11 maj 2022, 14:02

Publikrekord för Höga Kusten Företagsmässa och många positiva reaktioner

Många människor i en mässhall
Frukost för utställarna innan mässan öppnade på fredagen.

Över 5 000 besökare, nöjda utställare och många positiva reaktioner om kraften och engagemanget hos de lokala företagen.
Höga Kusten Företagsmässa 2022 i Kramfors Tennishall blev en stor framgång.

Alla monterplatser var bokade långt i förväg och det framgick med all önskvärd tydlighet att samarrangemanget mellan Kramfors kommun och Sollefteå kommun uppskattades, både av utställarna och besökarna.

Mässansvariga Mikael Berggren och Karin Högström.


– Dels är det här en mycket viktigt mötesplats för att göra affärer och knyta nya kontakter mellan företag, dels har pandemin gjort att många längtade efter att träffa varandra och uppleva en folkfest igen, säger Mikael Berggren, näringslivsutvecklare på Kramfors kommun.
Han och kollegan Karin Högström, kulturutvecklare, var huvudansvariga för mässan.
– Det var en fin bredd på utställarna, branschmässigt och geografiskt. Allt ifrån industri– och tjänsteföretag till mathantverkare. Och det var glädjande att så många utställare från Sollefteå fanns representerade här i Kramfors, säger Karin Högström.

Johan Andersson (C) och Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande i Sollefteå respektive Kramfors.


Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande i Kramfors, är inne på samma linje.
– Det var väldigt intressant att träffa så många engagerade företagare från båda kommunerna. Den branschbredd som fanns bland utställarna var imponerande. Höga Kusten Företagsmässa är viktig både för det lokala näringslivet och invånarna, säger hon.
Malins kollega Johan Andersson (C), kommunstyrelsens ordförande i Sollefteå, kommenterar:
– Vilket fantastiskt arrangemang jag upplevde på plats och så roligt att montrarna var fullbokade och att företagen i både Kramfors och Sollefteå visat ett så stort intresse.
– Jag uppskattar verkligen att vi gör detta tillsammans, Kramfors och Sollefteå, hand i hand både företag och kommuner. Tillsammans blir vi en starkare röst i regionen och en viktig arbetsmarknadsregion. Företagen i våra kommuner är jobbskaparna och det är jätteviktigt att vi tillsammans ständigt arbetar med att förbättra företagsklimatet.

Beröm för golvet och mässhallen
Mässan – som var öppen för allmänheten under två timmar på fredagseftermiddagen och hela lördagen – besöktes under fredagen bland andra av drygt 50 gymnasieelever från Ådalsskolan.
– De signaler jag fick från utställarna var att det var uppskattat. Eleverna fick bekanta sig med lokala företag vilket säkert kan ge vissa effekter på kompetensförsörjningen framöver, säger Mikael Berggren. Det finns gott om intressanta jobb i kommunerna, både nu och flera år framöver.
Inför mässan investerade Kramfors kommun i ett helt nytt mässgolv till Kramfors Tennishall.
– Det gavs mycket beröm för golvet och för tennishallen som mässhall överhuvudtaget, säger Karin Högström. Och det kom spontana idéer om att arrangera andra typer av evenemang i den. Det vore kul, både för företag och invånare, om det genomförs fler mässor under året.
Mikael Berggren pekar på Kramfors geografiska läge som gynnsamt.
– Vi har Ådalsbanan och Botniabanan som gör att det går snabbt att åka hit med tåg från Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik. Och det är inte långt med bil eller buss från Sollefteå.

”Magisk energi”
2018 arrangerades Höga Kusten Företagsmässa för första gången, i Kramfors. 2019 genomfördes den i Sollefteå. Mässorna 2020 och 2021 ställdes in på grund av pandemin.

Susanne Königson, tillväxt- och näringslivschef på Kramfors kommun, och Thomas Östlund, näringslivsansvarig på Sollefteå kommun.


Thomas Östlund är näringslivsansvarig på Sollefteå kommun anser att Höga Kusten Företagsmässa har stor betydelse för näringslivet i de båda arrangörskommunerna.
– Och att känna den energi och stämning som utstrålade från mässan – luften formligen vibrerade av optimism och engagemang – var magisk, säger han.
Susanne Königson, tillväxt– och näringslivschef på Kramfors kommun, säger:
– Efter pandemin var mässan ett ypperligt tillfälle för företagare, företagens vänner och besökare att ses fysiskt. Det fanns en hög positiv energi i hallen och det var uppskattat att åter kunna mötas, skapa kontakter och göra affärer.
– Vi har en rad gynnsamma samarbeten med Sollefteå kommun, vi gör bra saker tillsammans och det kommer mera!

FOTNOT: 2023 arrangeras Höga Kusten Företagsmässa i Sollefteå och 2024 är den tillbaka i Kramfors.