26 feb 2021, 6:42

Värdiga mottagare av företagsutmärkelser för 2020

En man med blommor och pris
Fredrik Sundström, Årets Företagare 2020.

I går kväll släpptes filmen som presenterar årets mottagare av företagsutmärkelser i Kramfors kommun 2020. Sammanlagt fem stycken delades ut av lika många företagarorganisationer.

– Det är väldigt roligt att få hylla vårta duktiga och viktiga företagare, säger Susanne Königson, tillväxt– och näringslivschef på Kramfors kommun.

Årets Unga Företagare 2020 delas ut av Ung Företagsamhet Västernorrland.

Mottagare: Texas Forslund, Gustav Hultgren, Isak Palmqvist och Carl Törnqvist, Tak och Tomt–service UF.

Motivering:

”I det vinnande företaget är utveckling och nästa steg det utmärkande draget. Medlemmarna står för energi, strategiskt tänkande, visioner, optimism, kontaktytor och säljtalang. Något som tillsammans ger den perfekta företagsmixen. Var för sig besitter de alla även många av de egenskaper som krävs för att bli bra företagare.”

– Vi lärde oss massor på att besöka företag, jobba in oss och skapa relationer. Hela UF–perioden kan sammanfattas med ordet lärorik, säger Texas Forslund.

Texas Forslund (t v) och Gustav Hultgren.

Årets Startup 2020 delas ut av BizMaker.

Mottagare: GT Konsult i Sverige, Texas Forslund och Gustav Hultgren, 

Motivering:

”Ett nystartat konsultföretag med två unga, företagsamma personer som visar på framåtanda och målmedvetenhet. Med sin positiva inställning, härliga energi och driftighet har de utvecklat företaget snabbt och har stor utvecklingspotential.”

– Att få två utmärkelser samma år känns ju helt fantastiskt, säger Gustav Hultgren som berättar att GT Konsult bland annat sysslar med webbproduktion och marknadsföring men har många bollar i luften.

– Vi jobbar mycket med ungdomar och att tillsammans med dem utveckla idéer. Det händer nya saker hos oss hela tiden.

Nazik Said.

Årets Futura 2020 delas ut av Futura.

Mottagare: Nazik Said, NC Café och Lunchbar.

Motivering:

”Vinnaren har på egen hand startat ett unikt koncept i Kramfors som blivit mycket omtyckt. God mat och fika ifrån hennes kultur i en hemtrevlig lokal gör att man alltid känner sig välkommen. Hon är en förebild för många och har hållit föredrag om hur det är att vara företagande kvinna.”

– Vi är tio bröder och systrar från Kurdistan och åtta av oss bor i Kramfors. Tre av oss driver olika matställen, säger Nazik.

Förutom hennes eget NC Café och Lunchbar handlar det om Sylos Pizzeria och Lundgrillen i Klockestrand.

– Jag startade min verksamhet just i början av Coronapandemin och det var tufft. Jag tänkte ett tag, ”jag kommer att gå i konkurs innan allt kommit igång”. Men det gick bra och nu är NC Café och Lunchbar etablerat. I sommar hoppas jag att det, precis som förra sommaren, kommer många turister till stan, säger Nazik.

Petra Boman (t v) och Lina Nilsson.

Årets Butik 2020 utses av Kramfors Handel.

Mottagare: Deli 1923/Mjälloms Tunnbröd, Torbjörn Ullsten.

Motivering:

”Årets butik har stark framåtanda, är drivande och vågar satsa i en tid som är osäker för många. Den går i bräschen för god service, hög tillgänglighet och ny teknik. Företagets starka varumärke ger avtryck på Kramfors såväl som hela Höga Kusten. Med ett brett och smakfullt utbud, engagerad personal och konstant utveckling av sina tjänster levererar Årets Butik service och tillgänglighet i toppklass!”

Deli 1923 representerades på prisceremonin av butikschefen Petra Boman och Lina Nilsson.

– Gud, så roligt och så överraskande! utbrast de när utmärkelsen överräcktes.

Under 2020 flerdubblade butiken sin omsättning som nu uppgår till över 4 miljoner kronor.

– Och det är glädjande att de produkter vi själva tillverkar står för cirka hälften av den summan, kommenterar vd Torbjörn Ullsten.

Inför sommaren utvecklas verksamheten med ett kök och servering för bland annat grupper och event.

Fredrik Sundström.

Årets Företagare 2020 utses av Företagarna.

Mottagare: Fredrik Sundström, Sundströms Bil.

Motivering:

”Företagaren har mottagit priset Sveriges bästa återförsäljare för sitt varumärke och kunderna kommer från hela Sverige för att besöka verksamhetens senaste satsning. Medarbetarnas trevliga bemötande är en stark framgångsfaktor och ger nöjda kunder som blir sedda och lyssnade på. Företagaren har en stark framåtanda som skapar framtidstro – och framgångarna ger ringar på vattnet för det övriga näringslivet i kommunen.”

För Fredrik Sundström blev detta andra utmärkelsen som Årets Företagare. Den första fick han 2010.

– Jag vill lyfta fram mina medarbetare. Det är dom som gör det största och viktigaste jobbet. Det här priset är lika mycket deras som mitt, säger Fredrik.

Företaget har fått pris som bästa återförsäljare av Kia Europa vid fyra tillfällen och två gånger fått högsta kundbetyget i Sverige av alla KIA–återförsäljare. Anläggningen i Fiskja är den största, exklusiva bilanläggningen för KIA i hela Norrland.

– Vi hade 14 medarbetare när vi flyttade från Kramfors till Fiskja våren 2019 och nu har vi 17, säger Fredrik.

Sundströms Bil startades av Fredriks pappa Arnold och fyller 50 år i år. Under 2020 såldes företaget 850 bilar, vilket gör Sundströms Bil till marknadsledande i hela Ådalen.

Här kan du se filmen

Alla överlämningar av företagsutmärkelser skedde på ett Coronasäkert sätt under en prisceremoni som ersatte den företagsgala som ställdes in. 

Bild från inspelningen.

Allting filmades av High Coast Media och här kan du se resultatet: https://vimeo.com/516618598

”Alla är vinnare”

I filmen hörs Fredrik Högberg, Tingshuset Nyland, som presentatör. 

Kommunalrådet Malin Svanholm (S) och tillväxt- och näringslivschefen Susanne Königson inleder, avslutar och kommenterar mellan varje utdelning.

Susanne Königson (t v) och Malin Svanholm.

– Fem fick utmärkelser men alla som nominerats till dem är vinnare. De är alla inspirerande och duktiga entreprenörer i olika branscher, säger Susanne Königson.

– Företagarna är mycket betydelsefulla för Kramfors kommun och jag ser fram emot att tillsammans med näringslivet jobba för att nå det uppsatta målet Västernorrlands bästa företagsklimat 2025, säger Malin Svanholm.

FOTNOT: En sjätte företagsutmärkelse, Årets Småföretagare – som Småföretagarna står bakom – delas ut senare i år. De nominerade presenteras dock i filmen från prisceremonin.