17 mar 2021, 14:17

“Vi har världens läge att få mycket att lyfta i Kramfors kommun”

En man utanför en restaurangentré
Fredric Wedin.

Fredric Wedin är företagaren som satsar på flera olika verksamheter i Vibyggerå.

– Här finns en enorm energi och företagen hjälper varandra i alla lägen. Det ger en inspirerande miljö som driver fram nya idéer i ett av Höga Kustens hetaste områden.

2013 köpte Fredric Wedin Naturscen Skuleberget, som han utvecklat successivt och där han numera har en restaurang som är öppen vid evenemang. 

Under åren har han arrangerat flera konserter här med några av landets största artister. Coronapandemin har dock tvingat fram en paus för detta och Fredric räknar inte med att det genomförs några konserter på naturscenen igen förrän 2022.

Fredrics andra investering i området gjordes för drygt fem år sedan då han förvärvade ett antal hyreshus i centrala Docksta från Docksta BTK.

– Totalt rör det sig om 52 lägenheter som jag har i bolaget Dockstabo. De flesta av dem är uthyrda och intresset för att flytta hit ökar hela tiden, säger han.

Stor ökning för campingen under 2020

Skuleberget Havscamping i Veåsand är Fredric Wedins tredje satsning.

Här har han skapat ställplatser för husbilar alldeles intill havet och byggt ett servicehus. En annan byggnad inrymmer lounge, kiosk och från och med i sommar även en restaurang. Bland annat kommer den att utrustas med en exklusiv pizzaugn från Italien.

Här byggs restaurangen på Skuleberget Havscamping.

– Vi hade en 36–procentig omsättningsökning för Skuleberget Havscamping under 2020 och jag anser att vi har ett av Höga Kustens bästa lägen, både geografiskt och strategiskt, säger Fredric Wedin.

På vägen till campingen, som också leder till den sydligaste entrén för Skuleskogens nationalpark, åker cirka 19 000 bilar om året.

– Lägg till all trafik på E4:an bara ett par kilometer härifrån så har du en kolossal potential.

Utsikt från loungealtanen mot gästhamnen i Veåsand.

Premiär för turer till Mjältön

I fjol köpte Fredric in ytterligare mark vid campingen, där han gjorde en helt ny vandringsled upp till det då relativt okända Getsvedjeberget. Med sin naturliga ”predikstol” blev det ett av Höga Kustens mest taggade motiv i fjol.

Han har även byggt en brygga och öppnat en liten gästhamn i Veåsand och i år blir det premiär för båtturer till Mjältön, som är Sveriges högsta ö. En nyinförskaffad båt väntar på att sjösättas.

– Allt det här gör jag för att jag har ett starkt driv men också för att vi som har företag i Vibyggerå samverkar och stöttar varandra. Det bidrar också att Kramfors kommun ger mig bra service vid till exempel handläggning och tillstånd, säger Fredric Wedin.

Utsikt från Getsvedjeberget. Foto: Fabiola De Graaf.

”Det gäller att alla är på tårna”

I sommar kommer den nya liften vid Skuleberget att invigas och den kommer att få stor betydelse för näringslivet i området, tror Fredric. Både för befintliga verksamheter och för sådana som kommer att starta upp tack vare det ökade antalet besökare som är att vänta.

– Vibyggerå och hela Höga Kusten hade ett mycket bra 2020 och jag är övertygad om att 2021 kommer att bli minst lika bra. Jag tror att vi har i alla fall fem år av stark ökning av besökare till Höga Kusten. Och när vi inte kan locka fler besökare från Sverige kommer vi att få en ökning av utländska besökare, sedan pandemin lagt sig.

– Det gäller bara att alla är på tårna för att ge besökarna bra upplevelser och bra service. Då kan besöksnäringen i sin tur också leda till att fler väljer att flytta till Kramfors kommun. Vi har världens läge nu att tillsammans få mycket att lyfta, säger Fredric Wedin.