8 mar 2023, 13:41

“Som handlare i Nordingrå har jag en helt annan relation med kunderna än jag hade i Umeå”

En man utanför entrén till en Ica-butik.
Mats Sjöberg utanför ICA Nära i Nordingrå.

I höstas tog Mats Sjöberg över Ica Nära i Nordingrå. Detta efter att ha varit butikschef för Ica Nära i Berghem, Umeå.

– Som handlare i Nordingrå har jag en helt annan relation med kunderna än jag hade i min förra butik, säger Mats.

Ursprungligen hade han tänkt studera till fysioterapeut på universitet, men när han inte kom in på det programmet tog han jobb på Ica–butiken som låg närmast bostaden. 

Det som skulle vara någonting tillfälligt blev varaktigt.

Mats avancerade småningom till chef över hela butiken.

– Att jag sökte till Ica Nära i Nordingrå var dels för att jag träffade en tjej i Ångermanland och dels för att komma närmare den stora del av min släkt som bor här i landskapet. Jag var inställd på att bo i Örnsköldsvik och pendla hit, men nu lutar det åt att jag skaffar mig ett boende närmare jobbet.

– Dels för att det är mer praktiskt, dels för att det är så enormt vackert häromkring. 

Stor skillnad

Så var det detta med kundkontakterna.

– Jag upplever verkligen att det är stor skillnad jämfört med hur det var i Berghem.

– Det var många fler kunder där, men det var få som ville prata med mig eller personalen. Här i Nordingrå har jag på tjugo minuter en vanlig dag pratat mer och med fler än jag gjorde på en hel dag där uppe, skrattar han. Det blir nästan familjärt.

Och det ser han enbart som positivt.

– Kommunikation är en tjusning och en av mina drivkrafter i jobbet. 

– Genom att lyssna på kunderna och vara intresserad av dem, kan jag hitta vägar till att göra butiken ännu mer attraktiv.

Det kan handla om att göra små förändringar i sortimentet och hur varorna exponeras, till att hitta fler ytor för sociala kontakter.

– Men jag får ta det lite allt eftersom. Det här första halvåret har jag haft mest fokus på att lära känna medarbetarna och sätta mig in i kundernas köpmönster.

”Mitt i Höga Kusten”

Han vet också att när sommarsäsongen kommer, dyker det upp många turister och sommargäster som har fritidshus och som har behov av varor som stort sett inte existerar under resten av året.

– Så var det inte i Umeå. Där var det mer likadant året om. Men Nordingrå ligger ju mitt i Höga Kusten och här är besöksnäringen stark. Därför måste man anpassa sortimentet efter säsong på ett helt annat sätt.

– Det är något jag förbereder för redan nu. Jag ser fram emot att uppleva den första sommaren i Nordingrå, säger Mats Sjöberg.