7 feb 2023, 13:31

Silversmeden Sigbritt Mann i Salsåker: “Det här är ett livsstilsyrke…”

En kvinna i en silversmedja
Sigbritt Mann i sin smedja.

För drygt 20 år sedan köpte Sigbritt Mann och hennes man Jens ett hus i Salsåker, Nordingrå. Först var det parets sommarbostad, men sedan 2011 är det deras hem.

Här har Sigbritt numera också sin egen silversmedja, varifrån man har en vacker utsikt över delar av Hyndtjärnsön, Ullångersfjärden och Fäberget.

I år är det 33 år sedan Sigbritt Mann gick ut Konstfack som silversmed – Master of Fine Arts – och startade eget.

Ursprungligen kommer hon från Umeå, men familjen flyttade till Stockholm när Sigbritt skulle börja skolan. 

Efter studier, resor, praktik på Bali (!), mer studier och fler resor flyttade hon och Jens till Östersund och det var där som hon på allvar etablerade sig som silversmed och metallkonstnär.

– Vi hade kanske blivit kvar i Jämtland, men dels råkade jag ut för en stöld 2010 där jag blev av med alla silverföremål och allt silver och dels hade kärleken till Nordingrå vuxit sig så stark.

– Naturen här är inspirerande, plus att det finns en konstnärstradition i bygden som är fascinerande, säger Sigbritt.

Det ökande intresset utifrån för Höga Kusten är också en plusfaktor.

– Jag har många fler icke lokala besökare och kunder här än i Östersund, trots att det är en stad. Attraktionskraften för Höga Kusten är stark och att vara silversmed och egenföretagare i den här väldigt nischade branschen är faktiskt lättare här. 

– Bara min skylt vid vägen får många att hitta hit under sommaren.

Bred verksamhet

Sigbritt har dessutom sett till att bredda sin verksamhet. Förutom en nybyggd silversmedja och försäljningen i den, har hon en hemsida med nätbutik.

– Smedjan har också – tillsammans med boningshuset, för mat och logi – blivit en kursgård. Det gör att jag kan arrangera workshops och olika kurser året om. När det inte är högsäsong för besöksnäringen kan jag skapa, göra beställningar och hålla kurser, förklarar hon.

– Jag har också genomfört ganska många längre kurser i Italien.

Innan smedjan blev klar 2019, höll hon till i en del av sin och Jens bostad.

– Det fungerade men var inte optimalt. Det känns mycket bättre att ha mitt arbete i en separat byggnad och att ”gå till jobbet”, i stället för att ha allt under samma tak. 

Boningshuset är byggt under första delen av 1800–talet och kallas i byn allmänt för Meanders, efter en familj som bodde i det för länge sedan. 

– Salsåker var under en period nedre Norrlands största sågverkssamhälle. 

Numera är den en idyll som på senare år lockat flera barnfamiljer att bosätta sig här.

Ett konsthantverk

Silversmidet är i högsta grad ett hantverk med den konstnärliga nyfikenheten som drivkraft.

Med handverktyg och kreativitet jobbar Sigbritt i olika metaller, men mest i silver.

Den största delen av det hon gör säljs till privatpersoner, men hon har också haft utställningar på olika platser i landet och gjort ett antal föremål till kyrkor. Bland annat formgav och tillverkade hon nattvardsservisen till Multrå kyrka 2012 och sex altarljusstakar till Vibyggerå kyrka två år senare.

– Jag ser det här som ett livsstilsyrke, ett sätt att förena lusten att få mina idéer visualiserade med att ha en frihet att lägga upp mitt arbete och disponera min tid på det sätt som jag vill.

– Det ger ingen rikedom sett till pengar men det gör mig rik på andra sätt, säger hon.