14 apr 2021, 13:09

TÅ har störst hushållstäckning i Kramfors kommun – radioprofil efterträder Anders Lidén

En man med tidningar i händerna
Tidningen Ångermanlands chefredaktör Oskar Nord. Foto: Hanna Persson/Tidningen Ångermanland.

Utvecklingen för svenska lokaltidningar har generellt varit negativ under många år. Sjunkande upplagor och minskade annonsintäkter.

Men för Tidningen Ångermanland har det skett ett positivt trendbrott. Upplagan ökar igen – och Kramfors är den kommun där tidningens hushållstäckning är som störst. I Kramfors blir nu radioprofilen Anton Kårén efterträdare till trotjänaren och reportern Anders Lidén.

Under pandemin har antalet digitala prenumeranter på TÅ stigit, samtidigt som tappet av prenumeranter på papperstidningen planat ut.

– Jag tror att det bottnar i flera orsaker, säger Oskar Nord, chefredaktör på Tidningen Ångermanland.

– Folks intresse för nyheter om pandemin och vaccinationer är stort och det bidrar säkert till att fler vill läsa tidningen, men det handlar också om en effekt av vår satsning på den lokala journalistiken.

Sex reportrar till 15 journalister

Sedan mediekoncernen Bonniers köpte MittMedia, där TÅ ingick, har det skett stora förändringar. Till det bättre.

– Från hösten 2019 har TÅ dels blivit en helt egen enhet. Tidigare fanns det en gemensam organisation för TÅ, Örnsköldsviks Allehanda och Sundsvalls Tidning. Jag är chefredaktör för enbart TÅ och i vårt utgivningsområde – Kramfors, Sollefteå och Härnösand – har vi gått från sex reportrar till 15 journalister.

– Sammantaget ger det oss bättre möjligheter att göra bra tidningar byggda på gedigen journalistik. Det är något som läsarna uppskattar och det avspeglar sig också i vår upplaga, säger Oskar Nord.

Anton Kårén ersätter Anders Lidén

Den officiella upplagan för TÅ – digital och papperstidningen – är cirka 12 300 exemplar. 

– Sedan år 2000 har den minskat för varje år men det senaste året har det vänt och vi är nu på samma nivå som 2018.

Sett till hushållstäckningen i de tre kommunerna är den störst i Kramfors.

– Vi har två reportrar i kommunen, Anders Lidén och Shanelle Nordgren, som gör ett väldigt bra jobb. Anders slutar nu i maj efter massor av år på tidningen och rekryteringen av hans ersättare är avslutad, säger Oskar Nord.

Anders efterträdare blir Anton Kårén, känd profil på Sveriges Radio Västernorrland.

– Anton börjar som reporter på Kramforsredaktionen i juni.

Tuff annonsmarknad

När det gäller annonsmarknaden är den tuff och pandemin har inte gjort den mindre tuff.

– Vi får slita hårt när många företag har det jobbigt, särskilt inom vissa branscher, och det heller inte kan genomföras evenemang. Det är avgörande att vi har två ben att stå på; prenumerationsintäkter och annonsintäkter.

I slutet av april satsar TÅ på en specialtidning – Bostad i Höga Kusten – där gensvaret från annonsörerna är gott.

– Det är vår första specialtidning sedan vår traditionell sommarbilaga förra året. Vi hoppas att den kan vara början på någonting bra och återkommande.

Till sist, Oskar; hur viktig är TÅ för demokratin?

– Mycket viktig. Vi och andra lokaltidningar skildrar händelser på ett opartiskt sätt och ägnar oss åt kritisk granskning utifrån journalistiska grunder. Vi står på läsarnas sida, till skillnad från mycket av det som sker på sociala medier där mycket av det som ibland kan utge sig för att vara oberoende källor i själva verket styrs av en agenda.