21 jun 2022, 7:56

Tomas Ledin och lokal entreprenör satsar på besöksnäring i Lövvik

En man
Tomas Ledin.

Artisten och låtskrivaren Tomas Ledin har starka kopplingar till byn Lövvik i Norabygden. Nu har han och den lokale entreprenören Fredric Wedin startat ett gemensamt bolag, för att utveckla Sjöbodsvikens gästhamn i Lövvik till en ännu attraktivare plats i Höga Kusten.

­– Vi har initialt målat och fräschat upp och gjort andra små åtgärder. Men på sikt kommer vi bland annat att bygga restaurang, ett servicehus och uppföra stugor som gör att vi kan ta emot fler besökare, säger Fredric Wedin.

Gästhamnens sjöbod med uthyrningsstugor.

Han driver sedan tidigare Skulebergets Havscamping, Skulebergets Naturscen och bostadsbolaget Dockstabo i Docksta. 

– Jag har en hel del nytta av mina erfarenheter från dessa verksamheter. Besöksnäringen i det området har växt enormt på fem–tio år och det finns definitivt utrymme för fler satsningar.

Starka band till Lövvik

Tomas Ledin har starka kopplingar till Lövvik, vilket han berättat om åtskilliga gånger. 

Hans farmor och farfar bodde i byn och själv tillbringade han åtskilliga somrar i Lövvik som barn. Något som också inspirerade honom till hans hyllade platta Höga Kusten för ett antal år sedan.

Flera gånger sedan dess har Tomas uppträtt i Norabygden, både i Lövvik och Noraparken. Han är också engagerad i projektet Lövviks friluftsteater.

”Vi gör det här tillsammans”

– Tomas har mycket varma känslor för byn och jag ser stora likheter mellan förutsättningarna här och hur det var när jag började skapa Skulebergets Havscamping i Veåsand, säger Fredric Wedin.

Utsikt från Valkallen.

– På båda platserna passerar Högakustenleden förbi, det finns hav, det finns berg med underbar utsikt ­– här i Lövvik Valkallen, i Docksta Skuleberget och Getsvedjeberget – och vi har E4 alldeles intill.

Wedin och Ledin har startat ett gemensamt bolag: Sjöbodviken i Lövvik AB.

– Vi äger halva bolaget var och gör verkligen det här tillsammans, säger Fredric. Vi delar bolagets visioner och vi värnar om platsen.

Välskött och betydelsefull

Lövviks By och Idrottsföreningen har fram till nu ansvarat för driften av Lövviks gästhamn, som ägs av Kramfors kommun. Den består för närvarande av gästhamn och en sjöbod med två uthyrningsrum med vardera tre bäddar.

– Föreningen har gjort ett kanonjobb, poängterar Fredric Wedin. 

– För båtfolket är det här redan en omtyckt gästhamn och vi tar över någonting som både är välskött och som betyder mycket för många.

Sjöbodvikens gästhamn.

Det nya bolaget äger mark i Sjöbodviken och kommer successivt att genomföra de planer som finns för verksamheten.

– Både jag och Tomas tror att den här delen av Höga Kusten har stor potential att locka ännu fler besökare. Det vi gör här kan förhoppningsvis bidra till att Kramfors och Höga Kusten blir ännu populärare som destinationer, säger Fredric Wedin.

Fredric Wedin.