2021 startade Tyrone Kylare Skule Bryggeri i Docksta tillsammans med sin hustru Stina. Mikrobryggeriet fick en bra start. Sedan kom 2022 med både utmaningar och framgångar.
– Under 2023 vill jag ta företaget till en ny nivå med större volymer och en bredare kundkrets, säger Tyrone. Jag hoppas även få in en delägare.
När Tyrone och Stina flyttade från Gävle till Docksta, var det inte med ambitionen att dra i gång ett bryggeri.
– Jag hade ett gediget intresse för öl och hade bryggt mycket för hemmabruk. Meningen var att jag skulle fortsätta med det på fritiden men ha ett annat heltidsjobb. Hur det nu var kände jag alltmer en lust att starta någonting eget och när det fanns en bra lokal ledig i Industrihuset, bestämde jag mig för att satsa på ett bryggeri, säger han.
Han var inställd på det skulle bli ett hårt arbete för att få snurr på allting, men inte att de administrativa sysslorna skulle ta så mycket tid och att det skulle uppstå så många extrakostnader för olika tjänster.
– Jag har haft lite hjälp av min fru som hoppat in när hon kunnat, men det har ändå varit tufft att kämpa på med allting och hinna med. Det är därför som jag vill ta in en delägare som kan bidra till fortsatt utveckling, avlasta mig, jobba med nya kunder, marknadsföring och produktutveckling.
Kom in på Systembolaget
Just när Tyrone lanserade sina första ölsorter, köptes allt upp av lokala företag. Bland annat FriluftsByn.
Under 2022 ville han få in varor från Skule Bryggeri på Systembolaget, vilket visade sig knepigare än han förväntat sig.
– Det krävdes en hel del ändringar och ny design på etiketterna men till sist blev allt godkänt. I september förra året lanserades tre sorter på Systembolagets butiker i Örnsköldsvik och Härnösand och även i beställningssortiment.
Något som innebar en uppsving för försäljningen.
– Och när jag även var med på sin första ölmässa – Nolabeer i Umeå – ökade försäljningen ytterligare.
“Överraskande många väljer hantverksöl”
Förutom Systembolaget och FriluftsByn finns öl från Skule Bryggeri på First Hotell Statt och Bishops Arms i Örnsköldsvik och folkölet säljs på Ica Nära i Docksta och på Nordingråvallen.
– Det är lågkonjunktur men glädjande nog är det överraskande många som väljer att köpa hantverksöl i stället för massproducerat öl. Men de som utgör vår målgrupp är inte heller dem som är ute efter det billigaste på marknaden, säger Tyrone Kylare.