreprenörer, tack för konstruktiva dialoger! Vårt öppet hus och våra tre företagsluncher har varit välbesökta, vi har tillsammans med företagarorganisationerna filat på genomförande av Företagsgalan och vi har startat upp ett Näringlivsråd. Tillsammans med samverkanspartners har vi även börjat planera Höga Kusten Företagsmässa 2020 som det redan nu finns stort intresse kring. Vi har även med och utan våra politiker gjort ett stort antal företagsbesök där vi träffat företag för att bättre förstå vad företagen gör och på vilket sätt vi som kommun kan bidra till er fortsatta utveckling. Alla dessa möten har varit inspirerande och borgar för ett spännande 2020. Jag vill å det varmaste tacka för bra samverkan och dialog under 2019 och önska er en God jul och ett Gott nytt år 2020!
Susanne Königson, Tillväxt- och näringslivschef, Kramfors kommun
Miljö, hållbarhet och återvinning har alltid varit honnörsord i verksamheten hos Ådalens Bildemontering, eller Ådalens som man numera kort och gott kallar sig.
1954 startades företaget i liten skala som Ådalens Skrotaffär av Torbring Forsman. I dag har man ett 50-tal anställda och ligger i den absoluta frontlinjen för utvecklingen, när det gäller återvinning inom bilbranschen.
John Axel Forsman är vd på Ådalens och han representerar därmed tredje generationen i ledningen för familjeföretaget.
– Miljötänkandet har blivit allt viktigare med åren, säger han. Det genomsyrar egentligen allt vad vi håller på med.
Drivande på riksplanet
John Axels far och företrädare på vd-stolen, Torvald Forsman, var under 20 år ordförande i riksorganisationen Sveriges Bilskrotares Riksförbund, SBR. Där var han en av de drivande, när det gäller bl.a. miljö- och kvalitetscertifiering av medlemsföretagen.
– Jag vill påstå att vi har kommit väldigt långt i vårt återvinningsarbete, säger John Axel. Målsättningen är att 95 procent av bilens vikt ska återvinnas eller återanvändas.
Bilglas med en hinna som förhindrar splittring och alla olika typer av plaster utgör de största problemen i sammanhanget och gör det svårt att nå en högre procentsats.
Mest försäkringsskador
Mycket av det återvunna materialet från bilarna går direkt till återanvändning genom försäljning på nätet och i butiken vid Karossvägen i Kramfors.
– Vi har 160 000 kvalitetskontrollerade bildelar i lager till de flesta bil- och årsmodeller och skickar dagligen delar över hela landet, säger John Axel. 70 procent av inkomna bilar är försäkringsskador, vilket innebär att vi återvinner bildelar även från nya fordon.
– Storsäljarna är framlyktor och skärmar, men den bästa avansen har vi på mekaniska bildelar som växellådor, m.m.
För trivseln och miljön
Unikt för Ådalens är att man även jobbar med demontering av lastbilar. Dessutom driver man en verksamhet med bilbärgning och ett veteranbilsmuseum i Lunde.
Utvecklingen ser mycket positiv ut för ett av landets största bildemonteringsföretag. I snitt demonteras här cirka 10 bilar per dag. Det betyder att 2 500 objekt passerar Ådalens varje år.
– Men mitt mål är inte att maximera vinsten, säger John Axel. Jag ser pengarna som en resurs för att göra allt annat möjligt. Som en arbetsplats för allt fler att trivas och må bra på. Samt ett fortsatt framgångsrikt arbete för miljön.
Läs mer om Ådalens på www.adalens.se
Hjördis Åsander, som vid årsskiftet går i pension från sin tjänst som näringslivsutvecklare på Kramfors kommun.
En klassisk fråga vid en målgång; Hur känns det?
Nu känns det ganska bra. Det svåraste var att ta beslutet.
Jag har jobbat på flera arbetsplatser i kommunen sedan 1974. Det har varit många utmaningar och spännande ibland, men jag har trivts med det. Och jag tänker också på alla trevliga arbetskamrater som jag träffat genom åren.
Vad är du mest stolt över från din tid som näringslivsutvecklare?
Min huvuduppgift, som jag fick när jag började som näringslivsutvecklare, var att jobba med en behovsinventering bland kommunens företag. Där fanns många frågor, som t.ex. antal anställda, personalstruktur, kompetensbehov, möjlighet att ta emot praktikelever och behov av digitalisering, finansiering m.m. Företagarnas frågor, och förslag på vilka ytterligare insatser som kommunen borde göra för att hjälpa till att stärka företagsklimatet, har jag vidarebefordrat till olika avdelningar i kommunen.
Jag känner mig stolt över den tid jag varit ute i kommunen och träffat så otroligt många företagare. 100-150 företagsbesök per år har det blivit och jag har tagit del av många små och mellanstora företagares vardag. Det har fått mig att förstå hur otroligt mycket en företagsledare har att göra. Ofta räcker inte dagarna till och mycket måste göras på helger och kvällar. Cirka 85 procent av företagen i kommunen (det motsvarar cirka 1 200 st.) har 1-5 anställda.
Hur tycker du att företagsklimatet i Kramfors står sig i en jämförelse med andra kommuner?
Vi måste bli ännu bättre. Företagsklimatet måste upp! Vad gäller Svenskt Näringslivs enkät så kan vi konstatera, att det finns en hel del förbättringsområden. Jag är övertygad om att regelverket för offentlig upphandling måste förändras i grunden och att kommunen måste bli vassare på upphandling. Det skulle skapa bättre förutsättningar och tillväxt för våra lokala företag. Vi behöver också internt öka samarbetet mellan de kommunala förvaltningarna, så att det blir enklare och mer kostnadseffektivt för företagen.
Du är sedan en tid utnämnd till hedersambassadör för Kramfors kommun. Vad innebär det för dig?
Jag känner mig verkligen hedrad och kommer alltid att vara ambassadör. Jag tror att vi kommer att växa som kommun i framtiden. Det är otroligt viktigt att vi tänker på att prata gott om vår kommun och ser de fantastiska resurser som finns här för att locka fler att flytta hit.
Vad ska du i övrigt ägna din tid åt som pensionär?
Det har jag inga problem med. Fixa hemma i huset och i trädgårdslandet, åka längdskidor, läsa, baka och laga mat, vara i Gimdalen, där syrran och jag har en skogsfastighet, bara för att nämna några exempel. Nu får jag också mer tid tillsammans med min sambo, mina tre barn med familjer och de fem barnbarnen, som ökar till sju innan sommaren är slut.
Så det blir nog ingen skillnad, bara andra saker.
SCA investerar 600 miljoner för att bygga en produktionsanläggning i världsklass som stärker konkurrenskraften och ökar förutsättningarna för en framgångsrik utveckling.
Digilots-projektet, där Kramfors kommun medverkar, erbjuder dig som företagare att få ta del av nätverksträffar och individuell coachning för att utveckla och effektivisera genom digitalisering. Nylandsföretaget Stringo är ett av företagen som med digitalisering utvecklat sina kundrelationer och stärkt sin globala positionering. Nästa år startar ett nytt digilotsprogram med fokus på bygg- och transportbranschen. Det finns några platser kvar så läs mer och anmäl ditt företag här.
Nu finns ny digital karta som visar fastighetsgränser, tomter till salu och annat som gör det enklare för dig att planera utveckling av verksamheten.
Få nyheter kring regionalt företagsstöd, infrastruktur och andra tillväxtfrågor direkt i din e-post, www.rvn.se/utveckling