2 nov 2022, 20:22

Unga Kramforsentreprenörer ska lansera app där privatpersoner kan köpa och sälja tjänster

Två pojkar
Gustav Hultgren (t v) och Texas Forslund.

Texas Forslund och Gustav Hultgren har drivit GT–Konsult i två års tid och fått två företagsutmärkelser för sin satsning.

Nu jobbar de unga Kramforsentreprenörerna med att säkra investeringar för att under 2023 kunna lansera Svippo – en app för att sälja och köpa tjänster. 

– Den kommer att kunna användas av både privatpersoner och företag och blir en motsvarighet till Blocket, men för tjänster, säger Texas Forslund.

Idén till Svippo kom när Texas och Gustav kom i kontakt med privatpersoner som ville köpa tjänster – gräsklippning, snöskottning och liknande – som GT–konsult inte hade egen personal som kunde göra.

– Vi tog in en kompis som gjorde jobbet, säger Gustav Hultgren. Han var duktig på att göra jobben, men hade ingen koll på hur man driver eget företag, tar betalt eller hur det fungerade med skatt och moms. Allt sånt skötte vi.

– Det var då vi kände att det borde vara enklare för kunder att hitta dem som kan utföra tjänster – och intressant för privatpersoner att kunna marknadsföra och sälja tjänster.

För ett år sedan började man undersöka hur det skulle kunna gå att bygga upp en ny plattform för just en sådan marknad.

– Med Svippo öppnar vi upp möjligheter som hittills bara funnits i södra Sverige och enbart för dem som redan har företag, säger Texas Forslund. Vi skapar en öppen tjänstemarknad som ger alla möjligheten till arbete, oavsett om man är privatperson eller företag.

Söker testare i Kramfors och Örnsköldsvik

Konceptet är att privatpersoner och företag registrerar sig som tjänsteleverantörer på Svippo, beskriver vad de har att erbjuda och prissätter tjänsterna. 

Andra privatpersoner och företag kan sedan köpa tjänsterna och betalningen sker inte förrän tjänsten är utförd.

– Registreringen, både för säljare och köpare, sker med Bank–ID och för privatpersoner som utfört tjänster betalas ersättningen ut som skattade pengar, säger Gustav Hultgren.

– Vi kommer att samarbeta med bolag som sedan länge etablerat lösningar för en sådan hantering.

Sedan i fjol har Texas och Gustav fördjupat sig i allt som handlar om juridik, arbetsgivaransvar och försäkringsfrågor.

– Det var en djungel men nu har vi greppat allt och Svippo är redo att börja testas lokalt, säger Texas Forslund.

En hemsida ligger uppe och där kan man anmäla sig för att testa Svippo.

– Vi vill i det här läget ha testare från Kramfors och Örnsköldsvik, men när allt är i gång är meningen att Svippo ska gälla för hela Sverige, säger Gustav Hultgren.

Syftet med testerna är att få in synpunkter på funktionalitet och användarvänlighet så de kan vidare utveckla plattformen efter allmänheten.

Förhandlar med investerare

Region Västernorrland går in med 800 000 kronor i utvecklingsfasen och fler investerare uppges vara intresserade.

– Förhandlingar pågår med dem just nu, säger Texas Forslund.

Han och Gustav Hultgren tror att Svippo kan bidra till att fler kan sälja och köpa tjänster lokalt och att fler företag startas. 

– Svippo kan bli första steget till att starta eget.

2021 fick Texas och Gustav utmärkelserna Årets UF–företagare och Årets Startup i Kramfors kommun. Sedan dess har man etablerat ett kontor för GT–konsult i Örnsköldsvik.

Nu satsar duon alltså på att snart lansera Svippo.

– Förhoppningen är att vi ska ha alla investeringar på plats och att appen ska vara testad och redo att marknadsföras inom fem–sex månader och då över hela landet, säger Texas Forslund.

– Svippo blir en av de första apparna som utvecklats i Kramfors och vi tror att den kan bli riktigt stor med tiden.

FOTNOT: Läs mer om Svippo och registrera dig som betatestare på: www.svippo.se