21 sep 2021, 14:02

Restaurang Träffen i Kramfors centrum byter ägare efter drygt 38 år

En restaurangfasad

Efter drygt 38 år som krögare i Kramfors säljer paret Vesna och Dominko Pecirep Restaurang Träffen på Limstagatan.

– Det är på grund av hälsoskäl. Dominko har en ärftlig sjukdom och orken tryter, säger Vesna.

De nya ägarna är från stan och tar över den 1 november.

Vesna och Dominko är från Bosnien och kom till Sverige i början av 1980-talet. Första anhalt blev Uppsala.

– Jag är från en krögarfamilj och fastän jag är utbildad tandsköterska har jag nästan uteslutande jobbat inom restaurangbranschen, säger Vesna.

Vesna och Dominko Pecirep.

Via en släkting i Härnösand fick hon och Dominko veta att gamla Konditori Kronans lokaler i Kramfors var lediga.

– Eftersom vi inte trivdes så bra i Uppsala tänkte vi att, vi ger Kramfors en chans.

Restaurang Träffen öppnades den 10 maj 1983.

– Det har varit 38 år som mestadels varit bra och att vi har rivit Träffen så länge är väl bevis nog för att vi tycker om stan och det vi sysslar med, säger Vesna.

– Men nu när läget är som det är med Dominkos hälsa känns det bra att kunna lämna över till nya ägare. Och att de är från stan och yngre än oss, med mer energi, är trevligt.

Har vissa planer

De som ska driva Restaurang Träffen framöver är Coskun Öz, 30, och Remzi Karakas, 45, som tidigare jobbat på Pelles Burgare respektive Pizzeria Jakten.

Coskun Öz (t v) och Remzi Karakas.

— Det ska bli kul att ha ett eget ställe, säger Coskun, men inledningsvis kommer vi inte att göra några stora ändringar i vare sig menyn eller i övrigt. Det blir några rätter som försvinner och andra som kommer till.

– Vi vill behålla de nuvarande kunderna och sedan locka nya.

Idag finns det både pizzor, a la carté och rätter från det forna Jugoslavien på menyn och på luncherna serveras mest svensk husmanskost.

– Vi kommer nog att ha en del erbjudanden när vi tagit över och kanske ha en del musik och liknande vissa dagar, säger Coskun.

Han och Remzi Karakas går sedan en tid tillbaka parallellt med Vesna, Dominko och den övriga personalen på Träffen, för att lära sig rutinerna och lära känna gästerna.

Kommer att sakna gästerna

– Vi kommer att sakna gästerna, säger både Dominko och Vesna, men vi torde ju träffa många av dem i fortsättningen ändå. För vi blir kvar i Kramfors.

– Efter över 38 år är det här hemma för oss, även om vi har ett hus i Bosnien – i byn Fojnica, cirka fyra-fem mil från Sarajevo – som vi reser till regelbundet.

Vesna Pecirep säger att hon och Dominko ska leta nya jobb, men först efter att ha tagit det lugnt en tid och umgåtts mer barn och barnbarn.

Paret har en son och dotter och två barnbarn. Snart kommer det tredje barnbarnet.

– Bland det mest minnesrika från alla år med Träffen är nog alla kändisar som ätit här. Både skådespelare, sångare och idrottsstjärnor. Jag glömmer aldrig besöken av Sven Wollter, som jag kände sedan tidigare. En fin man, säger Vesna.

Till sist; varifrån kommer namnet Träffen?

– De frågade de nya ägarna också. Jo, när vi kom till Kramfors såg vi Kramm. “Där kramas man”, sa vi. Så vi ville ha ett ställe där man kunde träffas. Därför blev det kort och gott Träffen, skrattar Vesna Pecirep.