16 mar 2023, 13:04

Rekordstor Jobb- och utbildningsmässa på Ådalsskolan

Flera personer i en stor lokal med montrar.
En bild från mässan under onsdagsmorgonen. På förmiddagen kom det allra flesta besökarna.

Under onsdagen genomfördes den årliga Jobb– och utbildningsmässan på Ådalsskolan, arrangerad av Ådalsskolan, Arbetsförmedlingen samt Näringslivsenheten och HR-enheten på Kramfors kommun.

I år lockade den över 40 företag och var välbesökt, både av elever och arbetssökande.

Industri–, besöksnärings– och tjänsteföretag och Försvarsmakten hörde till dem som tog möjligheten att träffa potentiella medarbetare.

– Det var många fler utställare i år än tidigare och täckningen av branscher var god, säger Eliin Nordlander, studie– och yrkesvägledare.

Fr v Sofie Lindberg, studie– och yrkesvägledare på Ådalsskolan, Eliin Nordlander, d:o, och Linda Myrén, Arbetsförmedlingen.

Hon och hennes medarbetare konstaterar att eleverna var engagerade och mycket nöjda. 

– Samma sak med utställarna. Alla utställare fick skriva i en utvärdering innan de packade ihop för dagen och den är helt klart positiv.

Stort kompetensbehov

Mats Lindström var en av de närvarande representanterna för Arbetsförmedlingen, som var påtagligt nöjd med intresset för mässan.

– Den här uppslutningen är ännu ett tecken på att norra Västernorrland hittills inte drabbats särskilt hårt av lågkonjunkturen, jämfört med hur det ser ut i andra regioner i landet.

Mats Lindström, Arbetsförmedlingen.

Färska siffror från Arbetsförmedlingen visar att andelen inskrivna arbetslösa i Kramfors kommun i åldrarna 16 – 65 var 7,7 procent i februari. Det är 1,5 procent lägre än samma tid förra året.

Ungdomsarbetslösheten (arbetslösa i åldrarna 18 – 24 år) har sjunkit markant jämfört med februari i fjol, även om den fortfarande är hög: 10 procent. Även siffran för utrikesfödda arbetslösa är lägre.

– Det finns ett stort behov av kompetenser inom en rad olika branscher, exempelvis vård och omsorg, handel och hotell– och restaurang, säger Mats Lindström.

”Hittat en del guldkorn”

En av utställarna i besöksnäringsbranschen som fanns med på mässan var Hotell Höga Kusten/Björkuddens Hotell.

– Det är väldigt roligt att så många företag är här och att vi träffat så många nyfikna elever som är sugna på sommarjobb, säger Marcus Löfroth.

– Min känsla är att det fler elever som vill jobba i år än tidigare.

Marcus Löfroth, Hotell Höga Kusten och Björkuddens Hotell.

Marcus sökte bland annat efter serveringspersonal och kockar.

– Vi har nog hittat en del guldkorn som kommer att hänga med oss i sommar, säger han.

Värdefulla möten

Madelene Nyhlén, HR–konsult på Kramfors kommun, berättar att från hennes organisation deltog medarbetare från välfärd, kosten och bildning.

– Vi söker omvårdare, kockar och barnskötare. Främst ligger behovet hos välfärd, där det är mycket stor efterfrågan på personal inför sommaren. 

– Mötena med elever och arbetssökande har  varit värdefull och vi hoppas att flera kommer ansöka om jobb hos oss, säger Madelene Nyhlén.

Med på mässan var även Miljö– och byggavdelningen som informerade om vad de jobbar med, i hopp om att kunna inspirera eleverna till att läsa vidare för att sedan återvända och jobba i Kramfors.

Eliin Nordlander igen:

– Naturligtvis finns det alltid rum för utveckling, men i det stora hela är vi arrangörer glada över uppslutningen av årets företag, verksamheter och utbildningsanordnare.