20 jan 2023, 13:14

”Vissa dagar förra sommaren hade vi bara tyska husbilsbesökare på Lappudden…”

En man och en kvinna med fodrade jackor
Agne Säterberg och Maria Blomster.

Maria Blomster och Agne Säterberg har ägt och drivit Lappuddens Fritidscenter i Nordingrå sedan 2008. Dessförinnan var de verksamma på Gene Fornby i Örnsköldsvik.

– Under pandemin har besöksantalet ökat rejält och under 2022 var också de utländska gästerna tillbaka, säger Maria Blomster.

Generellt var 2022 ett år då besöksantalet stabiliserade sig.

– Fjolåret var bra för oss, men det var inte riktigt lika högt tryck som året innan. Arbetsmässigt kändes det dock ungefär som 2020 och 2021, det vill säga att det är väldigt stor arbetsbörda under förhållandevis väldigt kort tid, säger Agne Säterberg.

Maria och Agne konstaterar att paketen med helpension och vandring/elcykling har ökat. 

– Det tog rejäl fart med det från 2020 och det ser ut att hålla i sig framöver. 

– Friluftslivet och upplevelser i Sverige har fått ett tydligt uppsving och Höga Kusten som en “hot spot” har förstås bidragit till det, säger Maria.

Många tyska gäster

När pandemirestriktionerna togs bort innebar det en markant ökning av utländska gäster. 

– Framför allt folk från Tyskland, Nederländerna och Belgien, men även andra nationaliteter. Bland annat Polen, Australien och Storbritannien. Främst vandrare som gick Högakustenleden och tältade hos oss, säger Maria.

– Vi hade också många utländska husbilsgäster under 2022, flest från Tyskland. Vissa dagar var det bara tyska husbilar här.

Vad säger gästerna om Höga Kusten?

– I stort sett alla besökare beskriver naturen som fantastisk och att det finns så mycket mer att se än de först trodde. Många är förvånad över variationen av naturtyper – kust, berg, skog – och många stuggäster stannar längre hos oss än de först tänkt, säger Agne.

– Det finns generellt en förvåning över att Nordingråbygden har så mycket att erbjuda, vilket gör att vi kan locka många att stanna kvar längre. Vi berättar om alla smultronställen som gästerna måste besöka. Det vinner hela bygden på.

Knepigt att hitta medarbetare

Kompetensförsörjningen har varit ett problem en längre tid.

– Den är knepig, säger Maria, men vi har redan nu börjat söka medarbetare för sommarsäsongen 2023 och hoppas att det ska lösa sig. Det gjorde det förra sommaren, men det känns svårt att driva en anläggning när man är beroende av personal under en viss period och när det är som svårast att hitta personal. 

Förhoppningen för i år är att antalet paketgäster ska hålla sig minst på samma nivå som förra året och att grupperna ska bli fler. 

– De försvann ju helt under pandemin och förra året såg vi en svag tillbakagång, så det vore trevligt med lite fler större grupper igen. Som konferenser under för- och eftersäsong, säger Agne.

– Vi har en fin konferenslokal och matsal som vi byggde före pandemin och möjligheter att kombinera konferensen med vandring och naturupplevelser och inte minst hemlagad mat med lokala råvaror.

Agne Säterberg kombinerar sitt och Maria Blomsters besöksnäringsföretag med ett jobb inom Räddningstjänsten och att vara naturfotograf. Maria satsar på ett författarskap och jobbar nu på tredje delen av den historiska romantrilogin om Höga kusten under järnåldern. 

– Del två, ”Vikmännens rike, Gudinnans folk”, gavs ut i november.